Určitě znáte ty prosklené vitríny ve stylových kavárnách, v nichž krouží neodolatelné koláče, sladké i slané. Lidé sedí ve velkých pohodlných křeslech, v ruce vždy hrnek nějakého teplého a voňavého nápoje, a k tomu přikusují jeden z těch báječných křehkých, ale hutných slaných koláčů. Taky jsem si je dřív dávala, tehdy jsem pochopila, co znamená mít boule až za ušima! Slavný, milovaný quiche (čteme kyš).
Quiche je francouzský slaný koláč, jehož historie sahá až do 16. století. Když si do internetového vyhledávače zadáte tento název, vyskočí vám nespočet receptů na nejrůznější náplně. A objeví se také až bolestně pravdivý popis: Kdo ochutná tuto francouzskou specialitu, zadělá si nejspíše na celoživotní závislost.
Těsto na klasický quiche se připravuje ze směsi bílé pšeničné mouky, vody a slušné porce másla. Klasickou náplní je smetana, sýr a pořádná kopa vajec. K tomu pár lístků špenátu, troška pórku či několik málo nožiček chřestu. Poněkud těžké, tučné a pro někoho dokonce téměř nestravitelné. A tak dnes, s představou plného a těžkého žaludku, který mi po pozření tohoto skvostu tlačí na bránici a omezuje můj volný dech, sklápím raději oči k zemi, neodolatelné vitríně odolávám a jdu raději dál.
Domácí odlehčený veganský quiche
Těsto na veganský quiche
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
- 1 hrnek mletých ovesných vloček
- 1/2 hrnku slunečnicových semínek
- 1/4 hrnku drcených lněných semínek
- 5 lžic olivového oleje
- Sůl, pepř
- Rozmarýn, tymián
Jenže i po příchodu domů se moje mysl stále ještě toulá, jako neposlušné hladové štěně, kolem otáčejících se táců s koláčem.
Otevírám proto dveře od spíže a hledím na poličku s pytlíkem bio špaldové mouky. Vedle stojí dóza s vločkami a o ni se opírají sáčky se lněnými a slunečnicovými semínky - to všechno se bude hodit. V lednici pak popadnu dva balíčky přírodního tofu, mističku černých oliv, voňavá rajčata a jednu velkou cibuli. A můžeme se pustit do přípravy.
Nejprve namočíme lněná semínka, aby nabobtnala a aby z nich vznikla gelovitá hmota, kterou použijeme jako pojivo místo vajíček. Já kupuji semínka už nadrcená, ale můžete si pořídit i ta celá (jsou běžněji k sehnání) - doma je v takovém případě prožeňte třeba mlýnkem na mák nebo hmoždířem. Celá semínka jsou pro lidský organismus nestravitelná, proto je potřebujeme rozmělnit.
Jakmile lněná semínka zgelovatí, přidáme je do velké mísy s moukou. Přisypeme rozemleté vločky a rozemletá slunečnicová semínka, špetku soli, pepř, rozmarýn, tymián a přilejeme také olivový olej.
Poté rukama vypracujeme těsto. Kdyby se vám zdálo moc řídké, přisypte ještě trochu lněného semínka, pokud je těsto tužší, přilejte vodu. Pak už jen mísu překryjeme čistou utěrkou a necháme těsto odpočívat jako malé miminko či dědu po obědě.
Rajčatová náplň
- 2 balíčky tofu natural
- 1 kg rajčat
- 2 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- Černé olivy
- Bazalka
- Sůl, pepř
- Olivový olej
V kastrůlku si na olivovém oleji osmahneme cibulku a kousky česneku, přidáme pokrájená rajčata, sůl, pepř a vše dusíme do změknutí. Po vypnutí plotny vmícháme čerstvou posekanou bazalku a přepůlené olivy. Tofu rozmixujeme do kašovité konzistence a smícháme s rajčatovým základem.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a na 15 minut do ní vložíme samotné těsto, které jsme vmačkali do koláčové formy (keramická po babičce je nejlepší!). Po 15 minutách formu vyndáme a korpus naplníme připravenou směsí. Povrch ozdobíme na kolečka nakrájenými rajčaty a vložíme zpět do trouby na cca 30 minut.
Já pak vždycky každou chvilku chodím nakukovat skrze tlusté dveře trouby a pozoruji, jak ten zázrak krásně zlátne. Zhruba po 30 minutách koláč slavnostně vyndávám, zatímco celý byt už vonní lehce oříškově po špaldové mouce. A zdravý veganský qiuche je na světě!
Jako doplněk je k němu výborný rukolový salát s opraženými slunečnicovými semínky a s olivovým olejem.
Dilema: vejce nebo lněné semínko?
O zdravotním aspektu vajec se dnes vedou nekonečné diskuze. Na jedné straně stojí ochránci zvířat, na té druhé výživoví poradci, kteří poukazují na množství škodlivého cholesterolu a na tuk obsažený ve vejcích. Třetí názorovou skupinu tvoří nutriční odborníci, kteří naopak vyzdvihují kvalitní bílkoviny s celým komplexem aminokyselin a také lecitin pro naši nervovou soustavu. A obyčejnému smrtelníkovi se z toho množství rozporuplných názorů a informací hezky točí hlava. Proto si udělejme názor vlastní.
Ano, všechny tři skupiny mají pravdu. Slepice jsou často uvězněné v prostoru menším než jsou ony samy, jako krmivo slouží geneticky modifikovaná kukuřice či granule z bůhvíčeho, vaječný žloutek obsahuje cholesterol a pořádnou dávku nasycených tuků a z bílku můžeme čerpat třeba prospěšné aminokyseliny a bílkoviny. Někdo by si tedy mohl říct: Využiji jen bílek a mám vyhráno! Jenže pak člověk zase řeší plýtvání tím, co nám příroda přináší...
Ať tak či tak, jsou recepty, v nichž se bez vajec na první pohled neobejdeme. A máme dvě možnosti: rezignujeme a vajíčka do těsta zkrátka hodíme, anebo popřemýšlíme, čím by se vajíčka dala nahradit. Alternativa totiž existuje - lněné semínko.
Namočené lněné semínko jako skvělé pojivo
Místo vajec můžeme jako pojivou složku do těst, koláčů či moučníků použít lněné semínko. Lněné semínko je z výživového pohledu takzvaná superpotravina. Obsahuje totiž nezanedbatelné množství důležitého lecitinu pro správnou funkci našeho nervového systému, je vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin, vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu skupiny B a vitaminu E a z minerálních látek obsahuje zejména pro vegetariány a vegany důležité železo, dále pak vápník, hořčík, fosfor a draslík. Tato malá hnědá semínka jsou vyhledávána také jako zdroj proteinů a vlákniny, která podporuje činnost střev a trávicího traktu. Čistí také játra a ledviny, příznivě působí na kardiovaskulární a pohybový systém.
Lněná semínka mají také protivirové, protizánětlivé a antibakteriální účinky a přispívají ke snížení cholesterolu v krvi. Tedy přesný opak toho, co s našimi tepnami dělají právě vejce.
A jak prakticky na to? Jeden kus vejce nahraďte 2 lžičkami drceného lněného semínka, namočte je do 1/4 hrnku vody a nechte je nabobtnat. Vzniklou gelovitou hmotu můžete rovnou přidat do těsta, anebo ji před tím rozmixujte - ze semínek tak bude kaše. A pak už vesele do pečení...