PORADNA: Hledám jógu jako doplněk ke sportu

19. 06. 2014

Ahoj, potřebuju poradit.

Moje partnerka už delší dobu cvičí jógu. Několikrát jsem ji viděl a celkem mě to zaujalo (hledám doplňkovou aktivitu k volejbalu). Jen mi to celé připadá takové pomalé a líné, tak se chci zeptat, jestli jsou i styly akčnější, a případně jestli můžu začít přímo s nimi, anebo jestli si musím nejprve projít tou pomalejší jógou.

Díky za odpověď!

Jarda


Ahoj Jardo, děkuji za váš dotaz. Ashtanga jóga, kterou učím já, je fyzicky náročná jóga. Přes fyzično se postupně dostáváme sami k sobě. V zahraničí bývá na lekcích Ashtangy vždy 30 - 50% mužů. A vy vůbec nemusíte být zdatný jogín, ani za sebou nemusíte mít žádné zkušenosti s „pomalou“ jógou, jak píšete. Ashtanga je výborný doplněk k jakémukoliv sportu. Získáte sílu a flexibilitu. Dobří volejbalisté potřebují sílu a rychlost, ale zároveň je velmi důležitá také flexibilita. To všechno vám Ashtanga nabízí.

Co tedy vlastně ta Ashtanga je a jak vám může pomoci zlepšit vaše výkony?

Dýchání, posílení těla a mobilita

Lepší dýchání rovná se více kyslíku pro svaly a to se rovná lepší vytrvalost. Když posílíme bránici, zlepšíme tak naši vytrvalost a nebudeme tolik cítit únavu. Studie ukazují, že čím víc musí dýchací svaly pracovat, tím víc se také namáhají při jakékoliv sportovní aktivitě. Dobrý sportovec potřebuje sílu - sílu těla i dechu. A Ashtanga jóga je tím nejlepším způsobem, jak ji získat!

Ashtanga jóga posiluje a tónuje svaly a pomůže vám vypracovat rovnováhu mezi flexibilitou a sílou. Posílíte srdce a plíce a zvýšíte svou vytrvalost i u jiných forem cvičení. Klíčem k prevenci únavy těla je plný hluboký dech.

V Ashtanga józe dýcháme hlubokým uvolněným dechem se zvukem Ujjayi. Tento dech vám pomůže při jakékoliv aktivitě zůstat soustředěný a koncentrovaný. Ve skutečnosti spousta sportovců na olympijské úrovni používá tento dech při svém tréninku. Experimentujte s touto technikou dechu kdykoliv to jen jde - když pracujete, hrajete volejbal... Zjistíte, že dech vlastně zabraňuje opotřebení vašeho těla.

I pánové se při Ashtanga józe pravidelně koupou ve vlastním potu.
Autor: 
Jógoviny.cz

Ashtanga jóga je velmi odlišná od jiných druhů jógy. Je to jako rozdíl mezi poklidnou procházku a maratonem. Astanga je o vytrvalosti, disciplíně a nadšení. Skládá se ze tří prvků: dech (hluboké uvoněné dýchání se zvukem Ujjayi), drishti (bod, do kterého směřuje náš pohled) a pozice (ásany, bandhy). Když tyto tři prvky zapojíme, zvýšíme svůj výkon.

Hluboké uvolněné dýchání se zvukem Ujjayi

Jednoduše, dech je život: když se narodíme, nadechneme se poprvé a když zemřeme, vydechneme naposledy. Všechno ostatní mezi tím je život. Jóga je v dechu přísná, dýcháme nosem. Nos filtruje vzduch, takže každý dech je tím pádem čistý, jak jen to je možné. Hluboké uvolněné dýchání se zvukem Ujjayi je jógová technika, které se také říká "oceánský dech", protože to zní podobně jako když šumí moře, vlny. Při nádechu si představte, že si chcete přivonět ke květině, k růži například. Nahlas se nadechněte a přitom mírně sevřete hrdlo, jakobyste chtěl říct "ha" se zavřenou pusou.

