PORADNA: Je hormonální jóga vhodná i při myomech?

02. 11. 2016

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu.

S manželom sa snažíme o dieťa už cez 3 roky a neúspešne. Diagnostikovali mi PCOS a aj 3 malé myómy. Menštruáciu mám pravidelnú aj s ovuláciou. Nejaké bolesti nemávam. Dr. povedali, že by to nemalo mať vplyv na problém s otehotnením, preto by som chcela skúsiť ešte HJT. Ale čítala som, že HJT zvyšuje hladinu estrogénu a nie je vhodná pri myómoch. Chcem sa opýtať, či je pre mňa HJT vhodná? Alebo mohla by som cvičiť len niektoré cviky na úpravu hladiny hormónov a podporiť otehotnenie?

Ďakujem za odpoveď, s pozdravom

Lenka

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Dobrý den,

tento dotaz dostávám velmi často a neexistuje jednoznačná odpověď. Obecně máte pravdu, hormonální jóga zvyšuje estrogen, který může způsobit zvětšení myomu. Dlouhodobě bych ale řekla, že hormonální jóga spíše hladinu srovnává na správnou úroveň, než zvyšuje. V těle nastojlujeme rovnováhu, zlepšuje se imunita a urychluje se regenerace. Na cysty hormonální jóga působí velmi blahodárně, proto bych po konzultaci s lékařem cvičení zkusila, chodila pravidelně na kontroly a hlavně (!) cvičila protistresové cviky, které jsou součástí sestavy.

Myomy a cysty jsou dle tradiční čínské medicíny stagnující energie v břiše. Tuto hormonální jóga rozhýbává. Je třeba ale zároveň pracovat na psychice. Doba, než hormonální jóga začne působit, bývá kolem 3-4 měsíců. Někdo potřebuje déle, někdo kratší dobu.

Hormonální jóga je velmi vhodná, pokud bychom rádi miminko. Pomáhá srovnat psychiku, uvolnit napětí z pánve a masíruje reprodukční orgány.

Jsem jedna z prvních lektorek hormonální jógy v Čechách. Od roku 2013 učím hormonální jógu pro ženy a od roku 2016 pro muže a pro diabetiky. Učím také jemné ženské cvičení Čchi-kung zářícího lotosu. V rámci projektu Terapie pohybem připravuji
meditačně pohybové aktivity (cvičení, workshopy, školení) pro firmy, školy a školky...

Kam dál?

Jógová poradna
"V těhotenství se přišlo na sníženou funkci mé štítné žlázy, proto jsem se rozhodla pro...
Těhotné ženy mohou navštěvovat hodiny klasické jógy.
"Dobrý den, jsem z malého města, kde se stěží hledá kurz jógy, natož jógy pro těhotné...
PORADNA: Nemůžu otěhotnět, pomůže mi hormonální jóga?
"Je mi 30 let, s přítelem bychom si moc přáli miminko, ale stále nám to nejde. Dlouhé...
Techniky využité v sestavě cviků hormonální jógy nejsou nové, dohromady vytvářejí unikátní celek
Když slyšíme slova hormonální jóga, často si nedovedeme nic konkrétního představit...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00