FOTOČLÁNEK: Jógové pozice pro uvolnění kyčlí

Uvolněné kyčle znamenají osvobozené emoce. Kyčle jsou sídlem kořenové čakry a jsou spojené s pocitem bezpečí, stability a důvěry. Pocit bezpečí je v průběhu života neustále narušován zážitky, které ohrožují naše bezpečné místo na světě, v rodině, v partnerském vztahu či ve společnosti. Všechny emoce, které hromadíme v sobě, si nacházejí své místo v pánvi.

Pánev nejvíce souvisí s ženskou kvalitou naší bytosti, se vztahem k matce, s mateřskými a pečovatelskými pudy, s pocitem dostatku a spokojenosti. Nevyrovnaná funkce kořenové čakry se projevuje shromažďováním věcí, přejídáním, příbytkem na váze, otoky, roztěkaností, špatnou soustředěností, sevřením, omezenou pohyblivostí, nejistotou a strachem.

Díky následujícím pozicím dokážete své kyčle postupně, krůček po krůčku, uvolnit.

Ve všech ásanách se snažte nadechovat zhluboka a rozšiřovat tělo. Tělo má schopnost uvolňovat s dechem veškeré napětí. Uvolnění a protažení kyčlí nejvíce podporuje břišní dech.

Některé ásany na fotografiích se vám zpočátku budou zdát náročné a vaše mysl vás bude přesvědčovat o tom, že bude zhola nemožné je v tomhle životě provést. Pro někoho je protahování kyčlí hotovým peklem a proto tu těžkou práci odkládá na nedohledno. Je třeba si však uvědomit, že to největší omezení může být naší nejrychlejší cestou vpřed k osvobození od bolestí, nemocí, či emočních bloků.

Pokud se rozhodnete využít této přehlídky ásan, které pomáhají navrátit přirozené zdraví vašim kyčlím, vezměte to od začátku. Postupujte dál velmi pomalu a nesnažte se dosáhnout úspěchu, jak se říká přes noc. Užívejte si každou příležitost protáhnout se a všímejte si osvobozujících emocí, které se prohánějí tělem při práci s kyčlemi.

Na konci vám bude odměnou možnost uvolnit se v dokonalém meditačním sedu - siddhásaně.

Michaela je učitelka jógy s více než tisícovkou odučených hodin. Jógu se učí od r. 2000 pod vedením Lorraine Grocott, Jenny Beeken, Ivany a Jana Kneislových a dalších. Je zakladatelkou online studia jógy Mishayoga.cz, Master neurolingvistického programování, Mistr mentální léčby a praktikující buddhistka. Jógu vyučuje od roku 2008.

Kam dál?

 Jak používat roller
... Myslím si, že pravidelné používání rolleru dokáže velmi přirozeně ovlivnit držení...
Nejsem si jistá, kolik lidí na světě používá ve své jógové praxi jako pomůcku pásek na...
Narušená flexibilita je nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč lidé začínají s jógou...
 Metodika výuky stoje na hlavě je pestrá
V hovorovém jazyce co čas utrousíme, že něco "nejde i kdybych se na hlavu postavil". Je...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00