Výdech je jednodušší. Všichni vlastně tento hluboký výdech někdy používáme, třeba když jsme naštvaní. V tu chvíli rychle vydechneme přes hlasivky, opět se slabikou „ha“. Je prokázáno, že tento dech zvyšuje okysličení krve. I novorozenci instinktivně používají dech Ujjayi.

Drishti - kam směřuje náš pohled, směřuje i naše mysl

V každé pozici v Ashtanga józe směřujeme náš pohled na určité místo. Celkem máme 9 míst, tzv. drishti. Pomoc drishti pocítíme hlavně v balančních pozicích.

Bandhy, zpevnění, balanc a síla

Přímý překlad termínu "bandha" je zámek. Když používáte bandhy, optimalizujete tok energie ve vašem těle. Máte lepší balanc a kontrolu nad vlastním tělem. Takzvanou Mula bandhu spouštíme kontrakcí svalů pánevního dna. Představte si, že naléhavě potřebujete na záchod, ale žádný zrovna není poblíž. Sevřete svaly pánevního dna a přesně to je zjednodušeně Mula bandha. Uddiyana bandha se nachází těsně pod pupíkem. Zasmějte se nahlas. Určitě cítíte aktivaci břišních svalů, že ano? I takovým způsobem se dá naučit Uddiyana bandha.

Je možná malinko náročné zapojit obě dvě bandhy při volejbalu, ale když se vám to podaří, budete se cítit lehčí a pevnější. Budete hrát s menší námahou. Během lekcí Ashtanga jógy se přirozeně naučíte držet tyto bandhy a zároveň hluboce dýchat až dolů do břicha. 

Ashtanga je náročná, ale pomůže vám

Během hodiny a půl dlouhé lekce protáhnete každou část vašeho těla a posílíte hluboké svaly. První série se zaměřuje hodně na hamstringy, kyčle a spodní část zad - přesně ty oblasti, které sportovci potřebují protáhnout.

Ashtanga je fyzicky náročná a možná i proto je vrcholovými sportovci po celém světě velmi vyhledávaná. Posílíte horní část těla, hluboké břišní svaly, což je velmi důležité pro lepší držení těla při pohybu. A Pozdravy slunce mohou být úžasným zahřívacím cvičením před každým vaším zápasem.

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Ashtanga jóga má ještě jednu výhodu - sekvence cviků je pořád stejná, cviky se provádějí vždy ve stejném pořadí. Takže ať už si zajdete na lekci Ashtangy kdekoliv na světě, budete přesně vědět, jak cvičit a co vás na hodině čeká. Pozice jsou rychlé a jejich cvičení velmi intenzivní. Přesto se pravidelná ashtangová praxe postupně stává meditací v pohybu. Tím, že jsou ásany prováděny ve stanoveném pořadí, umožňuje nám to soustředit se při cvičení jen a jen na sebe. Vede nás to ke znovuobjevení plného potenciálu na všech úrovních vědomí – fyzického, psychického i duchovního.

Doporučila bych vám cvičit třikrát týdně během vaší volejbalové sezóny. Buď před tréninkem, nebo ráno, kdy se díky Ashtanga józe probudí celé vaše tělo. Říká se, že díky flexibilitě zůstává člověk mnohem déle aktivní v jakémkoliv sportovním odvětví. S pravidelnou praxí získáte nejen onu flexibilitu, ale také potřebnou sílu.

S odpovědí na vaši otázku jsem se trošku rozepsala, věřím totiž, že nejste sám, komu v hlavě koluje myšlenka začít s jógou! Neváhejte a přijďte se alespoň podívat, jak lekce probíhají. Budu se na vás těšit na podložce.

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

PORADNA: Sportuji, ale potřebuji zvolnit - s jakou jógou?
Ahoj! Odmalička jsem docela aktivní člověk. Asi do 18 let jsem dělala závodně atletiku,...
Dopoledne pobíháme po pražské Letné, rozvěšujeme letáčky s programem jednotlivých...
PORADNA: Jak na střídání stran při provádění pozic?
Ahoj, možná je můj dotaz hloupý a nevím, jestli se dokážu dobře vyjádřit, ale moc by mě...
Obecné povědomí o józe vypadá asi takto: lehárko, ani se u toho nezapotím, nohy za hlavu...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00