Jógová praxe v těžkém životním období

03. 11. 2014

Pravdou je, že když procházíte těžkým životním obdobím, projeví se to i ve vaší praxi jógy. Máte méně síly než obvykle, najednou vám jde všechno daleko hůř. A nejradši byste ani nevystrčili nos z pod peřin. 

V posledních letech se mi několikrát ukázalo, že se vše může změnit jako mávnutím kouzelného proutku. Další den zkátka může být jiný. A jak jiný! O to víc si vážím krásných okamžiků, toho, co mám.

Bývalý přítel se pokusil o sebevraždu, dlouhou dobu tajil, že je závislý na gamblingu, okradl mne o spoustu peněz a já téměř zůstala na ulici. Volá mi skryté číslo, hovor přijímám, "Policie České republiky," ozve se na druhé straně a policista mi sděluje, že našli mého otce mrtvého... Šok, doslova mi vyrazil dech, srazil mě na kolena, roztřásly se mi ruce a neměla jsem slov... Co dál?!

 Těžké životní období se projeví i ve vaší jógové praxi
Autor: 
Martin Vítek

Když jsme nejvíce na dně, jógová podložka či koberec může být jediným místem, kam se můžeme vrátit, kde můžeme být sami sebou, sami se sebou. Je to místo, které je skutečné, kde jsme schopni vidět věci takové, jaké jsou. 

Ashtanga jóga je náročná. V případě, že si myslíte, že svou praxi jógy nezvládnete, nepraktikujete jógu, je to pouze iluze. Ashtanga jóga jde daleko za hranice fyzické praxe. Ve skutečnosti nás učí vypořádat se s náročným, najít střed. A někdy až ve chvíli, kdy si sáhneme skutečně na dno, zažijeme něco magického. Pak si to, co se naučíme na podložce, bereme s sebou do běžného života. 

V náročném období se ani nepředpokládá, že budete cvičit celou sérii, možná si zacvičíte pouze Pozdravy slunce A a B a základní závěrečné pozice. Praxe jógy může být však úplně jiná než kdykoliv předtím. Nemáte sílu bojovat, najednou se tomu všemu naprosto oddáte. Svět kolem vás jakoby neexistoval, najednou jste schopni naslouchat, naslouchat tomu, co se děje uvnitř, i tomu, co je za hranicí lidského chápání. 

Proč je tak důležité vrátit se zpět na svou podložku?

Dýchejte
Když je něco náročné, procházíte těžkým obdobím, většinou nedýcháte. Sri K. Pattabhi Jois vždy říkával: "Ashtanga je o dýchání, zbytek už je jen ohýbání." Ne nadarmo se také říká: "Rozdýchej to!". Některé události v našich životech nám mohou doslova vyrazit dech. Vy ale nemusíte být zrovna na podložce, abyste cvičili jógu. Dýchejte.

Uvolněte se
Když mi zavolala policie, že našli mého tátu mrtvého, v tu chvíli by se ve mne nikdo krve nedořezal. S tátou jsme měli náročné vztahy... Nikdy nevíte co bude zítra, proto i v náročných chvílích nezapomínejte lidem říct, že je máte rádi. Otec mi dal život a hodně mně naučil. Za to, kým jsem dnes, vděčím převážně jemu. Lekce od něj byly někdy dost tvrdé a až po čase je člověk schopen vnímat daleko více. Jóga nás učí uvolnění. Musela jsem se v tu chvíli uklidnit, být schopná zavolat sestře a mámě, být silná a postarat se o ně. 

Během praxe jógy nechceme být v křeči, bojovat s pozicemi. Sami časem zjistíte, že čím více se uvolníte, tím lépe se dá všechno zvládnout. 

Sdílejte
Jestli máte svého učitele, běžte na lekci, nezůstávejte sami. Energie v místnosti vám může pomoci. Já sama nejsem moc sociální typ, nemám ráda sešlosti, jsem ráda sama a ráda i sama cvičím. Přesto miluji energii plné jógové shaly. Je to magické a transformující. Je důležité překonat pocit, že nechcete nikoho vidět. Samota je důležitá, někdy však energie skupiny velmi pomáhá. Tak jako já dávám svou energii svým studentům, funguje to i obráceně. Není třeba jít životem sám, naučte se přijímat pomoc. Někdy vám tečou slzy a cítíte bolest a utrpení. I váš učitel vám může být někdy rádcem a pomoci vám na vaší cestě. Možná se jen snažte vyhýbat lidem, kteří vás litují. Místo lítosti hledejte pochopení a nechte se obejmout. Strach z neznáma nás někdy může úplně vykolejit. Lidé nás litují, protože si myslí, že to nemusíme zvládnout. Obklopujte se lidmi, kteří ve vás věří.

Moje učitelka Nancy Gilgoff říkává, že Ashtanga jóga je o překonávání strachu. Kolikrát si myslíte, že nějaké pozice nezvládnete? Kolikrát se některých pozic bojíte a kolikrát máte strach z pádu? V přítomnosti neexistuje strach. I to nás může jóga naučit.

 Nezůstávejte sami, běžte na lekci
Autor: 
Martin Vítek

Akceptujte
Některé věci prostě neovlivníte a je důležité naučit se je přijmout. I to se naučíte na své podložce. Každý z nás má nějaké limity a některá pozice může být skutečnou výzvou. Je potřeba naučit se to přijmout - nevynechávejte pozice, které vám nejdou. Naučte se přijímat sami sebe a věci takové, jaké jsou. Zkuste se nesoudit, neposuzovat sebe sama a nepozorujte ostatní, nesrovnávejte se. Chtějte to být vy na podložce, ne někdo jiný.

Zítra se může všechno změnit. Může opět vyjít slunce a jednoho dne se vám třeba ta pozice, se kterou bojujete, podaří. Většinou to přijde, když to nejméně čekáte. V praxi Ashtanga jógy nevynechávejte pozice, provádějte ásany i přesto, že je neuděláte "dokonale". Ony už dokonalé jsou i v tom vašem provedení. Dech, drishti a bandhy, to dělá praxi dokonalou, ne to, jak pozice vypadá navenek.

Žijte
Praxe Ashtanga jógy je jedna věc a žít - ta stejná věc. Nemyslete si, že na podložku musíte. Nemusíte. Avšak s pravidelnou praxí Ashtanga jógy vnímáte benefity a denní praxe se pro vás stává rituálem, pomůckou k nalezení svého já a k nalezení toho, proč tu vlastně jste. Život se má prožívat, ne přežívat. Na tento svět jste se narodili, abyste si něco prožili, abyste se něco naučili se a užívali si to tu. V případě, že na svou praxi pohlížíte jinak, zkuste začít cvičit jinak, žít jinak. V praxi Ashtanga jógy je důležité drishti, místo, kam směřuje náš pohled. Pomůže vám to v koncentraci, být v přítomném okamžiku a také vás to zarovná do pozice.

Jakým směrem se v životě díváte vy?

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

KPJAYI - Sri K. Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute - jógová škola systému Aštanga jógy
Únor jsem strávila stejně jako loni v jihoindickém Mysore, kde jsem praktikovala ashtanga...
 Okolí Blue Lagoon - modrá barva vody je způsobena obsahem bílého jílu
Island je nádherná ryzí země, černá s obrovským vnitřním teplem... Právě zde jsem měla...
Na podzim se obracíme dovnitř, k sobě.
S pojmem "tři guny" se poslední dobou setkávám podezřele často. Nejprve jsem si v hlavě...
Žádné extrémy nejsou dobré pro organismus
Santóša, to je spokojenost. A právě na santóšu jsem si vzpomněla, když jsem procházela...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00