MŮJ PŘÍBĚH: Tantra jóga má přesah do celého mého života

Kdyby mi někdo v mých dvaceti letech řekl, že jednou budu učit ženskou jógu a provázet ženy ke spojenějšímu, sebevědomějšímu životu, poklepala bych si na čelo. Ale především − kdyby mi tehdy někdo řekl, že je možné, abych se ve svém těle cítila dobře, byla zdravá, měla se ráda taková, jaká jsem, a přestala se neustále něčeho bát nebo se něčím stresovat, nevěřila bych mu. Až na to, že jsem se pak jednoho dne rozhodla to změnit. Cestou z falešného přesvědčení, že „takovej je holt život“, mi byla právě tantra jóga.

Takže existuje něco víc?
Autor: 
Adéla Obermajerová

Bývala jsem šťastné, zvídavé dítě s velkými sny a vnímavou duší. Akorát v pubertě jsem na sebe tak nějak zapomněla a nechala se semlít společenskou „normou“, která velela „hlavně to někam dotáhnout“ a „být přijatelná pro ostatní“. Studovala jsem dva obory na vysoké škole a stále chtěla být lepší – mít lepší tělo, lepší výsledky ve škole, lepší povahu, lepší… všechno. Jinými slovy, stále jsem měla pocit, že nejsem dost dobrá. Zdá se vám to povědomé? Vůbec se za to neviňte a jenom se rozhlédněte, jak porovnávání se a nepřijetí sebe sama je „naprogramováno“ společenskými médii, výchovou a klasickým školstvím.

Adéla Obermajerová

Adéla je lektorka tantra jógy, průvodkyně k ženské vnitřní síle, tanečnice a básnířka.

Po absolvování tříletého výcviku v Osho Sugama Meditation Center v Lažánkách u Brna začala vést Ženské léčivé kruhy s Tantra jógou.

Jejím cílem je, aby se každá žena mohla velmi pozorně a laskavě věnovat sama sobě a aby mohla objevit svou vnitřní sílu.

Pamatuji si to přesně. V jedno období, kdy jsem zrovna dokončovala závěrečnou práci, žila ve stresu a dlouhodobě ignorovala svoje potřeby odpočinku, moje tělo začalo stávkovat. Jasnými signály mi dalo najevo, že můj tehdejší hektický životní styl a hlavně ono naprogramované psychické nastavení není zrovna dvakrát zdraví a pohodu podporující. Mívala jsem úzkosti, záněty močového měchýře, bolesti žaludku a celkově jsem se cítila spíše mrtvě než živě. Běžné návštěvy psychologů či lékařů nepomáhaly, či jen krátkodobě, neboť všechny se točily kolem léčení následků, ne příčin. 

Teprve v jeden sychravý, listopadový den roku 2008 jsem mluvila s člověkem, který mne poprvé přiměl zamyslet se do hloubky nad mým životem. „A víte, slečno,“ řekl, „že to, co teď prožíváte, není všechno? Vaše vědomí je jako ledovec. Uvědomujete si v tento okamžik jenom špičku toho ledovce nad hladinou oceánu. Ponořte se prostě hlouběji k sobě.“

Inspirujte ostatní

Máte-li chuť podělit se o svůj
příběh, kontaktujte nás na
info@jogoviny.cz.

Cože? Jako bych se probudila se zimního spánku. Byla tu opět zvídavost malého děvčátka… Jedna otázka ve mně neustále zněla jako ozvěna: Takže existuje něco víc? Od té doby se události daly do pohybu. 

Jak to tak bývá, něco nového vstoupí člověku do života právě ve chvíli, kdy je na to připravený. A tak rok po tom, co jsem si položila tuto otázku, mi přišla do cesty tantra jóga pro ženy Mohendžodáro. Začala moje cesta zpět k tělu a k mé ženské stránce. Největším přínosem pro mě bylo, že jsem si konečně našla čas a prostor jenom sama pro sebe… Tantra jóga mi byla nástrojem k ponoření se hlouběji k sobě, o čemž ten člověk mluvil. Přináší mi potěšení z pohybu ve specificky jemných, ženských ásanách a aktivní meditace, které jsou součástí, zase přináší uvolnění těla a mysli. To, že moje učitelka tantry, ke které jsem přišla poprvé, ve svých dvaačtyřiceti vypadala na devětadvacet, opět jen podnítilo můj zájem...

Když cvičím, nejkrásnější pro mě je kontakt s mým tělem zevnitř – v tantra józe totiž nejde ani tak o vnější provedení, jako o váš prožitek. Začala jsem už po několika týdnech přirozeně vnímat tok energie, a jak mě každá pozice doslova vyživuje. Když poté relaxuji, zcela přirozeně mohu odevzdat jakékoli napětí do země.

Tantra jóga ovšem má přesah do celého mého života. Uzdravila jsem se ze zánětů močových cest, bolesti žaludku jsou dávno ty tam a obecně se cítím daleko vitálnější. Díky času aktivně věnovanému sobě ve společnosti stejně naladěných žen jsem navíc začala oceňovat samu sebe jako ženu. A začala jsem vnímat, jaké kvality má moje ženská stránka. Jak vzdálené to bylo od původních „myšlenkových definicí“, že být ženou, no to je přece když si ráno dáváte make-up a pravidelně chodíte ke kadeřnici… Postupem času se mi také posílila intuice − to je ten pocit, kdy víte nebo cítíte, co dělat, ale nedokážete to hlavou vysvětlit. Je to inteligence vašeho těla.

 

Tantra jóga má přesah do celého mého života.
Autor: 
Adéla Obermajerová

V roce 2012 mě moje vnitřní moudrost požádala, abych „vylezla ze své ulity“ a začala provázet další ženy. A já řekla ano – a pustila se do toho se stejnou zvídavostí, se kterou jsem tehdy řekla ono "Takže existuje něco víc?".

Pojďte i vy se vydat na cestu sama k sobě, ke svému zdravému ženství a chuti do života. Nečetla byste tyto řádky, kdybyste alespoň někde v koutku srdce nevěřila, že možné to je.

Adéla Obermajerová

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

 Jste takoví, jací si myslíte, že jste...
Jste takoví, jací si myslíte, že jste… V dětství jsem byla hodně zakřiknutá, ze všeho...
Dobrý den, na konci "cvičení" jsem vždy relaxovala polohami z Power yogy - Svíčka, Pluh,...
 K józe mě přivedl jeden výcvik v koučování
Józe se věnuji teprve dva roky. Ale ze svého pohledu docela intenzivně – snažím se o...
 Hormonální jóga pomáhá od potíží s menstruací
Bolestivá, silná, nepravidelná, nebo také chybějící menstruace, to je velké téma pro...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05