ANKETA: Co usnadní začátečníkovi jógový start?

Oslovili jsme učitele jógy, začátečníky, ale i ty, kteří jógu pravidelně cvičí doma a položili jsme jim několik jógových otázek. Jejich odpovědi jsme seskládali do pestré mozaiky a doufáme, že výsledek bude inspirací i pro vás. Vítejte u prvního dílu naší jógové ankety.

První díl naší jógové ankety věnujeme jógovým začátkům. Pokud jste do světa jógy vklouzli teprve nedávno, určitě se dozvíte zajímavé informace od zkušenějších. A pokud se vám už jóga pořádně vryla pod kůži, máte zase možnost porovnat své pocity a vzpomínky na svůj jógový start s dojmy podobně zapálených jógínů.

Jógový start
Autor: 
Jógoviny.cz

Otázka zní...

Dnes, jógově pokročilýma očima, jaké informace byste bývali rádi měli, když jste s jógou začínali? Co je dobré o józe vědět, když se člověk poprvé postaví na jógamatku? Je něco, co začátečníkům usnadní jógový start? Co byste poradili?

Karin Póčová

Karin Póčová - lektorka Hatha jógy, Bindu Yoga Studio

Pro mě bylo zkraje těžké jógu nějak uchopit. Nevěděla jsem, kde vlastně začít. Je to cvičení, dýchání, čištění, nebo etické zásady? Na běžných lekcích, které jsem navštěvovala, se hlavně cvičilo a relaxovalo. Chyběly mi dechové techniky a nevěděla jsem, proč to vlastně všechno dělat. V době, kdy jsem józe začala přicházet na chuť, bych tedy ocenila vysvětlení, k čemu jsou dobrá všechna ta pravidla, cvičení, dýchání a meditace.

Jaké kroky po sobě následují a co je cílem. Začátečníkům bych doporučila přečíst si něco o historii a filozofii jógy. Myslím, že pochopením cíle se usnadní i začátek jógové cesty.

Blanka SchusterováBlanka Schusterová

Blanka Schusterová - praktikantka Ashtanga jógy

Mně by na začátku pomohlo, kdybych k józe dokázala přistupovat jako k celoživotní cestě, k životnímu stylu. Je dobré vědět, že není kam spěchat. A chtěla bych hned od začátku umět dobře naslouchat sama sobě, umět s jógou a s energií pracovat.

Petr Ševčík

Petr Ševčík - učitel Ashtanga jógy

Když jsem jako mladý a nažhavený adept jógy začínal cvičit a objevovat jógování, tak jsem velmi tvrdě narazil. Vůbec mi to totiž nešlo a tím pádem na mě doléhaly pocity viny a zlost na sebe sama – celý život přece sportuji, jsem mladý a přitom takové nemehlo! Tohle přece musím zvládnout! Po nějaké době tréninku se věci konečně daly do pohybu. Jenže ouha. Tu mě začala bolet záda, tam rameno, a pak jsem si ještě dost nepříjemně poranil koleno.

Tak to dopadá, když člověk tlačí na pilu. Bolest mi ale naštěstí nevzala chuť ke cvičení, jen jsem do toho vložil víc citu, lásky, něhy a najednou se to zlepšilo! Ásany sice byly poloviční, ale bez bolesti. Při cvičení jsem se ani zdaleka nepodobal borcům z amerických videí na youtube, ale cítil jsem se opravdu dobře. Tedy, jako začátečník je dobré vědět: Nežeň se za výkonem, není důležitý. Prociťuj své tělo, dech, a do každého pohybu dej tolik lásky, kolik jsi schopen. Ono se to zkrátka stane.

Martina Procházková

Martina Procházková - zakladatelka Prague Spirit Festivalu

Dnes by som nebola tak urputná, ale to s tým začiatkom asi súvisí. Chcieť všetko naraz a hneď, taká spoznávacia klasika…

Barbora Hu

Barbora Vítů - zakladatelka Bindu Yoga Studia

Myslím, že pokud si člověk už v počátku dokáže udržet potřebnou nepředpojatost a k tomu pochopí, že touha "vědět a zvládat všechno", vede spíše k pocitu vyčerpání než radosti, může být spokojený. Sama jsem se v počátcích brzdila jistou horlivostí, iluzí, že musím všemu hned porozumět, vše si osvojit a dotáhnout k dokonalosti. Je to bláhové a člověk si před širým obzorem zkušeností co přijdou samy, zavře dveře. V začátcích je tedy dobré mít na srdci i mysli notoricky známé: "cesta je cíl".

