ANKETA: Nejoblíbenější jídlo jogínovo

Komu se do života připlete jóga v tom nejširším smyslu slova, často začne postupně měnit i své dosavadní stravovací návyky. A to nejen proto, že se po střídmém jídle lépe ohýbá tělo!

Několika učitelů jógy jsme se proto zeptali, jaké jídlo je jejich nejoblíbenější. Tušili jsme samozřejmě, že se mezi odpověďmi neobjeví ani knedlo-vepřo-zelo, ani svíčková se šesti, místo toho jogíni nabídli recepty na sladkosti, jejichž základ tvoří avokádo, recept na sekanou z čočky a ořechů, nebo na bezlepkové mufiny. Dobrou chuť!

Učitelé jógy prozrazují své tipy na zdravé dobroty
Autor: 
Jógoviny.cz

Téma zní...

Tip na zdravou dobrotu - prozraďte vaše oblíbené zdravé jídlo, které podle vás zatím sice ještě nepatří do většinového jídelníčku, ale které podle vás rozhodně stojí za vyzkoušení.

Daniela Pilařová

Daniela Pilařová - učitelka jógy, Shanti Academy

Protože jsem na sladké a neustále s tím bojuji, jsem šťastná, že jsem objevila následující recept: Hodně zralé avokádo vydlabu do misky (mohou být i dva kousky, pokud bude víc strávníků, opravdu rychle to mizí), přidám bio třtinový cukr (jeho odpůrci klidně sladěnku nebo javorový sirup) a bokem si na co nejnižším plameni ve vodní lázni rozpustím pár nepražených kakaových bobů (spadají do tzv. raw food a seženete je v obchodech se zdravou výživou).


Boby vmíchám do cukru s avokádem a šlehám metličkami, dokud nevznikne pěna a cukr není rozpuštěný. Podávám jako dezert a opravdu na něm ujíždím!

Martina Procházková

Martina Procházková - učitelka jógy, Prague Spirit Festival

Som asi taký klasik, milujem polievky, bramborovú kašu a červenú repu na každý sposob. Carpaccio z červenej repy s kozím sýrom, píniovými orieškami a rukolou doporučujem!

Petr Smil

Petr Smil - učitel jógy, Prana Vashya Yoga

V jídle preferuji spíš jednoduchost, zbytečně si to nekomplikovat. Přestože jsem zhruba 10 let nejedl maso, zastávám názor, že člověk by měl být schopen sníst cokoliv a nejlépe s vděkem, že má co jíst. Takže recept: naservíruj si na talíř to, co právě Ty vnímáš jako potřebné. A pak to zkus v klidu vědomě sníst...

Barbora Hu

Barbora Hu - učitelka jógy, Bindu Yoga Studia

Ráda si pochutnám třeba na cizrnovém hummusu se slunečnicovými semínky. Recept je velmi rychlý a jednoduchý, dá se zvládnout v běžném režimu "do půl hodiny po příchodu z práce". Chutná báječně s chlebovými plackami, doplněný třeba zeleninovým salátem.


Hummus - uvařenou cizrnu rozmixovat s česnekem (lze vynechat), dvěma lžícemi slunečnicových semínek, olivovým olejem, kapkou citronu, růžovou solí a citrónovým pepřem. Pro krémovější chuť lze přidat pár lžic sezamové pasty tahini. Výborný je posypaný čerstvě nasekaným koriandrem.

Blanka Schusterová

Blanka Schusterová - praktikantka Ashtanga jógy

Můj tip je "Berry Avocado Mousse": ve stolním mixéru rozmixuji avokádo, různé lesní plody (ovoce může být i mražené), med, přidám nějaké superfood dobroty a oříšky, pohanku, nebo kakaové boby apod. - podle toho, co zrovna mám doma a na co mám chuť. Je to rychlá, výborná a vydatná snídaně.

Petra Vonšovská

Petra Vonšovská – učitelka ashtanga jógy, AYSP

Jeden z mých oblíbených receptů - mufíny: 200 g ořechů, 100 g lněných semínek, 3 vajíčka, 2 uzrálé nahnědlé banány, 1 lžička vanilky, 1 lžička skořice, kypřící prášek. Vše ideálně v bio kvalitě anebo domácí - smíchat, dát do mufinových formiček a péct v troubě 20 minut na 175 stupňů.

Karin Póčová

Karin Póčová - učitelka hatha jógy

Mám ráda tradiční jídla připravená netradičně, proto doporučuji třeba tento slovenský recept na sekanou z čočky a ořechů. Příprava cca 50 minut, pečení 20 minut. Na 4 porce potřebujete 4 stroužky česneku, sůl, 2 vejce, 100 g strouhanky, 2 polévkové lžíce petrželové natě, 1 cibuli, 100 g žampionů, mletý pepř, 200 g čočky, 100 g tvrdého sýra (Čedar), 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 150 g rajského protlaku, 50 g řapíkatého celeru, špetku čili a 200 g vlašských ořechů.


Troubu předehřejeme na 190°C. V kastrolu osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme česnek nakrájený na kolečka a nadrobno nakrájený celer. Podlejeme horkou vodou a dusíme doměkka. Směs přeneseme do mísy, smícháme s uvařenou čočkou, strouhankou, solí, pepřem, čili, nastrouhanými ořechy, nasekanou petrželovou natí, vejci, rajským protlakem a strouhaným sýrem. Strany zapékací formy vyložíme pečícím papírem, dno vymažeme máslem. Na dno nasypeme žampiony nakrájené na kroužky a na ně nasypeme připravenou směs. Všechno pečeme v troubě asi 20 minut, možná i déle. Podáváme se zeleninovým salátem nebo bramborami a okurkou.

Markéta Fišerová

Markéta Fišerová – učitelka jógy, Sattva Yoga

Nejraději mám kuskus se zeleninou a to na všechny možné způsoby. A samozřejmě i čerstvé šťávy a smoothie z ovoce a zeleniny, které si dávám prakticky každý den. Ať už je to jen rozmixovaný pomeranč či banán, kiwi a hruška. Často experimentuji a mixuji, co dům dá. Pokaždé je to jiné a vždy si pochutnám.

Náš tým, to jsou jogíni všech úrovní: od začátečníků s všetečnými dotazy, po zkušené jógové matadory, kteří se rádi dělí o své zkušenosti. Jsme parta lidí s praxí jógovou i novinářskou. Chceme předkládat jógová témata a povídat si o všem zdravém. Rádi bychom ukázali každé otevřené mysli, že je fajn vnímat své tělo a umět s ním pracovat.

Kam dál?

 Workshop indického vaření s Hemou
S Hemou, krásnou indickou ženou v sárí, jsme v létě uspořádaly workshop indického vaření...
 Olejová lázeň je spolu se stravou, jógou a meditací jako kouzelný lektvar pro udržení zdraví.
Pravidelné masírování a potírání těla olejem se podle indické kultury nazývá olejovou...
Síla přírodní fermentace
Dosud nejkomplexnější průvodce domácím kvašením, to je kniha Síla přírodní fermentace od...
 Síla přírodní fermantace
Sandor Ellix Katz je propagátor domácího kvašení. Tento druh kuchyňského experimentování...
Go to top