PORADNA: Bolí mě cviky v tureckém sedu, jaký jiný sed použít?

25. 02. 2015

Dobrý den,

jsem asi jedna z tisíců, kteří mají problémy se zády. Rozhodla jsem se cvičit jógu a našla jsem Vaše stránky. Přečetla jsem si návod na sestavu pro bolavou krční páteř. Mám ale problém. Mnoho cviků v józe se cvičí v tureckém sedu. Já mám ale již od dětství velmi malý rozsah levé kyčle. Při ničem jiném v životě mi to nevadí, ale turecký sed neudělám. Jak moc záleží na tomto sedu? Když ho nahradím jiným sedem s trochu pokrčenýma nohama, bude cvičení účinné? Nebo je lepší sed v kleku na patách či sed na stoličce, míči apod.?

Děkuji za odpověď.

Bára S., 50 let

Dobrý den Báro,

samozřejmě že je možné zvolit vyhovující alternativu výchozí pozice. Sedy s překříženýma nohama se v józe volí většinou z důvodu "uzavření energetického okruhu" toku vitální energie, ale ve Vašem případě můžete rozhodně zvolit variantní pozici, při níž bude vertikála Vaší páteře co nejdelší, Vaše hruď otevřená a ramena a paže uvolněné.

 V tureckém sedu mě bolí kyčel, jaký jiný sed zvolit?
Autor: 
Jógoviny.cz

Doporučuji jako výchozí pozici k uvolňování krční páteře zvolit sed na patách (vadžrásana neboli pozice hromoklínu), při níž máte nárty natažené na zemi, kolena u sebe a Vaše hýždě dosednou na paty. Pokud by pro Vás pozice byla obtížná kvůli zkráceným svalům na svrchní straně stehen či bércích, můžete si zkusit podložit hýždě dekou (vložit ji mezi lýtka a zadní stranu stehen).

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Úplně nejjednodušší řešení pro Vás však patrně bude provádět indikovaná cvičení v sedu na židli. Sedací kosti při tom přitiskněte na židli, ověřte si, zda nehrbíte nebo naopak neprohýbáte záda v bedrech a Vaše hlava je pokračováním páteřní vertikály. Nohy zkuste uložit na zem v šíři boků tak, abyste cítila oporu při kořeni palcové, malíkové kosti a na patě každého chodila, kolena situujte přímo nad kotníky. Ideálně volte židli bez opěradla, pokud Vás netrápí jiný zásadní problém, který by nenásilné vzpřímení trupu znemožňoval. Nikdy však nedávejte nohu přes nohu.

Míč jakožto ne zcela stabilní základnu v tomto případě nedoporučuji. Doporučuji ale, abyste neopomněla ani práci s bederní a hrudní páteří, ve smyslu uvolnění a posílení klíčových celků zajišťujících stabilizaci páteře. Mezi všemi jmenovanými segmenty je funkční a příčinná vazba.

Hodně radosti, ať záda nebolí.

Bára je certifikovanou lektorkou jógy a všestrannou tvůrčí osobností. Vystudovala indologii a kulturologii, ráda kreslí, píše, baví ji jazz, ilustrace i fotografie. Založila a pustila Bindu Yoga Studio, nyní se věnuje nezávislé lektorské činnosti a terapiím v krásném komorním prostoru na Smíchově. Je autorkou dvou knih o józe, čile se věnuje publicistice na jógová témata.

Kam dál?

Nevidím žádný důvod k tomu, aby lidé s hypertenzí necvičili jógu
Dobrý den, měl bych na vás jednu prosbu. Je jóga doporučovaná lidem s vysokým krevním...
Jóga je o osobní praxi a důvěře v přirozenou dokonalost a moudrost vlastního těla
Už dobré 3 roky sa snažím nejako obkukovať praktikovanie jogy. Tak rada by som sa ju...
 Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů
Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů. Nejenže primárně pracuje...
 Jógové pozice pro uvolnění kyčlí
Uvolněné kyčle znamenají osvobozené emoce. Kyčle jsou sídlem kořenové čakry a jsou...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00