PORADNA: Moji 50letou mámu často bolí záda, pomůže jí jóga?

Dobrý den,

o józe moc nevím, ale prý je hodně účinná. Potřebovala bych poradit, s jakým druhem jógy bych měla začít, tedy respektive moje máma (50 let). Často a hodně ji bolí záda, je to pro ni už spíše denní rutina. Myslím, že ze začátku by potřebovala nějakou jednodušší formu. Mohli byste mi, prosím, doporučit s čím začít? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Baruš

Milá Baruš,

životní styl a prožité zkušenosti se chtě nechtě jednou začnou projevovat v našem těle jako nemoci, bolesti, ztuhlá místa, zkrácené šlachy a vazy a podobně. Jóga je opravdu velmi účinná, protože nabízí pomoc. Je to ucelený a velmi propracovaný systém tělesných a mentálních cvičení, které vedou k fyzické a duševní pohodě a vyrovnanosti, klidu a radosti.

Jóga je ucelený a velmi propracovaný systém
Autor: 
Jógoviny.cz

Systém jógy existuje již stovky let a s vývojem životního stylu nás lidí se vyvíjí i způsob chápání, aplikování a zejména výuka jógy. Za ta léta existence jógy se také vyvinulo mnoho stylů v závislosti na vlastních potřebách a problémech, které potřebovali vyřešit jejich zakladatelé. Zdravotním omezením se do hloubky zabýval B. K. S. Iyengar, který byl díky svému poranění páteře motivován přizpůsobit jógu lidem s pohybovým omezením. Iyengar jóga se dodnes vyznačuje velmi detailní propracovaností a nabízí mnoho možností pro všechny. 

Dalším stylem jógy, kterou bych Vaší mamince doporučila je Yin jóga, která je velmi klidná a jemná. Říká se jí také jóga kloubů a svalů. Vyznačuje se velmi klidným tempem a dlouhými výdržemi v pozicích, aby měly yinové části těla, jako jsou šlachy, příležitost k uvolnění. Sekundárním efektem jógových ásan je jejich působení na naše prožívání světa kolem nás i sebe sama. Dlouhé výdrže jsou proto ideální. Tento styl však může být náročný pro někoho, kdo je zvyklý v životě spěchat.

V poslední době se odděluje proud jógy, které se říká terapeutická (v Čechách někdy také spirální – ta však vychází z učení B. K. S. Iyengara). Terapeutická jóga je velmi jemná, mírná a citlivá k individualitě každého člověka. Modifikuje jednotlivé ásany, které přímo působí na postižená či bolestivá místa.

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Ženy kolem 50 let věku si oblíbily tzv. hormonální jógu, která ze širokého repertoáru jógových pozic vybírá ty, které stimulují činnost vnitřních orgánů, a díky tomu také upravuje produkci hormonů, které velmi ovlivňují míru naší spokojenosti a radosti. Tento druh jógy je pro tělo nesmírně detoxikační. Klade ještě větší důraz na dechová cvičení a působení dechu na zdraví. Osobně si myslím, že každé tělo si kolem 50 let nějakou tu očistu již zaslouží. O hormonální józe se zmiňuji právě kvůli dechu a častému používání torzních ásan, které velmi ovlivňují páteř a celkový postoj těla. Myslím, že by to Vaší mamince také mohlo vyhovovat.

Pro každého učitele je vždy výzvou zvolit vhodnou sestavu ásan pro skupinu lidí s tak rozdílnými těly. Každé tělo je jiné a jedinečné. Velmi tedy záleží na osobnosti učitele, na jeho schopnostech a způsobu předávání tak komplexního učení, jakým je právě jóga. Ještě více záleží na „přiměřeném“ respektu ke svému vlastnímu tělu, úrovni vnímání a určité „flexibilitě“ či ochotě přijmout toto učení každého, kdo se rozhodne navštívit hodinu jógy.

Velmi proto doporučuji nebát se a navštívit různé hodiny jógy a poznat různé učitele a jejich styl před tím, než se kdokoliv rozhodne začít s jógou. Každý učitel je jiný a jeho styl může, ale také nemusí vyhovovat každému i přes to, že vyučuje jógu, která by měla být „ta pravá“. Slyšela jsem historky o tom, jak se lidé konečně odhodlali navštívit hodinu jógy, ale narazili na styl či osobnost učitele, která jim nevyhovovala. Bohužel si tito lidé mysleli, že „to byla jóga“ a na další hodinu již nikam nešli. To je podle mě velká škoda.

Doufám, že se mi podařilo odpovědět na Vaši otázku co nejlépe. Je to velmi široké a individuální téma pro každého. Vaši maminku neznám. Nejlépe zná ona sama sebe a to je při výběru to nejdůležitější. Pokud jste z Prahy, máte široké pole možností. Na jiných místech tak veliký výběr stylů jógy není, nicméně jóga má řešení úplně pro každého.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

 Jóga pro seniory je jiná, a přesto je to stále stejná jóga
Miluji práci se ženami a mé lekce jógy jsou výlučně pro ženy. Každá mi nabízí jiný pohled...
 V tureckém sedu mě bolí kyčel, jaký jiný sed zvolit?
Dobrý den, jsem asi jedna z tisíců, kteří mají problémy se zády. Rozhodla jsem se cvičit...
 Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů
Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů. Nejenže primárně pracuje...
Techniky využité v sestavě cviků hormonální jógy nejsou nové, dohromady vytvářejí unikátní celek
Když slyšíme slova hormonální jóga, často si nedovedeme nic konkrétního představit...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00