Hormonální jógou proti bolestivé menstruaci

19. 11. 2014

Bolestivá, silná, nepravidelná, nebo také chybějící menstruace, to je velké téma pro hormonální jógu. Jakým způsobem může v této ženské problematice hormonální jóga pomoci, to nastíním na svém vlastním příkladu. Nerada totiž radím, když sama nemám zcela zameteno před svým prahem.

 Hormonální jóga pomáhá od potíží s menstruací
Autor: 
Hana Suberová

Když jsem se poprvé s hormonální jógou setkala na semináři své kamarádky Adély Vaculíkové, těšila jsem se na příjemné změny. Měla jsem totiž bolestivou menstruaci a někdy, pokud jsem měla zrovna více práce a byla jsem unavená, tak se mě také týkal velmi lehký premenstruační syndrom. Tušila jsem důvod, ale nenašla jsem do té doby cestu, jak s tím pracovat. Díky tomu, že mi právě na semináři začala menstruace, mohla jsem si účinky hormonální jógy hned vyzkoušet na vlastní kůži.

Obvykle přicházely silné bolesti, díky cvičení klasické jógy sice menší, ale přesto byly přítomné. Během cvičení, kdy nás Adélka naučila břišnímu dechu, tak zvané bhastrice K.D. (tj. druh bhastriky v hormonální józe), a po odcvičení sestavy, jsem necítila žádnou bolest, naopak jsem se cítila plná energie. 

Dýchejte do břicha

Správné dýchání do břicha, které hormonální jóga učí, dokáže nejen pomoci s menstruací, ale také prokrvuje a masíruje břišní orgány, a pomáhá dokonce s prokrvením nohou (ženy je mívají studené). Jenže ženy velmi často do břicha nedýchají. Proč? Teorií je více. Některé tvrdí, že je to kvůli těhotenství - ženy v tu dobu dýchají spíše hrudním dechem. Jiné teorie říkají, že je to proto, že ženy chtějí být opticky štíhlé v pase, proto svým břichem nepohybují. Jako miminka přirozeně do břicha dýcháme, ale postupem času své návyky měníme, snad kvůli sedavé práci a dech se nám změní, dýcháme povrchněji. Správný dech je ale mocná síla, proto bychom s ním měli umět pracovat.

Po semináři u Adélky jsem začala pravidelně cvičit. Prvních několik měsíců jsem pozorovala ústup bolesti a vitalitu. Pak jsem na nějakou dobu cvičení přerušila a slabé bolesti se vrátily. Vím, že cvičení je účinné jen tehdy, pokud skutečně alespoň 3x týdně cvičím. Proto jsem opět začala. Zhruba po roce cvičení a absolvování lektorského kurzu hormonální jógy u Dinah Rodrigues jsem začala pozorovat další změny. Změny byly ještě hlubší. Začala jsem chápat sebe sama jako ženu, jako bytost. Uvnitř jsem se skutečně zklidnila. Postupně jsem začala docházet k dalším paralelám právě s menstruací, oblastí břicha a pánve.

Chce to trpělivost

Hormonální jóga není stav, je to cesta, neustálá změna, krásná práce sama se sebou. To jsem si uvědomila, jakmile jsem začala vést vlastní kurzy a semináře hormonální jógy.

Na lekce přicházelo mnoho žen, které trpěly nejen problémy s menstruací, ale měly například cysty na vaječnících, trápila je neplodnost a mnoho dalšího. Uvědomila jsem si, že hormonální jóga, abychom ji skutečně praktikovaly, ne jen cvičily, vyžaduje velkou trpělivost. Nepřijde to za den! Je to jako kruh. Začneme-li s tělem, umožní nám to lepší práci s duchem a naopak. Já jsem začala s tělem a to postupně otevíralo další cestu k sebe-uvědomění a sebe-studiu (svádhjája). Na seminářích často opakuji, že hormonální jóga je cesta. To, co budu vnímat za rok, za dva, pokud budu poctivě praktikovat, je ještě hlubší prožitek.

A moje menstruace? Ano, cvičením ovlivním fyzicky postavení pánve, protáhnu zadní strany nohou (souvisejí s pánví) a dechem oblast pánve prokrvím. Přijímám často ty potraviny, které mému tělu prospívají a díky tomuto komplexu "služeb", které tělu dopřávám je menstruace taková, jaká má být. Tím dalším a neméně důležitým krokem je ale uvědomění si příčin potíží. Jakmile sama sebe pochopím, přijmu a obrazně řečeno očistím, problémy s menstruací zmizí.

Jsem jedna z prvních lektorek hormonální jógy v Čechách. Od roku 2013 učím hormonální jógu pro ženy a od roku 2016 pro muže a pro diabetiky. Učím také jemné ženské cvičení Čchi-kung zářícího lotosu. V rámci projektu Terapie pohybem připravuji
meditačně pohybové aktivity (cvičení, workshopy, školení) pro firmy, školy a školky...

Kam dál?

Jógová poradna
"V těhotenství se přišlo na sníženou funkci mé štítné žlázy, proto jsem se rozhodla pro...
PORADNA: Nemůžu otěhotnět, pomůže mi hormonální jóga?
"Je mi 30 let, s přítelem bychom si moc přáli miminko, ale stále nám to nejde. Dlouhé...
Techniky využité v sestavě cviků hormonální jógy nejsou nové, dohromady vytvářejí unikátní celek
Když slyšíme slova hormonální jóga, často si nedovedeme nic konkrétního představit...
Párová jóga může vztah posunout o kus dál - nejen duchovně, ale také intimně
Když pomineme učitele tantra jógy, je zajímavé, že se jen malá hrstka jógových učitelů...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05