PORADNA: Pomáhá jóga s hubnutím?

Dobrý den,

s jógou nemám žádné zkušenosti a ráda bych se zeptala, zda jóga pomáhá s hubnutím. Snažím se již nějakou dobu snížit váhu, ale vypadá to (dle jakéhosi poradce), že se mi to nedaří proto, že mám velice stresující život. A tak mě napadlo hledat řešení mého problému ve cvičení jógy. Je to dobrý nápad?

Děkuji za odpoveď a přeji příjemný život!

Alena

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Milá Aleno,

snažit se zhubnout, lépe řečeno změnit tvar svého těla, může někdy vytvořit podivný začarovaný kruh. Pokud to již nemají lidé zapsané ve svém genetickém kódu od narození, většinou začnou přibírat díky nesprávnému myšlení, zmatku nebo nepochopení určité situace, se kterou se v životě setkali. Například holčičí těla se v pubertě připravují na krásné ženské tvary dočasnou změnou tvaru, což může vést k nepochopení situace. Něco, co mělo být původně jen přechodného charakteru se najednou stává celoživotní noční můrou a dívka se stane ženou, aniž by přijala své ženské tělo. Jistě nemusím připomínat nezdravé srovnávání pubertálních dívek s krásnými vyretušovanými modelkami na stránkách módních časopisů. 

Kvůli nesprávnému pochopení některých složitých životních situací, kvůli obavám nebo také dobře míněné ale poněkud neohrabaně vyřčené kritice našich rodičů nebo vychovatelů se v nás někdy uhasí rostoucí hřejivý plamínek zdravé sebelásky a místo toho se rozžehne spalující a ničivý oheň sebekritiky, sebelítosti, strachu a pochybností. Výsledkem je pak neustálé pachtění a skrytá snaha přesvědčit rodiče a své okolí o tom, že za něco stojíme, že máme světu co dát. Tělo je pak neustále pod vlivem stresu, starostí a strachu. Když člověk trpí jakoukoli ať fyzickou či emoční bolestí, když člověk není spokojený sám se sebou, stává se terčem své vlastní podvědomé pozornosti. Kam směřuje pozornost, tam proudí energie, kam proudí energie, tam se tvoří hmota.

Když je člověk spokojený sám se sebou a se svým vzhledem, orientuje svou pozornost ven, na své okolí. V takovém případě přijímá sebe, svou mysl, své tělo, ale také potravu. Když člověk bojuje s váhou, většinou podvědomě potravu vlastně nepřijímá. V těle proto přestanou fungovat přirozené procesy. Potrava se netráví tak, jak by mohla, nedochází k přirozenému třídění potřebného a nepotřebného, a někde uvnitř těla začne vznikat skládka odpadu. Takový odpad, podobně jako skládka na okraji města, může představovat přehlížený problém.

Snaha zbavit se nadváhy pocením v posilovnách, či jiným dnes populárním způsobem, vlastně pouze vytváří další nezdravý návyk, závislost na nepřirozené formě pohybu. Rostoucí svaly po cvičení v posilovnách jsou vlastně pouze obranným mechanismem těla vůči nečekaně velké zátěži. Jakmile člověk s takovou formou pohybu z jakéhokoli důvodu přestane, projeví se opět problém, který jsme se snažili zamaskovat, a začne bujet.

Jóga pracuje s návyky a tedy i s nadváhou zcela jiným způsobem. Jóga se primárně necvičí kvůli hubnutí, ale kvůli postupnému rozpouštění návyků, které jsou pro tělo i mysl nezdravé a nepřirozené. Takovým nezdravým návykem je i bezúčelné přibývání na váze. Jednoduše řečeno: člověk se díky józe procvičí až ke ztrátě potřeby cvičit.

