TEST: Koberec na jógu místo podložky?

12. 12. 2016

Během praxe Ashtanga jógy vzniká vnitřní teplo. Při fyzické jógové praxi ásan se naše tělo zahřívá (dechem, pomocí vinyás), díky čemuž dochází k očistě těla. Začneme se tedy potit, což způsobí, že podložka zkrátka klouže. Proto doporučuji používat ručník, či koberec na jógu. Ručník je fajn varianta: je skladný, dá se použít i jako ručník do sprchy, rychle schne a je skvělý na cestování. Jeho jedinou nevýhodou je, že se během praxe jógy trochu shrnuje.

Jakmile vyzkoušíte koberec, hravě se necháte zhýčkat. Koberec je pevnější, hezky drží a příjemně se na něm praktikuje, během provádění vinyas dodá vaší praxi měkkost a při praktikování ásan na zemi získáte extra pohodlí. Když si zvyknete praktikovat na koberci, nebudete už chtít jinak.

 Jakmile vyzkoušíte koberec na jógu, hravě se necháte zhýčkat.
Autor: 
Petra Visser

Koberec na běžné podlaze klouže, proto pod něj potřebujete podložku. Bavlněný koberec funguje naopak od neklouzavé podložky, která, čím více se potíte, tím více klouže. U koberce je to tak, že čím více se potíte, tím více jste stabilnější a nebude vám to klouzat. Občas doporučuji sprejem na kytky nastříkat přední a zadní část koberce před praxí. Do vody můžete přidat i esenciální olej, který vám může zpříjemnit vaši praxi jógy.

S výběrem koberce na praktikování jógy to student nemá jednoduché

V nabídce je sice mnoho koberců, ale jen v zahraničí, u nás v ČR moc ne. Může vám jej přivézt i kamarád z Indie, ale kvalita koberců je různá. Svůj první koberec jsem si koupila před 8 lety a stále na něm denně praktikuji, procestoval se mnou svět a zažil mnohé, je to můj společník a nedám na něj dopustit. Byl drahý, je ručně tkaný a koupila jsem ho tehdy jako limitovanou edici od jednoho známého jogína, který očividně věděl, co od koberce očekávat. Koberce mých kamarádů časem vybledly, vytahaly se a po relativně krátké době vypadaly "jetě". Ten můj jako by nestárnul, a právě tuto vlastnost jsem se vždy snažila hledat i u jiných koberců. Radím praktikovat na koberci, či ručníku, ale dosud nebylo mnoho koberců, které bych mohla doporučit.

Dostal se mi na vyzkoušení do rukou koberec Yogasana. Musím říct, že na první dotek i pohled mi zaplesalo srdce, a já se nemohla dočkat, až se na něj postavím. I tak jsem ale byla při zemi a v očekávání. Praktikuji na něm už měsíc 6 dní v týdnu a musím říci, že srdce mi stále plesá. Řeknu vám proč, prozradím, co dle mého názoru koberec prostě musí splňovat, a co již není tolik podstatné, ale zároveň je to fajn, a co od koberce naopak nechcete.

Pevnost
Příliš tenké koberce, ač jsou fajn na cestování, se brzy vytahají. V případě, že hledáte něco přes podložku a chcete cestovat s lehkostí, pořiďte si raději ručník na jógu, který vám vydrží mnohem déle a budete s ním spokojení. Je fajn investovat do pevného koberce, který se nebude vytahovat. Když se koberec vytahuje, omezujete to vaši praxi jógy (například pozice Adho Mukha Svanasana - pes hlavou dolů, nebo pozice Prasarita Padottanasana - hluboký předklon s rozkročenými nohami), to je mnohdy lepší nemít koberec žádný. Silnější a pevnější koberec je těžší než třeba ručník na jógu. Proto je úžasný k domácí praxi, kde má své místo, kde jej nemusíte pravidelně přenášet na delší vzdálenosti, nebo je fajn, když si můžete koberec nechat ve studiu, anebo, v případě, že vám nevadí přenášení, pořiďte si na něj prostornější tašku na jógu.

Barva koberce a praní
Mnoho koberců, zvláště ty z Indie, po prvním vyprání ztratí barvu, obarví jiné barevné části, nebo třeba i vaše jógové oblečení. Po prvním vyprání už většinou koberec není tak krásný, jak když jste si ho prvně přinesli. Může to mít několik důvodů: od nekvalitního barvení, přes špatnou barvící techniku (ne všechny techniky fungují stejně pro daný materiál atd.), po nadbytek barviva, které se nevsáklo do vlákna, či manufaktura dostatečně vlákno nevymáchala apod. Ať už je důvod jakýkoliv, nekvalitní koberec může skutečně po vyprání vypadat jinak.

