Kundžal krijá: všechno musí ven
Vamana dhauti či kundžal krijá je druhou očistnou technikou popsanou dle Hathajógapradípiká, kterou jsme praktikovali v ášramu na Jihu Indie. Už jen z názvu člověk čeká, co přijde tentokrát za "chuťovku". A když nám učitel řekl, že jde o mohutné zvracení, všem se nám vybavily následky silvestrovského večírku - v lepším případě jen únavou zezelenalý obličej, v tom horším pak zesláblé tělo objímající záchodou mísu a proud kyselého obsahu, který zkrátka musí ven. Fuj. Tak tohle má být očistná technika?
Vamana (ze sanskrtu - prostředí) dhauti (pročištění) je očistnou technikou, jejímž prostřednictvím se zbavujeme všeho starého a připravujeme místo/prostředí pro něco nového.
Práce žaludku je natrávení přijaté potravy žaludečními šťávami ze žláz, které pokrývají sliznici žaludku. Představte si stěnu žaludku jako podlahu a kupící se nános hlenu na stěnách jako špínu. Představte si, jako by to byla podlaha vašeho útulného domova. Co říkáte? Asi byste ji nenechali takto špinavou, že ne? U žaludeční stěny nejde pouze o estetický efekt, žaludeční stěna takto ztrácí svou správnou funkci. Kanálky, které ústí ze sliznice a přivádí zázračnou tekutinu, jež je schopna natrávit potravu, jsou postupně zanášeny a ztrácí svou funkčnost. Pak přichází rychle zhltané jídlo a bolest žaludku. Nejenže svému žaludku nepomáháme tím, že bychom potravu v ústech alespoň rozmělnili, ale ani žaludek sám už není schopen dostatečně potravu natrávit. A to se neděje jen při rychlém občerstvení, ale také při pomalé degustaci.
V dnešní době možností a chutí se často přejídáme, sníme více než je nutno, jen pro to, že je to dobré a tím si postupně roztahujeme žaludek, který ztrácí svou elasticitu a přirozený kapsovitý tvar. Žaludek je vyvěšený a protáhlý dolů a namísto pevné kapsy připomíná spíše vytahaný vak. A právě v tomto vaku se nashromažďuje stará potrava, která se zde v teploučku drží bez schopnosti posunout se do dvanáctníku (první díl tenkého střeva). Doslova tu hnije, kysne a dochází například ke známému pálení žáhy. Při přijetí další potravy se tento starý kyselý obsah promíchá s novým a opět dochází k neschopnosti správného natrávení.
Někdo ale může namítnout, že jí správné porce lehkého jídla, takže přece nemůže mít žaludek povolený a vytahaný a tím pádem tuto očistnou techniku může vynechat. Omyl. Tato deformace vzniká například i u vegetariánů, kteří jedí větší množství zeleniny.
A pokud opravdu jíme malé porce, stejně musíme brát v potaz, že sliznice se časem zanáší a je ji potřeba vyčistit. Tak jako podlahu. Tak jako špinavé nádobí. Tak jako si čistíme zuby, tak jako si čistíme povlak na jazyku, stejně tak si musíme vyčistit i žaludek. A jak? Vodou. Jako špinavou mísu, tu také vypláchneme vodou.
Jdeme na to
Očistné techniky šat krijá
Néti
Očista nosní dutiny:
- džala néti - slanou vodou
- sútra néti - provázkem
Dhauti
Očista žaludku, jazyka, jícnu a střev.
Patří sem například šankhaprakšalána, která čistí žaludek a střeva.
Naulí
Stimulační masáž břišních orgánů.
Basti
Očista tlustého střeva.
Kapalabháti
Očistný dech, pročištění plic, čelních dutin a mozkových laloků.
Trátak
Očista zraku a smyslových orgánů.
Tuto očistnou techniku je nejvhodnější provádět ráno, na lačný žaludek a ideálně s vědomím, že nikam nespěcháme a budeme mít dostatek času a klidu na nutný odpočinek. Třeba nedělní ráno je ideální.
Připravíme si opravdu velký hrnec vody s teplotou o trochu vyšší, než je teplota těla a přidáme lžičku soli (cca na 2 litry vody 2 lžičky soli) tak, aby voda byla slaná jako naše slzy. Takto připravená voda má svůj antibakteriální a neutralizující účinek a hlavně, co pro začátek potěší, s takto slanou vodou nebudeme cítit kyselost a pálení jícnu až bude po všem.
K ruce větší hrnek, nebo ještě lépe láhev o objemu nejméně 1 litr, abychom mohli slanou vlažnou vodu pít v jednom kuse bez přestání do doby, kdy přijde pocit, že všechno musí okamžitě ven. Někdo vypije jen skleničku, někdo může potřebovat i 1,5 litru.