Petr Smil

Petr Smil - učitel, Prana Vashya Yoga

Všichni inspirativní lidé radili víceméně totéž: "Praktikuj, to znamená cvič, neteoretizuj, nelpi." Lepší radu neznám.

Daniela Pilařová

Daniela Pilařová - lektorka Samadhi jógy, Studio Yoganesha

Měla jsem štěstí na výborného učitele, navíc muže, což je dnes v józe spíše výjimka. Proto bych postupovala (a doufám, že u „svých“ začátečníků také postupuji) tak, že bych obešla víc učitelů a kromě určitého vnitřního souznění s jeho přístupem k józe bych si všímala, jak jednotlivé pozice vysvětluje, jestli upozorňuje na možné kontraindikace, jestli hlídá, jak cvičenci dýchají atd. Prostě, aby mi pomohl s technikou, než si na ni přijdu sama…

Často ke mně chodí lidé, kteří od svých předchozích učitelů tuto průpravu neměli, a říkají mi, že jsou pro ně po důkladném vysvětlení všechny jógové pozice zcela jiné, než když se jen pokoušeli napodobovat pozici učitele.

Michaela Nováková

Michaela Nováková – jógová začátečnice

Stojím na úplném jógovém startu, v současné době mám za sebou 3 lekce jógy pro začátečníky. Otázky budu mít zřejmě až později, zatím to pro mě není o nějakých složitostech a hloubce, ale o úžasném pocitu během cvičení jógy a po ní.

Markéta Fišerová

Markéta Fišerová – lektorka jógy, Sattva Yoga

Podle mého názoru je důležité vědět, jak správně dýchat. Dnes to bohužel neumí skoro nikdo, protože všichni dýcháme "povrchně". Právě správné dýchání zkvalitní nejen naši jógovou praxi, ale vlastně celý náš život. Na svých hodinách se často setkávám s klienty, kteří vůbec neví, jak správně dýchat. Proto je důležité věnovat se dechu a nezanedbávat ho, přestože se to může na začátku jógové cesty zdát nedůležité, ba dokonce možná i nudné...

Magdalena Nguyenová

Magdaléna Nguyenová - lektorka Vinyasa jógy, Yoga & Art

Nemyslím si, že existují nějaké informace či rady, které by začátečníkům usnadnily start s jógou. Věřím, že pokud chtějí lidé s jógou začít, vědí proč. Důvody mohou být různé, ale pokud u jógy setrvají, každý si v ní najde to své, pro něj výjimečné.

Petra Vonšovská

Petra Vonšovská – lektorka jógy, Traditional Ashtanga Praha

U nás v Čechách zakotvila pověra, že je ashtanga jóga velmi náročná a že ji nemůže cvičit každý. Mé zkušenosti jsou opačné: ashtanga léčí, ashtanga je pro každého. Vyloučeni jsou jen lenoši. To ostatně říkával už sám Sri K. Pattabhi Jois. Pokud máme nějaká omezení, nebojujme s nimi, naučme se s nimi pracovat. Respektujme své tělo a važme si maličkostí, které nám jógová praxe přináší.

Neporovnávejme se s ostatními, buďme sami sebou. Trpělivost je na místě, silným a flexibilním se člověk nestane přes noc. Jóga nás učí přijímat realitu takovou, jaká ve skutečnosti je, učí nás být tady a teď. Jeden nádech za druhým, den za dnem, rok co rok, celý život. Všichni máme šanci na změnu.

Každý jógový začátečník by si měl uvědomit, proč vlastně jógu cvičí. Protože se to má, anebo proto, že nám jóga přináší do života řadu benefitů? Nedovolme, aby se naše jógová praxe stala rutinou, udělejme si z ní rituál - něco, co je tady jen pro nás, z čeho můžeme čerpat. A s pokorou to přijímejme.

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

Vydala jsem se na nečekanou (o to možná zajímavější) putovní cestu do vedlejšího...
PORADNA: Sportuji, ale potřebuji zvolnit - s jakou jógou?
Ahoj! Odmalička jsem docela aktivní člověk. Asi do 18 let jsem dělala závodně atletiku,...
Co vás čeká a nemine na soukromé lekci jógy
Na tzv. otevřenou lekci jógy může přijít kdokoliv, většinou ani není potřeba rezervovat...
ANKETA: Ukaž mi svou "střechu" a já ti řeknu, jaký jsi
Jakou jógovou pozici máte nejraději? Učitelé jógy tuto otázku dostávají docela často a...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00