VIDEO: Sestava cviků pro úlevu od bolavé krční páteře

Povzdech "bolí mě za krkem" pronese čas od času zřejmě každý. Krční páteř je totiž jednou z nejexponovanějších a nejproblematičtějších částí těla. "Právě kvůli bolestem v oblasti krční páteře se dnes lidé často obracejí ke cvičení jógy s nadějí, že díky němu své problémy vyřeší," popisuje zkušenost s nováčky na svých lekcích učitelka jógy Barbora Hu z pražského Bindu Yoga Studia.

Je důležité uvědomit si, že pokud chceme uvolnit krk, nelze cvičit pouze s krkem. Procvičit musíme celou oblast, která s krkem souvisí - musíme pracovat s hrudníkem, s rameny, ale například také se spodním břichem.

Pokud vás bolest krční páteře trápí, zařaďte do svého denního programu následující krátkou sestavu cviků z videa. Cvičení zabere jen 10 minut a může se vám zdát, že je jednoduché, ale i tak málo stačí k výraznému zlepšení. Samozřejmě je vždy třeba brát v úvahu charakter a závažnost konkrétních potíží.

Mohou za to "provozní" příčiny - třeba to, že neumíme dobře stát

Na krční páteř negativně působí naše pohybové návyky - od špatného držení těla, přes práci u počítače a čtení vleže, až po spánek na vysokých polštářích.

Ublížit si ale můžeme také technicky špatnou jógovou praxí. Například začátečnické pokusy o svíčku (Sarvángásana) nebo stoj na hlavě (Šíršásana) nezřídka končí právě bolestí krční páteře, možná to sami znáte. Bolesti v této oblasti si přivodíme také třeba přílišným namáháním trapézových svalů či nesprávnou prací s pažemi.

Pozorujme se na všech úrovních

Problémy krční páteře a přilehlých oblastí se mohou projevovat občasnými ale i chronickými bolestmi svalů, ramen a paží, bolestmi hlavy, migrénami, záněty mezi ploténkami, výhřezem ploténky, omezenou hybností hlavy, nevolností a závratěmi, dýchacími potížemi, záněty uší, úst a nosu, ale i nespavostí nebo dysfunkcí štítné žlázy.

"Jóga pojímá člověka z holistické perspektivy a příčiny problémů hledá vždy ve všech úrovních - v těle, na duši i ve spirituální rovině. Znamená to, že když máme problémy s krční páteří nebo s krční oblastí obecně, ten problém nemusí nutně pocházet z našich rutinních návyků, ale může to být i tím, jaké máme zažité koncepty myšlení, jak jsme zvyklí komunikovat, protože krk je sídlem páté čakry višuddhi, takže i tyhle faktory přicházejí v úvahu", doplňuje ještě výčet možných příčin bolestí krční páteře Barbora Hu.

Doporučená sestava (viz video) - 10 minut denně, lze rozšiřovat:

  1. Brahma mudra - jemné pohyby hlavou (3 - 10x)
  2. Kandha sančálan - kroužení rameny (2 - 10x)
  3. Sučirandhrásana s oporou - "jehla a nit"
  4. Šašankásana - pozice zajíce
  1. Adhó mukha švanásana - pes hlavou dolů
  2. Garuda mudra - pozice orla, variace v sedu na patách
  3. Matsjásana - pozice ryby
  4. Šavásana - variace s otáčením hlavou

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

Jógový ručník: který vybrat a jak ho správně používat
Často se nás ptáte na rozdíly mezi jednotlivými typy jógových ručníků. Pokusíme se o...
 Pozdrav Měsíci
Jak je to s jógou a úplňkem? Tradují se obě možnosti – během úplňku cvičit, nebo necvičit...
Narušená flexibilita je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč lidé začínají s jógou...
 Metodika výuky stoje na hlavě je pestrá
V hovorovém jazyce co čas utrousíme, že něco "nejde i kdybych se na hlavu postavil". Je...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00