PORADNA: Co můžu očekávat, když začnu s jógou?

20. 03. 2014

Dobrý den, slyšela jsem, že jóga není jen o tom, že si člověk zpevní tělo. Jsem úplný začátečník, párkrát už jsem si na lekci jógy zašla, ale tam se o žádných aspektech jógy nemluvilo. Ráda bych se přihlásila na nějaký kurz, ale zároveň se trochu bojím, do čeho to vlastně jdu. Co se tedy vlastně děje, když člověk s jógou začne? Předem děkuju, Monika.

Milá Moniko, je to skutečně tak, jak píšete.

Přestože jóga zahrnuje i vědomou práci s tělem, jejíž výsledkem může být vcelku prima forma a ladné křivky, sama o sobě je disciplínou mnohem širší. Z tradičního úhlu pohledu je jóga uceleným systémem sebepoznávání a sebepochopení, vedoucí k metě nejvyšší, kterou je seberealizace individuální duše (átman) s duší Univerza (parátman). Zjednodušeně řečeno, je podle jógové filosofie "všechno jedním", vše obsahuje tentýž zdroj živé energie a duchovní potenciality, liší se jen svojí formou a úrovní vibrace.

V józe je vše otázkou svobodné volby.
Autor: 
Jógoviny.cz

Jóga vznikla patrně na severozápadě indického subkontinentu, a to několik tisíc let před naším letopočtem. Od té doby prošla nejen bohatým obsahovým vývojem, ale i několika kontinenty. V Indii se i dnes řadí mezi šest klasických filosofických směrů, které se člověka snaží dovést k poznání sebe sama i toho, co nás přesahuje, k metafyzice. V rámci této cesty za poznáním má své místo i "pochopení a ovládnutí" těla, dechu a mysli.

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

V západním světě se v posledních 150 letech pak nejsilněji uchytily právě tyto aspekty - ásana (tělesné pozice), pránajáma (práce s dechem a vitální energií) a meditace. Většina lidí na západě vnímá dnes jógu jinak, než domácí Indové, a z tohoto důvodu se liší i důraz na její vyzdvihované aspekty.

Když začnete s jógou v našem kontextu, první co patrně zjistíte, je poznání, že je vcelku těžké se soustředit. Budete se učit vnímat své tělo, koordinovat pohyb s dechem, koncentrovat svoji pozornost. Je také dost pravděpodobné, že se zprvu mysl i ztuhlé tělo budou vzpouzet. Po čase píle však přijde zjištění, že se tělo i mysl dají "ochočit", ba že dokonce spolupracují. Bonusem k tomu je samozřejmě radost a nově nabytý vnitřní klid i vnější (fyzická) pohoda.

Přestože jóga je jen jedna, jejích odnoží a směrů je nespočet. Když si budete vybírat vhodný kurz, měla byste si předně položit otázku, co vás nejvíce zajímá, co byste v józe chtěla najít. Jsou lidé, kteří ve své jógové praxi louskají filosofické texty a sútry, meditují o nich a celkově svůj životní styl přizpůsobují jógové nauce, ale jsou i ti, kteří spokojeně jógují s cílem prostě uvolnit a posílit své tělo, odpočinout alespoň na dobu lekce svoji mysl. Strach rozhodně není na místě, už jen protože v józe je vše otázkou svobodné volby.

 

Bára je certifikovanou lektorkou jógy a všestrannou tvůrčí osobností. Vystudovala indologii a kulturologii, ráda kreslí, píše, baví ji jazz, ilustrace i fotografie. Založila a pustila Bindu Yoga Studio, nyní se věnuje nezávislé lektorské činnosti a terapiím v krásném komorním prostoru na Smíchově. Je autorkou dvou knih o józe, čile se věnuje publicistice na jógová témata.

Kam dál?

 Pomáhá jóga s hubnutím?
"Ráda bych se zeptala, zda jóga pomáhá s hubnutím. Snažím se již nějakou dobu snížit váhu...
Jóga je o osobní praxi a důvěře v přirozenou dokonalost a moudrost vlastního těla
Už dobré 3 roky sa snažím nejako obkukovať praktikovanie jogy. Tak rada by som sa ju...
PORADNA: Sportuji, ale potřebuji zvolnit - s jakou jógou?
Ahoj! Odmalička jsem docela aktivní člověk. Asi do 18 let jsem dělala závodně atletiku,...
Satsang znamená být spolu v pravdě
Toto je povídání o satsangu. Dovolte mi ale zkraje nejprve lehké ukotvení, aby bylo...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00