V okamžiku, kdy se člověk odpoutá od všech pro tělo nezdravých návyků, vrátí se tělo k přirozenosti. Uvnitř těla budou správně probíhat všechny přirozené procesy, jako je dýchání, krevní oběh a okysličení, trávení i odvod odpadních látek. Myšlení bude také nepředstavitelně jasné až se oprostí od negativních tendencí, které tuto jasnost zakalují. Naší přirozeností není jen dobře fungující tělo a fyzické zdraví, ale také důvěra ve své schopnosti a láska k sobě. Mnoho lidí se mylně domnívá, že láska k sobě je sobeckost. Ale jakou hodnotu má pro ostatní láska člověka, který sám sobě nestojí za to, aby se měl rád a pečoval o sebe a respektoval své potřeby? Jóga mění způsob našeho myšlení a mění také způsob, jakým používáme své tělo z nevědomého na vědomý.

Díky józe se opět dokážeme zhluboka nadechnout a dodat tělu kyslík, tolik potřebný pro správné tělesné procesy. Mění se také způsob držení těla díky harmonické souhře svalů, které se na pohybu podílejí. Člověk si začne lépe uvědomovat, jak své tělo používá, které svaly potřebuje a které nepotřebuje k určitému pohybu použít, začne vnímat nepotřebné stažení kdesi v těle, jež zbytečně spotřebovává mnoho energie a často stojí za únavou a podrážděním. Díky únavě pak jednoduše nemáme energii nazbyt pro láskyplný pohled na svět a udržování přátelských vztahů k sobě i ostatním.

 Pomáhá jóga s hubnutím?
Autor: 
Jógoviny.cz

V nedávné době proběhlo několik studií, zabývajících se účinky restorativní jógy na hubnutí. Restorativní jóga vychází z anglického slova restore, které znamená obnovit, ozdravit, či znovu nastolit rovnováhu. Je to druh jógy, který využívá jednoduchých poloh, klidných pohybů, různých podpůrných pomůcek, polštářů, bloků, pásů a podobně a jednoduchých dechových cvičení. Cílem je navodit stav uvolnění v těle. Všechny výsledky jednoznačně potvrzují, že největším přínosem jógy pro hubnutí je fakt, že jóga uklidňuje a odbourává stres. V důsledku se mnoho lidí přestane krmit nezdravým a vysoce kalorickým jídlem, kterým jenom ve skutečnosti řeší své mentální vyčerpání.

Jedna americká studie byla provedena na více než 15 000 dospělých padesátnících s nadváhou. Lidé, kteří cvičili jógu alespoň jednou za týden po dobu 4 a více let, zhubli v průměru 2,2 kg, zatímco ti, kteří jógu necvičili, naopak přibrali v průměru téměř 6 kg. Jiná studie financovaná Národním institutem zdraví v Bethesda v Marylandu (USA) dokázala, že ženy, které cvičily restorativní jógu, spálily dvakrát více tělesného tuku než ty, které se po stejně dlouhé období protahovaly. V další studii publikované již před několika lety v Journal of Alternative Medicine obézní muži, kteří denně cvičili jógu a dechová cvičení, ztratili v průměru 1,8 kg tělesné váhy za pouhých 10 dní.

V jedné z anket se 1328 psychologů vyjádřilo k tomu, jaké strategie jsou nezbytné pro zhubnutí a udržení zdravé tělesné váhy. Jejich odpovědi byly jednotné: "porozumění a ovládnutí návyků chování a emocí."

Má odpověď na vaši otázku zní tedy jednoznačně ANO. Jóga vám jistě může pomoci zhubnout, za předpokladu, že přijmete její účinky a nepojmete ji jako další způsob, jak se trestat.

Přeji vám vše nejlepší.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

Tvorba svého prostoru je něco jako dítě. Nikoliv však tvorba dítěte. Těšíte se na to,...
 Naše děti jsou naším zrcadlem.
"Je zvláštní, že jsem z čista jasna začala chápat věci mezi nebem a zemí. Naopak se ale...
Dobrý den, na konci "cvičení" jsem vždy relaxovala polohami z Power yogy - Svíčka, Pluh,...
Jógová terapie učí práci s pozorností na úrovni těla, dechu, mysli a duše
Dobrý den, jsem ve velkém stresu a hledám řešení v józe. Nerada bych skončila u...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00