Naulí: z učitele jógy učitelem břišního tance

Často jsem trpěla bolestmi břicha. Ať už se jednalo o psychosomatické příznaky strachu v oblasti žaludku a solar plexu, či o intoleranci na nějakou potravinu. S postupem času jsem pak začala pociťovat, jak na mě mé tělo křičí "dost, už takto nechci"...

 Očistná technika Naulí upravuje zažívací systém
Autor: 
Šárka Konečná

Například lepek. Jako malá jsem se cpala čerstvými rohlíky, které maminka každý pátek nosila domů. Dědeček mi dokonce kdysi dal přezdívku Rohlíková princezna. Doktor Frej píše ve své knize: "Pšenice podle východní medicíny má sice pozitivní regenerační vlastnosti, dříve měla i méně lepku, ale průmyslovým zpracováním, genetickou modifikací a nadměrnou konzumací se snášenlivost pšenice snižuje." (Frej, 2015, strana 119.) Doktor Frej upozorňuje své čtenáře, že se bílá pšeničná mouka spolu s bílým cukrem velmi podílí na vzniku degenerativních onemocnění. Možná právě tato věta (ve zkrácené podobě) odpovídá na jízlivé otázky mnoha lidí - "Jak jsme mohli vyrůst a přežít na bílé mouce bez újmy na zdraví?".

Když jsem si občas dala k jídlu něco s obsahem lepku, když jsem na rodinné oslavě snědla trochu hutnější jídlo, než na které jsem byla zvyklá, a když to navíc bylo později večer, následovaly křeče v břiše a pomalé tuhnutí žaludku. Jediná pomoc v těchto chvílích byla masáž od mého přítele, který mi svými velkými dlaněmi masíroval břicho, dokud jsem neusnula. Bolesti se odehrávaly za doprovodu zvuků ozývajících se odněkud z břicha, z některé části trávicí trubice, a k tomu křeče... Mé zažívání evidentně nebylo v pořádku. Je to důsledek mého raného období hubnutí s řádným našlápnutím do hlubin anorexie, anebo ony modifikované potraviny?

Pak jsem poprvé letěla do Indie. Vydala jsem se na dlouhou cestu letadlem, kdy člověk překonává časová pásma, silnou únavu, a co teprve ten šok, když jsem z letadla v(y)stoupila do úplně jiného světa. Měla jsem tehdy tušit, že instantní jídlo podávané v letadle nebude z čerstvých surovin. Měla jsem tušit, že dlouhou cestou člověku vyhládne, a že se chtě-nechtě bude muset pustit do letadlového pokrmu. Po dlouhém letu jsem dorazila do ášramu a na pokraji svých sil jsem ihned ulehla ke spánku. Probudila jsme se až silnou křečí, která stahovala všechny mé vnitřnosti. Tohle nejspíš nepřežiji - pomyslela jsem si.

Ráno jsem sklíčeně přišla do jóga shaly, kde seděl můj učitel. Když viděl můj zbědovaný výraz a dlaň významně přiloženou na břiše, zeptal se, jaká byla cesta a jak se cítím. Vylíčila jsem mu svůj útrpný stav, popsala bolesti žaludku a střev. A on se usmál, pokynul, abych se usadila a začal mi vyprávět pohádku o loďce, která se pohupuje na vysokých vlnách. Nau, to je loďka,  je doslova "ležící na vlnách a opisující jejich tvar". Naulí je jedna z jogínských očistných technik, do které mě ten den můj učitel zasvětil.

Velevážené publikum, břišní tanec!

Hariláldží vstal ze svého místa, vyhrnul si horní svršek sarongu a já jsem se zatajeným dechem přihlížela, co se bude dít. Za naprostého ticha rozkročil nohy, pokrčil kolena, opřel se dlaněmi nad koleny, vydechl do naprostého vyprázdnění plic, přikrčil lokty a trupem se přiblížil ke stehnům, aby dopomohl vyprázdnění plic. Se zádrží dechu se narovnal a trup opět vytáhl o něco výše. Naskytl se mi přímý výhled na jeho holé břicho.

