Indická hostina u vás doma

Indická kuchyně, to jsou pokrmy různých etnických a náboženských skupin, z nichž každá svým dílem přispívá k rozmanité paletě barev, chutí a vůní. Koření se v indické kuchyni používá hojně, je to vlastně její poznávací znamení. Dalším znakem jsou základní suroviny - rýže, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, přepuštěné máslo ghí, zelenina a zmíněné koření - to vše je v Indii dostupné pro každého, cena těchto surovin se stanovuje podle společenského postavení (či mnohdy spíše "nepostavení") kupujícího.

V červnu jsme s Hemou, krásnou indickou ženou v sárí, uspořádaly workshop indického vaření. Hema přijela z jižní Indie se svým bratrem a učitelem jógy a jógové terapie, Hariláldžím. A tak jako v Indii, i tady se role přirozeně rozdělily na mužské a ženské. Hariláldží během workshopu přednášel filozofii a kolem Hemy se v provizorní kuchyni vytvořila milá skupinka žen. A za vůně horkého indického čaje s kardamomem se zde vařilo. O dva recepty, které jsem si oblíbila, se s vámi ráda podělím.

 Workshop indického vaření s Hemou
Autor: 
Šárka Konečná

Indická kuchyně, jak ji možná neznáte

Indickou kuchyni lidé buď milují, anebo jí doslova nemohou přijít na chuť. Připomíná mi to téma ze školních let, kdy jsme se spolužáky do nekonečna řešili "kdo má rád okurku v cheeseburgu od mekáče". Člověk tu okurku prostě miloval, anebo nenáviděl. Jen málokdo byl nevyhraněný jedním či druhým směrem. A podobně je to i s indickou kuchyní...

Obvykle když zavítáte do indické restaurace, odnášíte si pak domů pěkně těžké břicho. Když se zakousnete to samósy, kapky oleje vám stékají po bradě až na ubrus, a do druhého dne se budete zaručeně cítit, jakobyste snědli celou vesnici i s maminkou a tatínkem, jako Otesánek ve známé pohádce. A ráno se probudíte s pocitem "už nikdy". Ale znáte to, nikdy neříkej nikdy, a tak zanedlouho opět s přáteli vcházím do indické restaurace, tentokrát si objednáváme jiné typické jídlo s plackou nán, bohatě potřenou česnekem. Co se pak odehrává noc po této báječné večeři? To raději ani nechtějte vědět.

Slovníček známých indických pokrmů

Čapátí – tenké placky z nekynutého těsta
Čatní – kořeněná a často pikantní zavařenina z ovoce podávaná v malém množství k jídlu
Dhál – kaše z luštěnin
Dóša – smažené placky z rýže a čočky
Idli – bochánky z rýže a čočky vařené v páře
Khír – sladká kaše z rýže, ghí a cukru vařená v kokosovém mléce
Nán – placka z kynutého těsta, které se zadělává s jogurtem 
Pakora – pečené taštičky plněné zeleninou či luštěninou
Panir – indický tvarohový sýr
Samósa – smažené plněné taštičky
Uppuma – jídlo z krupice s kořením a zeleninou (připomíná kuskus)

Jiný kraj, jiný mrav aneb Knedlo vepřo zelo po indicku

Indie je velká země a tak není divu, že jsou zvyklosti v kuchyni v jednotlivých částech velmi rozdílné. Proto je těžké charakterizovat indickou kuchyni jako jeden celek či vybrat jedno národní jídlo po vzoru českého "knedlo vepřo zela".

Regionální kuchyně se od sebe odlišují použitými surovinami, kořením i způsobem přípravy. Ve střední a západní Indii se jí převážně známé placky nán. V oblasti podhimálajské se hojně konzumují sýry, sušené ovoce, plněné taštičky, jídla jsou často smažená a tučná. Východní Indie se vyznačuje rybolovem a tak místní nejčastěji jí ryby a mořské plody s rýží. Jižní Indie je vyhlášená sladkostmi, ovocem, a častým používáním kokosu a rýže.

Co mají ale všechny indické regiony společné, je způsob stolování a servírování. Vždy se jídlo jí pravou rukou či pomocí placky, kterou se nabírají polévky a omáčky. Na stole nesmí chybět různé druhy omáček, čatní, jogurty a nakládaná zelenina. Vždy se na stůl servíruje více jídla a Indové si pak sami nabírají a vytváří svou vlastní směs chutí přímo na talíři. V celé Indii je také společné to, že strávník má vždy velkou porci rýže a k tomu několik malých porcí nejrůznějších omáček a čatní.

My zde v Česku máme většinou možnost ochutnat jen malou část indické kuchyně. Pochoutky totiž obvykle pocházejí pouze z jedné části Indie, danou oblast ale z názvu restaurace, ani z jídelního lístku nepoznáme. Proto pak vše házíme do jednoho pytle s nálepkou "Indie" a za indickou kuchyni považujeme pálivé a mastné jídlo fastfoodového stylu, jak je u nás často prezentováno. Škoda.