Vyprat před tím, než se na svůj koberec prvně postavíte, doporučuji vždy. Jeden z důvodů je ten, že koberec na sobě může mít chmýří, které po tom, co se zpotíte, bude ulpívat na vašem těle. Jistě víte, že se sprchujeme, nebo koupeme před praxí jógy, a po praxi pot opět vtíráme zpět do těla, tělo pak není tak unavené a vrátí se mu zpět živiny. Koberec zkrátka chcete mít čistý z hygienických důvodů.

Na pouštění barvy z koberce existuje jeden fígl, který mi doporučil můj učitel: vykoupat prvně koberec ve slané vodě (doma ve vaně), nebo přidat sůl do pračky (půl hrníčku soli stačí). Ale ani tak vám to nezaručí, že koberec nevybledne. Můj další tip je hrnek octa do máchání, ustálí to barvy a ocet navíc funguje i jako změkčovač prádla. Stejně tak můžete přidat jedlou sodu (používám Yellow and Blue Bika jedlá soda), která rozzáří bílou barvu, ale i barvy jiné. Koberec se může po vyprání trochu srazit, výrobce by s tím však měl počítat, jde o přirozenou vlastnost.

Byla jsem zvědavá, jak koberec Yogasana zvládne tuto zkoušku - na první praní jsem nepoužila nic z výše uvedených rad. Dala jsem ho vyprat do pračky na rychlé praní při 30 stupních. Koberec neztratil na své kráse a barva zůstala nádherná, taková, jaká byla.

Ekologie výroby
Zajímalo mne také, jak Yogasana koberce vyrábí. Výroba se odehrává v severní Indii, nepoužívají žádnou elektřinu, bavlnu získávají od místních farmářů, po vytřídění se bavlna barví pomocí přirozeného procesu, barvy jsou netoxické. Zbytková barevná voda se čistí a slouží dále k zavlažování přilehlých zeleninových polí a ovocných sadů. Obarvená bavlna schne na slunci a pak putuje do rukou tkalců. Co mne příjemně udivuje, je i to, že se toto řemeslo zde stále dědí po několik generací. Koberec je tkaný na ručním tkalcovském stavu. Trvá to 3 dny, než se uplete jeden koberec. Musím říct, že já toto všechno velmi oceňuji.

 Zvolte barvu koberce dle své intuice
Autor: 
Petra Visser

Výběr barvy podle intuice
Barvy nás ovlivňují po stránce fyzické i psychické, proto si zvolte barvu koberce dle své intuice, nebo podle toho, kterou barvu zrovna "potřebujete", či podle toho, jakou část svého Já zrovna potřebujete posílit. Barvy hrají v našem životě velmi důležitou roli, neboť přímo ovlivňují naše pocity a náladu.

Yogasana koberce se vyrábí v 7 barvách. Při výběru mne na první pohled zaujala barva vody (Water), následně jsem procházela všechny a stejně mne intuice vrátila zpět k této barvě - barvě klidu a vyrovnanosti. Jsem maminkou a vnitřní klid a vyrovnanost je klíčem ke spokojenému miminku, které je zrcadlem všeho, co se odehrává uvnitř nás. Jak říká můj učitel Manju Jois: "Mateřství, rodina je největší jóga v životě." I barvy nám tudíž mohou pomoci dostat se do harmonie a to, co se naučíme na podložce, bereme si to do svého života.

Délka koberce
Je potřeba volit koberec, který je trochu delší než vaše podložka. Je fajn, když ji celou překryje, hlavně z harmonického aspektu. V případě, že je koberec kratší, dá se na to i tak zvyknout. Koberec Yogasana je delší než podložka, velmi příjemně se na něm praktikuje. Neroluje se, je příjemný na dotek svou strukturou. Zpočátku byl trochu hrubší, časem pak změknul. Mám ráda, když mohu cítit strukturu koberce na svých dlaních i chodidlech, přirozeně se tak stimulují i akupresurní body.

Ač to možná nyní vypadá složitě, výběr koberce není těžký a čas s tím strávený stojí za to. K praxi jógy však nepotřebujete mnoho, dá se praktikovat na podlaze, kdekoliv. Věci můžete vlastnit, neměly by však vlastnit vás. Cokoliv vám zpříjemní den, vaši praxi, cokoliv vás přivede na podložku, to se počítá. Nezapomeňte, že jóga je to, co není vidět.

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

 Jak používat roller
... Myslím si, že pravidelné používání rolleru dokáže velmi přirozeně ovlivnit držení...
Jógový ručník: který vybrat a jak ho správně používat
Často se nás ptáte na rozdíly mezi jednotlivými typy jógových ručníků. Pokusíme se o...
Nejsem si jistá, kolik lidí na světě používá ve své jógové praxi jako pomůcku pásek na...
Někteří jógíni si koberec před cvičením zvlhčují
Praktikuju Ashtanga jógu 6 dní v týdnu a podložka , koberec či ručník na jógu, to je pro...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00