TAJNÉ TIPY: Dobrý skutek, hudba a počtení od jogínky Báry Hu

učitelka jógy, provozovatelka Bindu Yoga Studio
doporučuje
Barbora Hu

Žiji jógou, která se různými prostředky umně vplétá do nejednoho aspektu mého všednodenního fungování. Jógou, která neznamená jen motání údů do preclíku s doslova dechberoucím jménem, ani šilhání kamsi za humna možností lidského poznání a vnímání. Nacházím radost. Je to vcelku legrační, protože bych mohla říci, že čím méně hledám, tím přímočařeji nacházím. A takové náhodné nálezy mohou leckdy skýtat obrovskou hodnotu s dlouhodobou platností – ať už jde o životního partnera, přátele, anebo oblíbenou knihu. Přidávám se tedy k odtajnění pár tipů, které mi přinášejí opakovanou a nemizející radost.

Tóny lidí

Už to tak chodí a je to tak dobře. Přátelé přátel a známých se v kole času a prostoru stávají známými a mnohdy i skutečnými přáteli. Totéž se mi přihodilo i s kouzelnou bytostí, divokou duší a  velkoformátovou osobností Iamme. Iamme Candlewick je zpěvačka, buskerka, překladatelka z angličtiny, a v neposlední řadě i skvělá učitelka jógy, s níž moc ráda spolupracuji. Osoba, která dokáže takřka bez prostředků objet půl světa, skvěle (a bez přetření původního sdělení) přebásnit a tvůrčím způsobem přezpívat klasické tibetské mantry, anebo třeba staré hebrejské písně, aniž by dané jazyky ovládala. Je to osoba, která bez mrknutí nervózy, s kytarou v ruce vystoupí s manifestem pro svobodu pouličního umění (buskingu) před primátorem na pražském magistrátu a spustí tak plodonosnou debatu s dobrým koncem. Osoba, která se s podobnou vervou, upřímností a silnou energií pouští do všeho, co jí dává smysl – ať už jde o apel k zlepšení podmínek pro přirozený porod v ČR, anebo jóga terapii.

Iamme je jogínka, ale také zpěvačka, buskerka a překladatelka
Autor: 
Iamme Candlewick

Iamme Candlewick loni vydala své debutové album „I am You“, kterému se dostalo velmi pozitivního přijetí kritikou, a jehož titulní singl boural příčky hitparády Radia 1. Album je plné ryze autorských písní v několika jazycích, do kterých jakoby se živě vpila atmosféra cest vnějších i vnitřních, kterými se Iamme v posledních letech ubírala. Doporučuji k poslechu třeba na Bandzone.

Nu, aby byly síly polarit vyladěné, Iamme Candlewick je ženou Jakuba Čermáka, všestranně nadaného umělce, který za sebou má několik vlastních básnických sbírek, který se profesionálně věnuje animaci klipů pro osobité kapely i hudební legendy (např. Zrní, Už jsme doma) a mimo jiné také textuje a zpívá ve vlastní formaci Circus Cermaque. Jakubovi před několika měsíci vyšlo velmi poetické, divoké i jemné „Rodinné album“, které rovněž vřele doporučuji ku poslechu, k nalezení opět na Bandzone.

Iamme Candlewick i Circus Cermaque pravidelně koncertují v Praze i různě po republice, doporučuji sledovat jejich FB.

Dobré jídlo, dobrý skutek

Autor: Ethnocatering

Nejlepší jídlo je to připravené s láskou, coby hlavní ingrediencí i kořením, které vytváří ten správný náboj. Občas se ale stane, že na přípravu takového pokrmu není pro práci či jiné závazky dost času a energie. Pasírovat lásku silou do expresní přípravy uspěchaného rodinného oběda naštěstí není nutností.

Doporučuji udělat si někdy od kulinaření volno a jídlo si objednat z Ethnocateringu. Nejenže si opravdu pochutnáte, okusíte možná nové chutě z různých konců světa - od Afghánistánu až po Gruzii - ale ještě uděláte dobrý skutek! Ethnocatering je projekt, který umožňuje ženám migrantkám z různých konců světa zlepšit svoji pracovní kvalifikaci a poskytuje jim zaměstnání. A protože láska prochází žaludkem, využívá šikovně lahodného jídla jako média k společensko-kulturní integraci. Objednat si zde můžete (nejen) vegetariánské nebo veganské dobroty v bio kvalitě, připravené dle tradičních receptů kuchařek.

