Jak na splašené hormony? Sestavou cviků jedné moudré ženy

04. 08. 2014

Když slyšíme slova hormonální jóga, často si nedovedeme nic konkrétního představit. Napadne nás možná, že jde o nějaký styl jógy, který zkrátka pracuje s hormony. Nebo je to něco na vitalitu? Občas se objeví i veselé spojení, třeba že je to jóga na splašené hormony.

Hormonální jóga, nebo přesněji hormonální jógová terapie pro ženy podle Dinah Rodrigues je sestava, která pomáhá vyrovnat hladinu hormonů v ženském těle. Je to sestava, která je vyučovaná a uznávaná po celém světě. Vytvořila ji jihoameričanka Dinah Rodrigues, které je dnes 87 let.

 Bolestivá a nepříjemná menstruace je minulost
Autor: 
Hana Suberová

 

Dinah Rodrigues

Dinah Rodrigues je brazilská psycholožka, která se dlouhá léta zabývá jógou. Původně pro sebe hledala cvičení, které pracuje s ženským tělem a jeho specifickými potřebami, nic ale nenašla. Proto začala intenzivněji studovat fyziologii a ve spolupráci se svými jógovými učiteli také objevovala různé techniky, které mají přímý vliv na ženské tělo. A tak vznikla unikátní sestava cviků.

Jednou se Dinah zeptal její gynekolog, jak je možné, že si na svůj věk dokázala udržet tak vysokou hladinu hormonů. A Dinah mu prozradila, že pravidelně praktikuje svou vlastní sestavu jógových cviků, která má zřejmě tohle všechno na svědomí. Společně pak sestavu začali publikovat a podpořili ji také odbornou studií, která její účinky dokazuje.

V rámci lekcí hormonální jógy se vždy praktikuje stejná, pevně daná sestava cviků, která pomáhá balancovat hormonální hladinu ženy. A pokud se ptáte, zda i muži mají svou speciální sestavu, pak odpověď zní ano. I pro muže připravila Dinah Rodrigues speciální sestavu. Původně byla určena mužům s hromonálními potížemi způsobenými věkem (andropauza), cviky se ale dnes doporučují i mladým mužům. Sestava dokáže například podpořit tvorbu testosteronu a podle výzkumů umí i zlepšit kvalitu spermií.

Většina českých lektorek zatím ale učí pouze sestavu pro ženy. A aby toho nebylo v rámci hormonální jógy málo, existuje také speciální sestava cviků pro pacienty s diabetes.

Zpět ale k hormonální józe pro ženy. Jednotlivé techniky pracují ať už fyzicky (masáží), tak vizualizačně se žlázami s vnitřní sekrecí (vaječníky, štítná žláza, hypofýza a také nadledvinky).

Dynamický pohyb v jednotlivých pozicích a silný dech, bhastrika K.D. (existují různé typy bhastrik) pomáhají intenzivně masírovat nejen žlázy s vnitřní sekrecí, ale také ostatní orgány.

Další technikou, která se v sestavě využívá, je tzv. cirkulace energie, která pomáhá zintenzivnit účinek na určitém místě. Dále jsou to například jóga nidra, vizualizace s relaxací a další.

 

Jen pro ženy v menopauze? Rozhodně ne!

Celá sestava je učena ženám v jakémkoliv věku. Pomáhá při cystách na vaječnících, při bolestivé, příliš silné, či chybějící menstruaci, při PMS a předčasné menopauze, při negativních příznacích menopauzy, hypofunkci štítné žlázy a obecně při nevyrovnané hladině hormonů, nebo jen na udržení dobrého zdraví jako prevence. Úspěch zaznamenávají také ženy, kterým se nedařilo otěhotnět. Ostatně tady je malý výčet osobních příběhů mých klientek:

Bolestivá a silná menstruace
Paní středního věku, která ke mně přišla na seminář, trpěla silnými bolestmi při menstruaci. Již při první menstruaci po semináři hormonální jógy mi radostně psala, že menstruace vůbec nebolí.

Těhotenství
Na lekce chodí mnoho dam, které z různých důvodů nemohou otěhotnět. Často jen kvůli sedavému zaměstnání, neprotažení, či špatnému dýchání do břicha. Velmi často mi pak po půlroce, někdy i dříve píší, že se tedy povedlo! A bez umělého oplodnění.

Vnitřní klid, spokojenost, energie
Krásný je příběh dámy, která psala hned následující den po semináři. Během semináře našla po mnoha letech ve svém životě spokojenost. Někdy je odstranění psychické bolesti hlubší než odstranění té fyzické.

Štítná žláza
Má kamarádka, které se střídá hyperfunkce s hypofunkcí štítné žlázy navštívila můj seminář. Cvičení se jí velice líbilo, přesto z důvodu rekonstrukce domu necvičila skoro rok. Nyní, po roce opět se cvičením začala, a to každodenně, vysadila léky a hned po týdnu začala cítit pozitivní změny.

Cysty na vaječníku
Klientka měla menší cysty na vaječníku, zároveň se chystala otěhotnět. Těhotenství zatím nevyšlo, ale cysty zmizely.

Premenstruační syndrom
Většina dam, které skutečně pravidelně cvičí, mi píše, že již nemají výkyvy nálad před menstruací. Ty sice nejsou na životě ohrožující, ale vztahy to často ohrožuje...