Nejdříve se obsah celého břicha vsál pod spodní žebra a náhle se z jeho břišních svalů stal jeden válec situovaný uprostřed. Myslím, že jsem ani nedýchala a doslova zírala. Hariláldží začal přenášet váhu na jedno či druhé koleno tím, že přitlačil jednu ruku více a druhou uvolnil. Válec se začal pohybovat doprava a doleva. Užasla jsem nad působivým vystoupením. Co to ale má společného s mým trávením? Po tomto břišním tanci opět zakryl část těla, která měla během představení hlavní roli, a usadil se. "Teď ty," řekl můj učitel, který už zase vypadal jako seriózní učitel jógy. Co já? - zalapala jsem vyděšeně po dechu.

Staňme se zase dětmi

Očistné techniky šat krijá

Néti
Očista nosní dutiny:
- džala néti - slanou vodou
- sútra néti - provázkem

Dhauti
Očista žaludku, jazyka, jícnu a střev.
Patří sem například šankhaprakšalána, která čistí žaludek a střeva.

Naulí
Stimulační masáž břišních orgánů.

Basti
Očista tlustého střeva.

Kapalabháti
Očistný dech, pročištění plic, čelních dutin a mozkových laloků.

Trátak
Očista zraku a smyslových orgánů.

Dětem něco ukážete a ony se to snaží ihned napodobit. Nepřemýšlí jak a proč. Nevymýšlí, jak vytvořit z břicha jeden pevný válec uprostřed trupu, ani jak s ním pohybovat. Neptají se: Jak přesně to mám dělat? Co budu pociťovat? Nemůže mi to ublížit? Nevzdávají se, ani si neťukají na čelo.

I přes to, že jsem v té době ještě ono vnitřní dítě v sobě nedokázala najít, bez dalších výmluv jsem si stoupla a snažila jsem se mého učitele napodobit. Moje angličtina na začátku dlouhého pobytu zahrnovala pouze několik konverzačních frází, takže mi neumožňovala vyjádřit všechny ty obavy a otázky, které se mi honily hlavou. A tak mi nezbývalo nic jiného, než vstát a zkusit přesně to, co jsem viděla. Teď mohu říci - naštěstí.

A šlo to. Učitel mé snažení doplňoval povely jako inhale, complete exhale, hold the breath, uddíjána bandha, agnisára krija. O čem mluvil, jsem neměla tušení a zpětně uznávám, že to tak bylo lepší. Když jsem k praxi přistoupila podruhé, po té, co mi vše vysvětlil, rázem pro mě technika nebyla tak jednoduchá. Má racionální část se hlásila o slovo a společně jsme to začali vymýšlet a analyzovat.

A jak tedy na samotnou praxi naulí? Zbytečně nepřemýšlejte - to by byl první pokyn mého indockého učitele. Já k vám budu shovívavější, jsem, stejně jako vy, člověk ze Západu, a my občas potřebujeme dát věcem jasný název a věcný popis.

Naulí - jak na to

Nejprve začínáme s technikou Uddíjána bandha, poté Agnisára krijou a nakonec přidáme samotné vlnění Naulí.

1. Uddíjána bhanda
Bandha, jako řada dalších sanskrtských výrazů, nelze přeložit jedním slovem. Tento pojem v sobě ukrývá významy jako svázat, kontrolovat, uzavřít, držet, spojit, stáhnout. V józe tento termín používáme pro označení stažení svalů, díky němuž ovlivňujeme nejen krevní oběh, nervový systém a žlázy s vnitřní sekrecí, ale také regulaci toku prány. Bandhu tedy můžeme popsat jako tělesný zámek. Nejznámější jsou tyto tři bandhy: Múlabandha - zámek spodní části trupu, Uddíjána bandha - zámek v oblasti bránice a solaru plexu, Džalandhára bandha - krční zámek.

K nácviku bandhy se doporučuje stoj rozkročný, pokrčená kolena a dlaně opřené o stehna, přímo nad koleny. Prsty i s palci na rukou míří do středu proti sobě a lokty směřují do stran. Za úplného výdechu snižujeme těžiště těla a pokrčujeme lokty. Na konci samotného výdechu zadržíme dech a vtáhneme břišní svaly dovnitř a vzhůru, lokty se mírně napínají. Jde o falešný nádech, kdy se hrudník rozšíří a umožní vstoupit vzhůru bránici i dalším orgánům břicha. Ze začátku se doporučuje setrvat u zádrže dechu jen krátkou chvíli, a vždy platí, i u pokročilých jogínů, jen dokud je zádrž příjemná. Pro ukončení je zapotřebí ještě o kousek vydechnout a až poté uvolnit podtlak nádechem, uvolnit břišní svaly a chvilku v klidu dýchat.