Najdeme si tiché místo, klid na toaletě, či někde venku na vzduchu u stromu. Zhluboka se nadechneme a začneme pomalu pít lahodný teplý nápoj. Nepřemýšlejme. Neřešme. Nehodnoťme. Prostě pijme. Až do dna. Žaludek se pomalu a postupně plní, cítíme jej, cítíme plnou vanu slané vody. Ještě stále pijme, ještě to není dost. Nepřestávejme. Přichází pocit, že to stačí, a jedno mohutné říhnutí se valí ven. Ještě se napijme. Dopijme alespoň ten litr do dna. Uf, máme dost. Lehce se předkloníme, jednu ruku zapřeme o přikrčené koleno a druhou dáme k ústům. Tři prostřední prsty vložíme do úst až dozadu, dokud neucítíme mandle. To je ono. Jemně začneme kmitat konečky prstů a za chvilku jde všechna voda ven. Ruku nevyndávejme, nesnažme se uhýbat, utéct před tím.
Po několika dalších vlnách vody, možná za doprovodu zvuků, když máme pocit, že nic dalšího už nepřijde, se přesouváme na podložku, do postele, na sedačku, či jen na teplou zem do pozice šavásana, pozice mrtvoly v leže na zádech. Nechme zavřené oči a jen relaxujme, pozorujme.
Co jsem pozorovala já, když jsem ležela ve svém indickém pokoji na malé úzké tvrdé posteli? Ticho. Vyčištění. Prostor. Velký čistý světlý prostor v oblasti břicha, vlastně v celém těle. Čistá, klidná a hlavně prázdná hlava. Prostor, otevřený prostor pro nové. Pro nové vědomosti, příležitosti, zkušenosti. Zbavili jsme se strachu, který nám často leží právě v žaludku. Strach z budoucnosti, strach z toho, co přijde. Přesně tentýž strach, který jsme cítili, než jsme přistoupili k této očistné technice. Nejprve jsme si představovali hrůzostrašné scénáře, báli jsme se, že to nepůjde, že to nezvládneme. Je to stejný strach, který nás doprovází každý den před jakoukoliv zkušeností, která přichází, která se blíží. Ale my jsme to zvládli. Postavili jsme se strachu. To, že jsme nad strachem zvítězili, nám dává pocit svobody, sílu jít kupředu. To všechno přináší očistná technika kundžal krijá.
Můj učitel Harilalji a jeho systém jógové terapie doporučuje tuto očistnou techniku při astmatu a mluví při tom z vlastní zkušenosti. Jeho žena Meera se díky této technice (jako součásti celostního přístupu jógové terapie) zbavila těžkého astmatu a závislosti na inhalačním přístroji. Dalším účinkem kundžal krijá je zbavení se migrén, depresí a blokací v mysli.
Dieta
Po očistné technice, po chvilce nerušeného klidu přichází čas na jídlo. Jako první jídlo se doporučuje kičarí. Je to indický recept na kašovitou rýži povařenou se špetkou kurkumy. Bez soli, bez dalšího koření. Pouze zlehka omastíme přepuštěným máslem ghí. Celý den dodržujeme pitný režim, pijeme pouze vodu a vynecháme veškerý alkohol, kávu i čaj. K večeru můžeme přidat trochu tepelně upravené zeleniny tak, aby byla potrava dobře stravitelná.
Stačí poslouchat své nové tělo
Očistná technika vamana dhauti se doporučuje v rámci prevence a očisty 4x do roka. Pokud trpíme některým z výše uvedených onemocnění a chtěli bychom svůj problém řešit celostně a jógově, je třeba poradit se se zkušeným jógovým terapeutem, který individuálně upraví frekvenci očist podle zdravotního stavu.
Nehodnoťme předem
Na Západě se často projevuje určitá obava z praktikování jógových očistných technik. Je to škoda, neboť tyto postupy tvoří nedílnou součást jógy jako takové a podle mého názoru zasluhují, aby byly praktikovány a aby si každý udělal názor sám až po očividných účincích, které tyto techniky přináší. Neměli bychom se šklebit jen proto, že se šklebí soused.
Kam dál?
... Ráno jsem sklíčeně přišla do jóga shaly, kde seděl můj učitel. Když viděl můj... |
Cestou z výletu zpět do ášramu si pár žen stěžovalo, že od příletu ještě nebyly pořádně... |
Santóša, to je spokojenost. A právě na santóšu jsem si vzpomněla, když jsem procházela... |
Pravidelné masírování a potírání těla olejem se podle indické kultury nazývá olejovou... |
Komentáře
Představujeme
Oblíbená témata
Nejčtenější články
Nahlédněte do studia
Jógoviny do e-mailu
Zvolte si rubriku, která vás baví. Jógoviny vám pošlou e-mailem upozornění na každý nový článek.
Jógová poradna
Nejčtenější v rubrice
SOUTĚŽ: Pro všechny, kdo mají rádi bylinky
Kopírování nebo jiné formy šíření obsahu jsou bez výslovného svolení EuroAge, s.r.o. zakázány.