Chuť jídla je skvělá, tepe autenticitou a má v sobě i hutný příběh. Objednat si můžete večeři nebo oběd pro rodinu, ale i raut na speciální příležitost, jako svatba, oslava atp. Na naší svatbě se po dobrotách z lilků, ořechů, oliv a čerstvé zeleniny jen zaprášilo.

Ha, kniha

Miluji knihy. Odmala. Otevřeně přiznávám, že v tomto ohledu podléhám navíc i lehce nejogínské hamižnosti. Baví mě je mít. Nacházet je v antikvariátech, čichat k lesklému papíru nových výtisků, držet je. Polovinu dětství a puberty jsem prožila mezi řádky knih, a někdy tak trochu lituji, že jsem některá klíčová díla četla skrze nedozrálý (byť autentický) přijímač, a čtu je tak znovu a jinak.

Pokud bych měla pojmenovat svoji „nejoblíbenější“ knihu, nedokázala bych to, už z principu. Jsou ale knihy a autoři, k nimž se dlouhodobě vracím, a jejichž sdělení tepe kapilárami mé duše pokaždé jiným způsobem, avšak pokaždé velmi silně. Nechme pro jednou stranou velká filosofická díla typu Upanišad, súter a zenových koánů.

Můj dnešní tip patří krásné literatuře. Nevím kolikrát jsem tu knihu vlastně četla a asi je to jedno. Mluvím o Dharmových tulácích (The Dharma Bums) od Jacka Kerouaca. Autobiografická knížka z konce padesátých let je ostře upřímnou výpovědí o životě v mnoha jeho tonalitách. O hledání a nalézání životního smyslu a nesmyslu, o divoké krajině severoamerických hor, o samotě a tichu, o zenové poezii, o jazzu, o divokých mejdanech intelektuálů a solitérních hledačů pravdy (v buddhismu, alkoholu, sexu a poutnictví). To vše tak nějak dohromady, jako metafora malé i velké osobní a kulturní odysey člověka. V češtině vyšla v několika vydáních a dá se snadno nalézt v antikvariátech i na webu.

Miluji knihy, odmala.
Autor: 
Barbora Hu

Druhým tipem je poezie z pera myslitele, dramatika, spisovatele a také prvního asijského nositele Nobelovy ceny za literaturu (kterou ovšem z politických důvodů demonstratovně vrátil) – Rabíndranátha Thákura (v anglických překladech jej naleznete jako Tagore). Původně Bengálec Thákur byl nejen skvělým autorem, ale i reformátorem, který podporoval svobodu Indů pod nadvládou impéria, vzdělávání žen, pěstování umění ve školách atp. Byl prvním Indem, který propagoval automatickou kresbu jako formu umění, přátelil se Gándhím, a také cestoval do Prahy (jeho bustu najdete v Dejvicích). Thákur toho napsal mnoho, ale já mám zdaleka nejradši jeho poezii. Thákurovo dílo naleznete snadno při obchůzce antikvariáty.

„Má lehká mysl, leží dnes prostřena, jak mléčná dráha na temné obloze, a jako obloha na konci období dešťů, v podzimní modři. Má mysl nemá dnes pražádné hranice – třeba to pochopíš nesprávně. Dřívější stopy všechny jsou setřeny – dnes už mě nemůžeš spoutat žádnými pouty.“ (Rabíndranáth Thákur – Ztracená mysl, úryvek)

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

Moje tajné tipy? Před očima se mi hned objevil titulek z obálky nějakého lesklého...
 Nemám ráda nálepky a když, tak jedině punk
Moje první setkání s jógou proběhlo někdy v dobách vysokoškolských studií. Už ani nevím,...
Sestava cviků pro lepší trávení a přirozenou detoxikaci
Schopnost detoxikace mají naše tělo i mysl přirozeně, samovolně - pokud jim v tom ovšem...
Slaný veganský quiche s rajčatovou náplní
Určitě znáte ty prosklené vitríny ve stylových kavárnách, v nichž krouží neodolatelné...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05