SOUTĚŽ: Jak jednoduše meditovat každý den, třeba v kuchyni

Zenového mistra se jednou zeptali: "Jak často meditujete?" Odpověděl: "A kdy nemedituji?"

Mistr nepochybně chápal meditaci jinak než tazatel. Dokonce i mistři jedí, chodí na záchod, občas se rozčílí nebo jsou smutní, jednají s nepříjemnými lidmi a pobývají v hlučném prostředí, onemocní a umírají. Je možné při tom všem meditovat?

Ano. Mistr je plně probuzený a otevřený všem podnětům. Naplno prožívá příjemné i nepříjemné stránky života tak, jak přicházejí. Bez iluzí. Bez potřeby unikat. Se vším je smířen. Na ničem nelpí. Je plně bdělý. Kdybych měl meditaci popsat jedním slovem, zvolil bych "bdělost". Meditovat znamená být stále bdělý, žít v přítomném okamžiku. Svatou Terezu jednou kdosi kritizoval za to, že si zálibně pochutnává na okounovi. Na svou obhajobu prohlásila: "Když se modlím, tak se modlím. Když jím rybu, tak jím rybu."

Tipy na praktické meditační techniky pro všední den
Autor: 
Fotolia

Meditace začíná vnitřním klidem, ale tím to nekončí. Formální sezení v tiché místnosti jsou jen přípravou na náročnější podmínky. Meditace bývá často považována za únik ze života. Ostatně meditace je klidná. Život ne. Ale před životem nemůžeme utíkat donekonečna. Vždycky nás to nakonec vrátí zpátky do života. Trik spočívá v tom, že propojíme oba tyto světy. Můžeme začít tím, že budeme trénovat bdělost v každém okamžiku běžného dne.

Buďme uvolnění a zároveň bdělí i s otevřenýma očima

Začátečníci nebývají zpočátku příliš flexibilní. Říkávají: "Nemohl jsem meditovat, protože štěkal pes; protože jsem slyšel televizi od sousedů; protože mě bolelo břicho; protože musím přemýšlet o spoustě věcí; protože si dělám starosti o dceru; protože jsem měl náročný den a byl jsem příliš unavený; protože mám vztek na bývalého manžela/manželku."

Nakonec si uvědomí, že i tohle vše je součástí praxe. Právě kvůli těmto situacím meditujeme, abychom si dokázali udržet klid a bdělost i v každodenním životě.

Meditace u kuchyňského dřezu

Bdělost nepřichází automaticky. Musíme ji trénovat, stejně jako každou jinou formální meditaci. Zpočátku bychom se měli zaměřovat na jednoduché věci: všímat si v každém okamžiku zrakových, sluchových, čichových, chuťových a hmatových vjemů a svých automatických kladných nebo záporných reakcí.

Těmto nenáročným cvičením říkám meditace u kuchyňského dřezu. Ze všeho nejraději medituji, když připravuji jídlo. Někdy se soustředím pouze na jediný smysl, například sluch. Naslouchám všem zvukům, které vytvářím: krájení jablka, položení nože, otočení kohoutku a proud tekoucí vody, vyškrabávání misky, šoupání nohou, otevírání dveří ledničky, řinčení odkládaného nádobí a tak podobně. K usnadnění koncentrace mysli na daný úkol vyslovuji s každým výdechem potichu slovo "zvuk".

Případně se zaměřuji na všechny smyslové vjemy. Všímám si tvaru a struktury nože, ovoce, kliky u dveří. Nebo odlesků na povrchu papriky, hry světla a stínů, skvrn na lavičce. Nebo pocitů ve svalech rukou, když něco zvedám. V duchu si položím otázku: "Kde je právě teď má mysl?" Je neuvěřitelné, jak rychle se dokáže mysl ztratit v myšlenkách a jak zajímavý je smyslový svět, když se na něj soustředíme. 

Kteroukoliv z následujících činností si můžete proměnit v meditaci:

  1. věšení prádla (vnímáte mokrou látku, různou váhu prádla, kolíčky, na tváři cítíte závany větru, všímáte si pocitů, jež se objevují v těle, když se ohýbáte a natahujete),
  2. přebalování dítěte (vůně, struktura, hravé emoce, podrážděnost),
  3. jídlo (zvuky, vůně, chuť, pohyby těla, polykání atd.),
  4. návrat z práce domů (uvolňování napětí, převlékání se, zpomalení, pocity podrážděnosti, únavy, úlevy nebo nadšení),
  5. sprchování (zvuky, struktura, příjemné smyslové vjemy, vůně mýdla, nejprve mokrá a pak suchá pokožka atd.).

V těsném závěsu za smyslovými vjemy následují emoce. Celý svět je plný nepopsatelné krásy, stačí se jen dobře dívat. My si však raději pustíme televizi nebo čteme noviny. Temné emoce dokážou doslova zadusit život na celé roky. Lidé se většinou probudí teprve tehdy, když jsou konfrontováni s nějakou vážnou chorobou, třeba s rakovinou. Často pak říkají, že si najednou uvědomili, co je důležité – cítit vůni vzduchu za rozbřesku, vychutnat si krátkou procházku v zahradě nebo chvilku s přítelem.