Libido
Krásný příběh jedné dámy ukazuje, že libido není jen záležitostí mužů. Přišla kvůli tomu, že s věkem se jí ztrácí libido. Jelikož sex ráda má, tak tuto situaci chtěla řešit. Hned po několika dnech cvičení (po 1. individuální lekci) necelé sestavy radostně volala, že "problém je vyřešen!".

Jde o formu léčení, proto raději se zkušeným učitelem

Mohlo by se zdát, že když jde o pevně danou sestavu cviků, zvládne se ásany naučit každý sám - z obrázků například. Ale není to jen tak jednoduché. Každá pozice v sobě nese více technik, které je třeba precizně provádět, aby byl účinek správný. Proto, chceme-li se hormonální jógu naučit správně, tak aby účinkovala, je dobré si pořídit knihu, či DVD, ale nejlepší je, když se sestavu naučíte pod vedením certifikované lektorky na semináři, kurzu, nebo na individuálních lekcích.

Lektorka hormonální jógové terapie je ta lektorka, která prošla certifikací přímo u Dinah Rodrigues v některém z jógových center a sama již před tím byla certifikovanou lektorkou některého z jógových stylů. Lektorky procházejí intenzivním tréninkem, jehož součástí je také fyziologie ženského těla. Dnes je možné nalézt mnoho podobných cvičení, některá z nich jsou dobrá, jiná méně. Často je ale vedou lektoři, kteří o ženském těle příliš mnoho nevědí. Nechci přesto všechny házet do jednoho pytle, ale spíše upozornit, že je vhodné lektora předem poznat, ideálně podle doporučení a jeho odbornosti, vzdělání.

Bolestivá menstruace je minulost

Před časem, jako lektorka klasické jógy jsem měla tu možnost navštívit seminář své kamarádky Adélky Vaculíkové, která se hormonální józe podle Dinah Rodrigues věnuje. Přišla jsem spíše ze zvědavosti, přesto jsem jeden „malý problém“ měla. Moje menstruace byla občas bolestivá, nepříjemná. Hned na tomto semináři jsem si tedy mohla účinky hormonální jógové terapie vyzkoušet na vlastní kůži. Měla jsem menstruaci a ani jsem o ní nevěděla...

Jako lektorka hatha jógy jsem si zde zprvu zvykala na dynamičtějí průběh cvičení. Hormonální jóga je ale dynamická jinak, než je tomu třeba u power jóga nebo vinyasa jógy. Dynamizujícím prvkem je totiž dech, který provází téměř celé cvičení. I tak jsem se ale do této terapeutické cesty zamilovala. Rok poté, kdy jsem začala sestavu cvičit, jsem se osobně setkala s paní Dinah. Bylo to úžasné setkání s člověkem, který je plný energie, usměvavý a pozitivní. Ve svém věku stále osobně své lektorky školí a vitalita jí rozhodně nechybí. Ze setkání jsem si odvezla nejen certifikát, ale hlavně mnoho zkušeností, které teď ráda předávám dál.

Hormonální jóga je dynamická, ale jinak - dech je dynamizujícím prvkem
Autor: 
Hana Suberová

Jako lektorka jsem se poté vydala na cestu terapie, a to nejen hormonální jógy, ale i jógy klasické. Mohu říci, že mě hormonální jóga ovlivnila za ten čas nejen fyzicky – zdraví a vitalita, ale zejména mentálně, více jsem se ponořila sama do sebe - jako do ženy - a pochopila jsem mnoho věcí, které jsem do té doby jen tušila.

Na seminářích a lekcích vždy vysvětluji, že hormonální jóga je přeměna, přeměna nejen fyzického těla, ale nás celých, jako bytostí. Často, když se po čase ptám na změny, slyším, že se fyzické zdraví zlepšilo, problémy zmizely a dámy se cítí spokojeně, vztahy fungují a život je veselejší.

Nedávno jsem dostala úžasný dopis, který mě utvrdil v tom, že pokračovat v této cestě je mou (milou) povinností. Paní psala o své psychické proměně, která se udála přes víkend. Vím, že je to její zásluha a hormonální jóga byla jen katalyzátor, přesto je to úžasný pocit. Doufám, že mnoho žen tuto radost zažije také!

Jsem jedna z prvních lektorek hormonální jógy v Čechách. Od roku 2013 učím hormonální jógu pro ženy a od roku 2016 pro muže a pro diabetiky. Učím také jemné ženské cvičení Čchi-kung zářícího lotosu. V rámci projektu Terapie pohybem připravuji
meditačně pohybové aktivity (cvičení, workshopy, školení) pro firmy, školy a školky...

Kam dál?

Jógová poradna
"S manželom sa snažíme o dieťa už cez 3 roky a neúspešne. Diagnostikovali mi PCOS a aj 3...
Jógová poradna
"V těhotenství se přišlo na sníženou funkci mé štítné žlázy, proto jsem se rozhodla pro...
PORADNA: Nemůžu otěhotnět, pomůže mi hormonální jóga?
"Je mi 30 let, s přítelem bychom si moc přáli miminko, ale stále nám to nejde. Dlouhé...
 Jóga pro seniory je jiná, a přesto je to stále stejná jóga
Miluji práci se ženami a mé lekce jógy jsou výlučně pro ženy. Každá mi nabízí jiný pohled...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00