Čerstvým zeleninovým a ovocným šťávám je přisuzována takřka zázračná moc. Tělu prospívají a zaručeně si na nich pochutnáte. Tedy, pouze v případě, že máte dobrý recept, anebo vytříbený cit pro improvizaci…
S jednodruhovými šťávami jsme ani jako odšťavňovací nováčci doma problém neměli. Odšťavnit pár pomerančů, mandarinek, jablíček či mrkví, to zvládne opravdu každý. Jenže "nejzdravější je přece zelené odšťavňování", dozvídám se od zkušenějších. A tak se pouštíme do prvního experimentu. Z lednice jsme vylovili celer a polní okurky a za oknem na sluníčku se o slovo přihlásil velký svazek čerstvé petrželové natě. A výsledek? No, byl to zážitek... zelený zážitek. Naše další pokusy už ale byly úspěšnější a tak se teď s Vámi o nejoblíbenější recepty můžeme podělit.
1. Jednodruhové šťávy
Do odšťavňovače můžete hodit ledacos, u nás doma ale na plné čáře vyhrávají tyto šťávy:
- Pomerančová
- Mandarinková
- Mrkvová
- Hrušková
- Jablečná
2. Zelené šťavení
V receptech na zelené šťávy se nejčastěji objevují nejrůznější saláty, především ten římský, ale také řapíkatý celer, kedlubna či kapusta. Ranní dávka zelené energie je pro naše zdraví určitě k nezaplacení, nicméně vypilovat recept tak, abyste si zároveň i pochutnali, to už je trošku oříšek.
Tady je náš zelený recept, který svou vynikající chutí může směle konkurovat i šťávám jednodruhovým. Z předepsaného množství připravíte zhruba 600 ml nápoje.
- Svazek čerstvého špenátu
- Řapíkatý celer – 3 velké řapíky
- 5 listů římského salátu (klidně i jiný)
- 1 citrón
- 1 – 2 hrušky
- 1 jablko
3. Bez řepy ani ránu
Čerstvá šťáva z mrkve patří mezi naše favority. Když jsme s odšťavňováním začínali, tak jsme občas k mrkvi přidali jednu či dvě červené řepy. Šťáva získala nádhernou sytě rudou barvu a i chuť byla výraznější. Postupným zkoušením jsme si ale vypilovali recept, na kterém si zaručeně pochutnáte i Vy.
Z uvedeného množství surovin připravíte zhruba 1 litr šťávy. Záleží to především na tom, jak moc šťavnatou mrkev se Vám podaří sehnat.
- 8 velkých mrkví
- 2 červené řepy
- Řapíkatý celer (1 -2 řapíky), anebo několik listů z červené řepy)
- 1 citrón
- 1 jablko
Jaké recepty jste zkoušeli vy? A jaké čerstvé šťávy máte nejraději? Budeme moc rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte. Přidáním komentáře pod článek můžete inspirovat další čtenáře, kteří také chtějí něco pro své zdraví udělat.