Začneme-li být v životě bdělejší, je to, jako bychom najednou rozsvítili světlo. Má to však i jistá úskalí: světlo neozáří jen krásné věci v životě, ale také všechny trable a pochybnosti. Když se zenový mistr rozčílí, pozoruje, jak hněv mizí. Pociťuje smutek, aniž by se jím nechal strhnout. Cítí bolest, aniž by se litoval nebo měl strach. Každý, kdo se setkal s velkými učiteli, ví, že i oni mají lidské vlastnosti. Vůbec nepůsobí jako sošky svatých nebo bronzoví Buddhové. Rozhodně jsou probuzení.

Rychlá meditace: Čekání na zelenou

Toto cvičení je nejúčinnější, když máte zpoždění, spěcháte a na semaforu vám blikne červená.

  • Cítíte-li frustraci, usmějte se na sebe.
  • Máte příležitost zastavit se a nic nedělat.
  • Uvolněte se a zpomalte pohyby i mysl.
  • Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech.
  • Uvolněte svaly v obličeji a břicho.
  • Celou minutu dýchejte zlehka a pomalu.
  • Uvědomujte si nadměrné napětí v těle.
  • Jemně protřepte celé tělo a znovu se pohodlně usaďte.
  • Pomalu se rozhlédněte kolem sebe. 

Cvičení končí v okamžiku, kdy na semaforu naskočí zelená. Nyní veškerou svou pozornost soustřeďte na následující úkol: jeďte bezpečně a ohleduplně. A těšte se na další červenou.

Jak jednoduše meditovat každý den - nová kniha dnes vychází

Autor: Grada

Právě jste dočetli ukázku z knihy Jak jednoduše meditovat každý den od nakladatelství Grada. Knížka vychází právě dnes, takže pokud vás úryvek zaujal, utíkejte do knihkupecví. Jejím autorem je Harrison Eric, jehož předchozí kniha Rychlé meditace pro zklidnění těla a mysli se stala bestselerem.

Nová kniha se věnuje základním meditačním a mindfulness cvičením a najdete v ní:

  • 10 osvědčených klasických meditačních cvičení
  • řadu rychlých meditací, které můžete provádět kdykoliv během dne - cestou do práce, při sportu nebo u domácích prací.

Meditační a tzv. mindfulness techniky jsou velmi jednoduché a příjemné. Podle autora stačí, když jim budete věnovat pouze pár minut denně a užasnete, jak hodně ovlivní a zlepší váš život. Dosáhnete díky nim vnitřního klidu a spokojenosti, budete trpělivější, kreativnější a zdravější, a dokonce toho i více stihnete a více si užijete každý okamžik dne.

Máme pro vás 3 výtisky, pojďte soutěžit

V následujícím formuláři odpovězte na zapeklitou soutěžní otázku a vyplňte kontaktní údaje. Odpovědi můžete posílat do konce tohoto týdne, tedy do neděle 7.9. do 23:59 hod. V úterý 9. září pak vyhlásíme 3 vítěze. I tentokrát pro vás máme hned 3 výtisky knihy, takže šance je velká. Výherce pak zveřejníme tady přímo ve článku a také na našem Facebooku.

Samozřejmě trváme na férových pravidlech, takže 1 e-mailová adresa = 1 odpověď. Hlasujte sami za sebe, ne za rodinné příslušníky. Pokud takové tendence odhalíme, nemilosrdně takového vykuka ze slosování vyřadíme. Držíme pěsti a přejeme štěstí!

 Soutěž skončila

A jak to celé dopadlo?

Eric Harrison se narodil na Novém Zélandu - dodnes moc rád vzpomíná na to, jak se jako malý toulal po lesích, horách ale i plážích v okolí Wellingtonu. Meditační centrum provozuje už od roku 1987 v australském Perthu. Správná odpověď tedy byla hned ta první v pořadí. Mile jste nás překvapili, většina soutěžících znala správnou odpověď, přestože tentokrát zdaleka nešlo o všeobecné znalosti či náhodou "tipovačku". Máte od nás velkou pochvalu!

A kdo tedy vyhrál?

 Výherci knihy Jak jednoduše meditovat každý den
Autor: 
Jógoviny.cz

Výherci knihy Jak jednoduše meditovat každý den jsou: Jaroslav Kukrecht, Jarmila Hesounová a Kristína Karcelyová. Vylosovaným gratulujeme a všem ostatním děkujeme za účast.

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

 Soutěž o knihu Zklidněte svou mysl
Zklidněte svou mysl - ilustrovaný průvodce jednoduchou meditací, to je čerstvá knižní...
Meditace jako ta nejlepší medikace
Slovo meditace v průběhu několika posledních desetiletí na západě vcelku zdomácnělo...
Trapas v úvodu lekce jógy aneb „Je to zpívání óm opravdu nutné?"
Když jsem začínala s jógou, byl pro mě nepochopitelný a nejtěžší úvod každé lekce, na...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05