S jógovým kobercem to byla láska na první dotek

09. 05. 2013

Praktikuju Ashtanga jógu 6 dní v týdnu a podložka, koberec či ručník na jógu, to je pro mě něco posvátného, životní styl, tradice...

Když jsem s Ashtangou začínala, řekl mi jednou můj učitel: „Musíš si pořídit koberec!“. Cítila jsem totiž kapky potu, které mi stékaly po zádech, po tváři, po pažích... Dlaně a chodidla mi podkluzovaly a já jsem se soustředila na to, abych se cítila v pozicích bezpečně. Zabývala jsem se tedy vnějšími podněty místo toho, abych svou mysl směřovala dovnitř.

Domácí praxe na mém kouzelném koberci
Autor: 
Petra Vonšovská
V té době jsem cvičila na kaučukové podložce Samurai Eco. Používala jsem ji přes rok a byla jsem s ní moc spokojená. Ale cvičit na koberci, to je úplně jiný zážitek. Můj první koberec, který jsem si pořídila a který dodnes používám, se jmenuje Shiva (dnes už není k sehnání). Je ručně tkaný a navrhl ho renomovaný ashtangový učitel John Scott. Za tu dobu, co ho mám, už je na něm každodenní praxe opravdu znát... Zažil se mnou mnohé a taky se mnou procestoval kus světa.

Rozhodně nejsem zastáncem umělých podložek, jejichž jedinou výhodou je, že jsou levné. Při dynamické józe se člověk pořádně potí, naše póry se otevřou a tělo doslova nasává chemikálie z umělohmotné podložky. Já proto volím přírodu. Koberec jsem si proto začala pokládat na svou „starou, ale přírodní“ Samurai podložku a vychutnávala si naprosto jiný zážitek z praxe.

Někteří jógíni si koberec před cvičením zvlhčují
Autor: 
Petra Vonšovská

Někteří jogíni si koberec před svou praxí navlhčují. Já jsem to ze začátku dělala taky: do rozstřikovače jsem dala vodu s pár kapkami esenciálního oleje. Časem jsem si ale zvykla cvičit na nenavlhčeném koberci a musím říct, že vinyasy jsou pak daleko jednodušší - naučila jsem se proskakovat skrz bez doteku a skákat rovnou do pozic v sedě. Také balanční pozice na rukou z druhé série jsou takto jednodušší.

U Pincha Mayurasany a Vrschikasany se cítím bezpečně, můžu se koncentrovat na svůj dech a nemusím řešit, jestli mi dlaně uklouznou nebo ne. Pouze v Prasarita Padottanasaně mi chodidla na koberci kloužou.

Postřehla jsem také, že někteří praktikanti cvičí stojné pozice na podložce a pak si na zbytek své praxe přehodí přes podložku koberec nebo protiskluzový ručník. Já případně koberec pouze odhrnu stranou, anebo pozici provádím přímo na podlaze.

Koberec je krásně měkoučký, příjemný na dotek a neklouže. Při józe, kdy se člověk zpotí, je to naprostá nezbytnost. A věřte mi, je to opravdu velký rozdíl.


Jedinou nevýhodou jógového koberce je jeho váha a skladnost. V kufru vám zabere hodně místa, a pokud cestujete s podložkou i s kobercem, tak zkrátka potřebujete větší tašku a pořádné svaly. Já jsem proto začala cestovat s jógovým ručníkem. Je lehoučký, skladný a můžete ho jednoduše hodit do pračky, rychle pak uschne. Vejde se snadno i do kabelky a při meditaci si ho můžete dát přes ramena. A samozřejmě jej lze využít i při jiných aktivitách, mimo jógu. Když jsem na cestách, rozložím si ručník přímo na koberec v místnosti a bez problémů drží, neshrnuje se. A v jógových studiích většinou mají podložky na půjčení, takže když člověk dbá na hygienu, stačí přes "erární" podložku rozprostřít svůj ručník.

Podle mě by každý jógín měl mít svou vlastní podložku nebo ručník. Případně je dobrá také investice do cestovní jógamatky. Ty jsou lehoučké, skladné a tenké, ale cenou za skladnost je pak nižší komfort při cvičení, obzvlášť pokud cvičíte na dřevěné, nebo jiné tvrdé podlaze. Pokud je ale v místnosti koberec, pak je to bez problémů. Je to samozřejmě také o zvyku a o preferencích. Když třeba trénuju stojky na rukou, jsem radši, když pak padám do měkkého...

Autor: 
Petra Vonšovská
Osobně mám vyzkoušený ručník od Manduky eQua® Mat Towel, je moc příjemný na dotek a krásně se na něm cvičí. Mám i cestovní podložku Manduka eKO SuperLite Travel Mat a ta se mi taky osvědčila. Donedávna jsem používala také ručník Yoga-Mad Grip Dot Mat Towel, který má na spodní straně protiskluzové čudlíky. To je sice výhoda, ale zase není tak příjemný jako ten od Manduky. A protože tu neklouzavost i na hladkých površích teď řeším tou cestovní jógamatkou, ručník s čudlíky jsem předala dál a slouží teď mé kamarádce...

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

 Jakmile vyzkoušíte koberec na jógu, hravě se necháte zhýčkat.
Během praxe Ashtanga jógy vzniká vnitřní teplo. Při fyzické jógové praxi ásan se naše...
 Aero jóga je cvičení ve vzduchu, relax i zábava
Aero jóga, létací jóga, fly jóga, inverzní terapie, antigravity yoga, swing yoga, aerial...
Jógový ručník: který vybrat a jak ho správně používat
Často se nás ptáte na rozdíly mezi jednotlivými typy jógových ručníků. Pokusíme se o...
 Jóga pro krásné ženy
Ne každý může pravidelně docházet na lekce do jógového studia - ať už proto, že v místě...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00