Nedávno jsme byli u rodičů na Moravě a jedna z maminek nás vzala na krátký výlet do nedalekých kopců a lesů. Prý "vyvětrat se" a zároveň natrhat mladé smrkové výhonky na sirup proti kašli. Procházka to byla krásná: přes rozkvetlé louky s nádhernými výhledy, kolem tajné velkopěstitelské zahrady azalek na kraji lesa - hrálo to tam snad všemi barvami, a také voňavým lesem.
Zajímaly nás především smrky s mladými výhonky. Na dotek jsou jemné a pěkně voní. Košík jsme měli plný za pár minut.
Sirup proti kašli
Recept je jednoduchý - na dno větší lahve (třeba do velké zavařovačky) dáme vrstvu výhonků, pak přidáme vrstvu cukru, následuje další vrstva výhonků a tak pokračujeme, až je lahev plná. Uzavřenou nádobu uložíme na 2 týdny na slunné místo, vytvoří se hustá šťáva, kterou scedíme, slijeme do nové lahve a uchováváme v lednici. My jsme teď připravili svou vůbec první várku, proto nemůžeme osobně potvrdit účinky, lidové tradici se ale většinou vyplatí věřit...
Sirup najde uplatnění při kašli a problémech s průduškami, rozpouští hleny a posiluje imunitu. Při obtížích se užívá 1 polévková lžíce denně.
Lesní čaj plný vitamínů
Když jsme se z procházky vrátili, uvařili jsme si z čerstvých smrkových výhonků čaj. Voda se příliš neobarvila, zůstala téměř čirá, ale vůně a chuť nás mile překvapila. Čaj voněl i chutnal opravdu jako smrček. Že si to neumíte představit? Sami jsme se těmto vjemům smáli, zní to velmi popisně, ale kdo z nás kdy ochutnával smrkové jehličí? Čaj z čerstvých výhonků je jemný, příjemně aromatický, ucítíte z něj krásnou vůni lesa.
Tento víkend jsme vyrazili na kola do našich oblíbených Krušných hor. A protože čerstvé výhonky byly vidět snad na každém smrčku, pár jsme si jich opět natrhali. Večer hned po příjezdu jsme si čaj připravili: výhonky jsme vložili do sítka v konvici a zalili je horkou vodou. Čaj jsme nechali louhovat 10 - 15 minut a jemné osvěžení bylo na světě.
Napadlo nás také nechat čaj vychladnout a pít ho jako příjemný osvěžující nápoj i v teplém dni. I tento pokus byl úspěšný!
Co přesně sbírat?
Pokud máte možnost, určitě čaj vyzkoušejte, svému tělu dopřejete velké množství vitaminu C.
V chladnějších oblastech a na horách ještě čerstvé výhonky najdete, jinde už mohou být odrostlé. Obvykle se výhonky sbírají od dubna do konce května.
Vybírejte takové výhonky, které mají jasně zelenou barvu a velikost zhruba 2 - 5 cm.