Lesní čaj i sirup plný vitamínů z mladých smrkových výhonků

Nedávno jsme byli u rodičů na Moravě a jedna z maminek nás vzala na krátký výlet do nedalekých kopců a lesů. Prý "vyvětrat se" a zároveň natrhat mladé smrkové výhonky na sirup proti kašli. Procházka to byla krásná: přes rozkvetlé louky s nádhernými výhledy, kolem tajné velkopěstitelské zahrady azalek na kraji lesa - hrálo to tam snad všemi barvami, a také voňavým lesem.

Zajímaly nás především smrky s mladými výhonky. Na dotek jsou jemné a pěkně voní. Košík jsme měli plný za pár minut.

 Mladé smrkové výhonky jsou plné vitamínu C.
Autor: 
Jógoviny.cz

Sirup proti kašli

Recept je jednoduchý - na dno větší lahve (třeba do velké zavařovačky) dáme vrstvu výhonků, pak přidáme vrstvu cukru, následuje další vrstva výhonků a tak pokračujeme, až je lahev plná. Uzavřenou nádobu uložíme na 2 týdny na slunné místo, vytvoří se hustá šťáva, kterou scedíme, slijeme do nové lahve a uchováváme v lednici. My jsme teď připravili svou vůbec první várku, proto nemůžeme osobně potvrdit účinky, lidové tradici se ale většinou vyplatí věřit...

Sirup najde uplatnění při kašli a problémech s průduškami, rozpouští hleny a posiluje imunitu. Při obtížích se užívá 1 polévková lžíce denně.

Lesní čaj plný vitamínů

Když jsme se z procházky vrátili, uvařili jsme si z čerstvých smrkových výhonků čaj. Voda se příliš neobarvila, zůstala téměř čirá, ale vůně a chuť nás mile překvapila. Čaj voněl i chutnal opravdu jako smrček. Že si to neumíte představit? Sami jsme se těmto vjemům smáli, zní to velmi popisně, ale kdo z nás kdy ochutnával smrkové jehličí? Čaj z čerstvých výhonků je jemný, příjemně aromatický, ucítíte z něj krásnou vůni lesa.

Tento víkend jsme vyrazili na kola do našich oblíbených Krušných hor. A protože čerstvé výhonky byly vidět snad na každém smrčku, pár jsme si jich opět natrhali. Večer hned po příjezdu jsme si čaj připravili: výhonky jsme vložili do sítka v konvici a zalili je horkou vodou. Čaj jsme nechali louhovat 10 - 15 minut a jemné osvěžení bylo na světě.

Napadlo nás také nechat čaj vychladnout a pít ho jako příjemný osvěžující nápoj i v teplém dni. I tento pokus byl úspěšný!

 Čaj z čerstvých smrkových výhonků je jemný, bude vám chutnat.
Autor: 
Jógoviny.cz

Co přesně sbírat?

Pokud máte možnost, určitě čaj vyzkoušejte, svému tělu dopřejete velké množství vitaminu C.

V chladnějších oblastech a na horách ještě čerstvé výhonky najdete, jinde už mohou být odrostlé. Obvykle se výhonky sbírají od dubna do konce května.

Vybírejte takové výhonky, které mají jasně zelenou barvu a velikost zhruba 2 - 5 cm.

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Naulí - stimulační masáž břišních orgánů
... Ráno jsem sklíčeně přišla do jóga shaly, kde seděl můj učitel. Když viděl můj...
 Z použitých šípků můžete udělat i tzv. druháka - ideálně s bylinkami
Příroda už se sice probouzí do jara, vitamínu C nám ale zatím moc nenabízí. Ideální...
Hotovo!
Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí...
Chemie v pitné vodě?
Víte vše o vodě, kterou pravidelně pijete? Kolem sebe pozoruji, že řadě lidí tyto...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05