Udělej si sám

Všechny restaurace ale nejsou stejné, a tak můžeme i tady u nás najít opravdu dobrý podnik, kde se při prvním soustu pomyslně ocitneme na rušné indické třídě a vychutnáváme si lahodné chutě a vůně. Pokud ale takovou restauraci v okolí nemáte, anebo chcete potěšit partnera či přátele doma, uvařte si "Indii" sami. Jak na to? Nechť je nám inspirací Hema a její kulinářské umění, které má v krvi.

Na workshopu jsme se seběhly kolem plotny a přes rameno nakukovaly pod zručné ruce Hemy. Nejdříve jsme se trochu ostýchaly přistoupit blíže, přece jen nejsme zvyklé vstupovat někomu druhému do kuchyně, kde je každá žena královnou, a cítily jsme se trochu nesvé. Nakonec nás ale intenzivní vůně přilákaly a dalo by se říct, že nás dokonce i stmelily. Hema nám vysvětlila, že se v její rodině (a ve velké části jižní Indie) vaří podle ájurvédy a jejích zásad. Ty praví, že se některé potraviny, z důvodu dorovnávání tří dóš (váta, pitta, kapha), nemají kombinovat. Hema nám ukázala, jak připravit tradiční dhál ze surovin v Česku dostupných, a pak také sladký rýžový pajsam, který si rozhodně nesmíme plést s rýžovým nákypem ze školní jídelny.

Rajčatový dhál s rýží

(1 hrnek = 250 ml)

Autor: Šárka Konečná
  • 1 hrnek červené čočky
  • 3 střední rajčata (cca 1-1,25 hrnku nakrájených rajčat)
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku 
  • 1 cibule 
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • 1/4 lžičky kurkumy 
  • 2 červené (nebo zelené) chilli papričky 
  • 2,5 hrnku vody na tlakové vaření 
  • 2 lžíce ghí (nebo slunečnicového oleje)

Nejprve si připravíme čočku. Čočku vaříme se špetkou kurkumy 20 minut v tlakovém hrnci. Kurkuma přidaná při vaření luštěnin, to je tajný fígl indických kuchařek - z původně špatně stravitelného pokrmu se tak díky koření stane dobře stravitelná luštěninová pochoutka.

Rozpálíme ghí, do něj vložíme hořčičné semínko a vyčkáme, než začne skákat a vydávat praskavé zvuky. Přidáme jemně nastrouhaný zázvor a necháme 30 sekund na mírném plameni zpěnit. A přichází na řadu česnek a cibule, které přidáme na pánev a dobře promícháme. Vyčkáme, až cibule začne zlátnout, a přidáme dvě pokrájená rajčata, chilli papričky, kurkumu (prášek) a sůl. Smažíme na mírném plameni do změknutí rajčat. Pak přidáme vařenou čočku a zbylé pokrájené rajče a ještě 5 minut necháme vařit - výsledkem bude dhál kašovité konzistence.

Dhál podáváme s rýží. 

Rýžový pajsam

Autor: Šárka Konečná
  • 1 hrnek mléčné rýže 
  • 5 hrnků kokosové mléka 
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu 
  • 1,5-2 hrnky práškového palmového cukru jaggery, nebo surový cukr 
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje 
  • 2-3 lžíce ghí 
  • 10-12 kusů kešu oříšků 
  • 1 hrst rozinek

Rýži dobře propereme a uvaříme se 3 šálky kokosového mléka do měkka. Po uvaření přidáme rozdrobený palmový cukr, pak 1 lžíci ghí a mletý kardamom. Dobře promícháme, přidáme zbylé 2 hrnky kokosového mléka a ještě povaříme na mírném plameni 2-3 minuty. Na druhé plotýnce si na zbylém ghí usmažíme rozinky. Počkáme až nabobtnají a poté je z ghí lžičkou vyjmeme. Do stejného ghí vložíme kešu oříšky a osmahneme je do zlatava. Rozinky i kešu přidáme do rýže a dobře promícháme. 

Pajsam můžeme podávat teplý i studený. V Indii tento sladký pokrm používají jako dezert, anebo jako obětinu, kdy jej dávají svým bohům při ceremoniálu áratí a poté jej snědí. Věří, že skrze ono jídlo se propojují s božstvem. My můžeme pajsam použít jako velice chutnou snídani.

Kam dál?

Cestou z výletu zpět do ášramu si pár žen stěžovalo, že od příletu ještě nebyly pořádně...
Učitelé jógy prozrazují své tipy na zdravé dobroty
Komu se do života připlete jóga v tom nejširším smyslu slova, často začne postupně měnit...
Slaný veganský quiche s rajčatovou náplní
Určitě znáte ty prosklené vitríny ve stylových kavárnách, v nichž krouží neodolatelné...
Hotovo!
Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05