PORADNA: Je jóga vhodná při vysokém krevním tlaku?

Dobrý den,

měl bych na vás jednu prosbu. Je jóga doporučovaná lidem s vysokým krevním tlakem? Například u Khatu Pranam (Pozdrav Zemi) se tato sestava lidem s vysokým krevním tlakem nedoporučuje? Můžete prosím osvětlit?

Děkuji za odpověď, s pozdravem František.

Své dotazy nám pište na info@jogoviny.cz.

Dobrý den a děkuji za dotaz.

Mohu na něj odpovědět hned z několika pohledů. To, co západní medicína nazývá vysoký krevní tlak (hypertenze), je z pohledu ájurvédy etiologicky něco zcela jiného a taktéž něco jiného to je z pohledu tradiční čínské medicíny. Já se zabývám jógou a tradiční čínskou medicínou, proto to, co Vám zde odpovím, bude souviset právě s uvedenými dvěma disciplínami.

Předně: vysoký krevní tlak není legrace a naprosto jej nelze bagatelizovat, proto jsem nesmírně ráda, že jste dotaz položil. Západní medicína na tento problém nezná lék, takže farmaka, která na něj předepisuje, pouze zmírňují projevy hypertenze, ale neléčí její příčinu (a bohužel z dlouhodobého pohledu naopak přispívají ke zhoršení stavu). Z pohledu tradiční čínské medicíny "může" za hypertenzi nikoli jedna příčina, ale seskládání několika příčin dohromady počínaje dědičností, životosprávou, (nezpracovanými dlouhodobými) emocemi, stravou a dále vnitřními příčinami nerovnováhy, jako jsou například vnitřní vítr, oheň, hlen, blokáda krve (ovšem příčiny mohou být dvě nebo taky všechny čtyři a zcela určitě ještě nějaké další…). Krásně je tato problematika popsána u MUDr. Petra Hoffmanna zde.

Pro mne osobně je etiologie hypertenze dle tradiční čínské medicíny nejlépe srozumitelná a pochopitelná, a proto své blízké, které mám kolem sebe a kteří trpí hypertenzí, nabádám k tomu, aby se kromě životosprávných opatření léčili právě tradiční čínskou medicínou (kombinovanou v případě vážnějšího stupně onemocnění se západními farmaky, jež mohou být postupně při zlepšování stavu snižována – vše pouze a jen po poradě s lékařem!).

Nevidím žádný důvod k tomu, aby lidé s hypertenzí necvičili jógu
Autor: 
Jógoviny.cz

Jak je asi jasné z toho, co jsem zatím napsala, jsem u hypertenzních cvičenců ve svých lekcích jógy velmi opatrná, neboť z mých zkušeností jim může uškodit jakýkoli extrém. Nabádám je k opatrnosti při (dlouho prováděných) předklonech i při záklonech a vůbec jim nedovoluji aktivizační dechové techniky, jako je bhastrika nebo kapalabhati. Děláme-li například zklidňující dechovou techniku nadi suddhi (nadi soddhana), kdy se pracuje mimo jiné s takzvaným dýcháním do čtverce (nádech – zádrž dechu po nádechu – výdech – zádrž dechu po výdechu), doporučuji jim vůbec neprovádět druhou etapu, a tedy zádrž dechu po nádechu, která by mohla nedobře ovlivnit stav srdeční pumpy.

Na druhou stranu naprosto nevidím žádný důvod k tomu, aby lidé s hypertenzí necvičili jógu. Mluvím samozřejmě o běžné hypertenzi, ne o extrémních hodnotách tlaku, kdy pacient patří pouze a jen do rukou lékaře a do postele. Naopak jako velmi zdravotně přínosné vidím právě sestavy, na něž se ptáte – kromě Khatu Pranam (Pozdravu Zemi) je to především tradiční sestava Surya Namaskar (Pozdrav Slunci), ovšem nikoli její varianty z dynamických směrů jógy (jako je třeba vinyasa yoga), ale tradiční, málo zátěžové varianty bez průskoků, kliků a dalších cviků způsobujících extrémní zátěž těla, a tím i srdce.

Na závěr lze rozhodně doporučit nejen seznámení se s akupresurními technikami, které mohou při akutní hypertenzi hodně pomoci (například stimulace bodu L1 pod kloubem palce na nohách), ale rovněž využívání jógového dechu, konkrétně jeho vedení do břišní oblasti. Tím se "stáhne" energie z hlavy a zároveň i z hrudníku (srdce), kde by její kumulace mohla tlak ještě zvýšit.

No a samozřejmě na závěr lze doporučit kromě cvičení jógy jednoznačnou úpravu životosprávy. Minimalizovat stresové situace (respektive se je naučit zvládat – dech do břicha, vtažení pozornosti dovnitř atd.), upravit stravu (málo masa, žádné uzeniny, málo soli, hodně čisté vody atd.) a upravit pohybové návyky (přidat procházky, pomalé projížďky na kole).

Přeji hodně štěstí!

Daniela je cvičitelka klasické jógy, s kolegyní provozuje v Ostravě jógové Shanti Yoga Studio. Je také zakladatelkou vzdělávacích programů Shanti Academy a Zbožňovaná žena, skrze něž se snaží přinášet informace o zdravém způsobu života. Je vystudovaná literární historička a bohemistka a rovněž absolventka Institutu aromaterapie.

Kam dál?

 Jóga pro seniory je jiná, a přesto je to stále stejná jóga
Miluji práci se ženami a mé lekce jógy jsou výlučně pro ženy. Každá mi nabízí jiný pohled...
 V tureckém sedu mě bolí kyčel, jaký jiný sed zvolit?
Dobrý den, jsem asi jedna z tisíců, kteří mají problémy se zády. Rozhodla jsem se cvičit...
 Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů
Jóga je pro skoliózu jedním z nejlepších cvičebních systémů. Nejenže primárně pracuje...
PORADNA: Jsem po úrazu kolena, můžu chodit na jógu?
Dobrý den, rád bych využil vaší jógové poradny k následujícímu dotazu. Několik měsíců...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00