2. Agnisára krija
Jeden z překladů pojmu Agnisára krija zní "promytí ohněm". Tato technika se využívá jako předstupeň očistné techniky Naulí, ale již tato jednoduší příprava v sobě skrývá detoxikační účinky, probuzení ohně agni - trávicího ohně, jenž spaluje nečistoty v těle fyzickém i psychickém.

Postup je stejný jako u Uddíjána bandhy, jen po vtažení břicha vzhůru jej zase uvolníme a opět nasajeme. Takto opakovaně pokračujeme. Rytmus postupně zrychlujeme a myslíme na falešný nádech a výdech. Uvolněná břišní stěna se pohybuje dovnitř a ven.

3. Naulí
Finální podoba očistné techniky se skládá z prvního kroku, tedy Uddíjána bandhy, poté uvolnění břišních svalů, které nás učí Agnisára krija, a konečně jogínská technika Naulí. Se zádrží po výdechu je zapotřebí stáhnout břišní svaly do středu a uvolnit břišní stěnu, poté už "jen" začneme přenášet váhu z jedné strany na druhou a tím rozpohybujeme břišní sval zleva doprava, roztančíme jej kruhovým tangem!

 Naulí - stimulační masáž břišních orgánů
Autor: 
Šárka Konečná

Co nám očistná technika přináší

Můj učitel mi doporučil provádět tuto kriji každé ráno a zdůraznil ještě, že se vždy provádí nalačno. Dochází nejen k velmi dobré masáži břišních orgánů, Naulí také podporuje cirkulaci krve v žaludku a v dalších orgánech jako jsou střeva, ledviny, játra, slezina, slinivka, ale i v plících a v srdci, a udržuje je zdravé a silné. Podporuje jejich detoxikaci, stimuluje manipúra čakru a trávicí oheň (agni), probouzí metabolismus (látkovou výměnu). Pomáhá při chronické zácpě, cukrovce, s problémy s trávicím traktem a redukuje tuk v oblasti břicha.

Techniku by neměly provádět těhotné ženy, ani ženy v době menstruace, a lidé po operaci břicha se musí poradit s lékařem. Dále mezi kontraindikace patří srdeční problémy, vysoký krevní tlak, břišní kýla, ulcerózní kolitida.

Naulí patří k očistným technikám, které nesmírně blahodárně působí na zdraví, jelikož upravují celý zažívací systém. Mnohá onemocnění mají svůj původ ve špatném procesu zažívání a patří mezi ně bolesti hlavy, kožní onemocnění, cukrovka, rakovina. Všechna tato nemocnění způsobují toxické látky a nečistoty, které často zůstávají a hromadí se v těle.

Tuto techniku, jako ostatně i jiné očistné techniky, by člověk měl provádět nejdříve pod dohledem zkušeného lektora.

A jak to dopadlo se mnou? Od té doby provádím Naulí pravidelně. Neříkám, že mě už nikdy nebolelo břicho, ale kdybyste se zeptali mého přítele, jak často mě poslední dobou masíruje, nejspíše zadumaně odpoví, že ne moc často. A já si tedy kladu otázku, zda jsem o masáže přišla opravdu jen díky účinkům Naulí, anebo kvůli tomu, že už jsme spolu nějaký ten rok!

Kam dál?

 Čaj z čerstvých smrkových výhonků je jemný, bude vám chutnat.
Nedávno jsme byli u rodičů na Moravě a jedna z maminek nás vzala na krátký výlet do...
 Olejová lázeň je spolu se stravou, jógou a meditací jako kouzelný lektvar pro udržení zdraví.
Pravidelné masírování a potírání těla olejem se podle indické kultury nazývá olejovou...
 Kundžal krijá: všechno musí ven
Vamana dhauti či kundžal krijá je druhou očistnou technikou, kterou jsme praktikovali v...
Džala néti, očista nosu
Během všednodenního shonu většinou ráno stíháme maximálně toaletu, vyčistit zuby, možná...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05