Olejová lázeň podle jógové tradice

28. 05. 2015

Pravidelné masírování a potírání těla olejem se podle indické kultury nazývá olejovou lázní. Ájurvéda tento postup označuje slovem Abhyanga. Po tisíce let byla tato procedura používána pro udržení dobrého zdraví, ke zlepšení spánku, pro dosažení dlouhověkosti i jako lék. Pro udržení našeho zdraví je olejová lázeň spolu se stravou, jógou a meditací jako kouzelný lektvar. Zmírní stres, stimuluje trávení a vylučování, pomáhá nám ke zdravému spánku, stimuluje agni (oheň jako potenciál vůle) a prospívá naší pleti.

Je velmi důležité používat oleje v bio kvalitě. Běžné oleje se získávají ze semen za použití chemických rozpouštědel a při vysoké teplotě. Tím se ničí vzácné výživné látky a nejen to, olejnatina přirozeně nasává jakékoliv chemikálie a vy si je přece nechcete vtírat do pokožky...

 Olejová lázeň je spolu se stravou, jógou a meditací jako kouzelný lektvar pro udržení zdraví.
Autor: 
Martin Vítek

Proč se pravidelně pomazat olejem od hlavy až patě?

Můj učitel Manju Jois pochází z Indie a již od malička mu byly vlastní i jiné aspekty jógy než pouze ásany. Vždy mi radil, abych zařadila olejovou lázeň do své praxe a to jednou týdně, v den odpočinku. Teplými oleji se tělo zbavuje všeho, co nestrávilo ze zbytku potravin, či napříč naším metabolismem, tj. zbavuje se ámy

Pravidelná olejová lázeň chrání před nemocemi kloubů a zlomeninami ve vyšším věku. Olejovou masáží je vylučována áma z hlubších vrstev pokožky a putuje k povrchu. Někdy se může stát, že máte pocit, že se tím pokožka vysouší. Po koupeli nebo sprchování proto naneseme hydratační krém (i ten seženete v bio kvalitě). Po několika dnech nebo týdnech se tímto způsobem vyloučí tolik ámy, že se pokožka opět vrátí do původního stavu a po každé masáži je sametově hebká a krásná. Manju Jois má nyní přes 70 let a jeho kůže vypadá jako kůže miminka, Manju je stále jako malý kluk se spousty energie. 

Ájurvéda nás učí, že v těle se nachází sedm vrstev tkání, nazývají se dhatu. Říká se, že aby olej pronikl do nejhlubší vrstvy, musíme jej do těla vtírat po dobu 800 manter, což je asi 5 minut. Na promasírování celého těla tedy potřebujete okolo 15 minut. To je také minimální čas, který byste měli masáži věnovat, aby se dostavily pozitivní účinky. 

Olejová lázeň vyrovnává dóši v těle - vátu a pittu zklidňuje, kaphu harmonizuje. Udržuje naše tělo a klouby hezky promazané, vyživuje naši kůži a tkáně a pomáhá zbavovat tělo toxinů. Masáž je velmi vhodná pro lidi trpící nespavostí, zjemňuje pokožku a dodává jí příjemný tón, redukuje příznaky stárnutí, vyživuje tělo, přináší dlouhověkost, zlepšuje kvalitu pokožky a zpevňuje ji, posiluje vnitřní orgány a cirkulaci, při únavě nohou posiluje lokální žíly a vazy. Při aplikaci na hlavu zanechává vlasy lesklé, husté a jemné, uklidňuje a posiluje smyslové orgány, odstraňuje obličejové vrásky. U mne je pozitivní účinek vidět i na mých vlasech. Nikdy jsem neměla vlasy dlouhé, nenarostly mi a byly velmi řídké. Od té doby, co pravidelně praktikuji olejovou lázeň, jsou mé vlasy delší a delší a mám hřívu jako pravá lvice.

Olejovou lázeň nepraktikujeme, když máme horečku, ani v prvních třech dnech menstruace, kdy žena odpočívá a má tzv. jógové prázdniny. Mohlo by totiž dojít k přetížení systému, který odstraňuje ámu. Po masáži bychom měli pouze odpočívat a pozitivně relaxovat. 

Který olej použít? Ájurvéda poradí...

Podle aštangové tradice používáme hlavně olej ricinový, nebo sezamový, který se často nazývá králem olejů. V létě můžeme použít olej kokosový, který má ochlazující účinky. Mám ráda ájurvédu a ráda volím oleje podle své konstituce.

Úkolem ájurvédy je přinést rovnováhu a harmonii do našeho života. Váta, pitta a kapha vytváří tři základní charakteristické typy, které se však mohou vzájemně prolínat. Pokud máme dominantní převahu například složky váta, pak jsme typ váta. Pokud máme přibližně stejně nakombinovány charakteristiky váta a pitta, pak jsme typ váta-pitta.

Váta
Primární vlastnosti váta konstituce jsou: suchá, lehká, chladná, drsná, jemná a velmi mobilní. Postava je štíhlá, vysoká, nebo malá. Váta má slabé svalstvo, chladnou kůži. Vlasy jsou vlnité a suché. Váta je rychlá a pohyblivá. Lidé s výraznou vátou jsou kreativní, rádi cestují a není pro ně problém vznášet se neustále v oblacích. Rychle se učí i zapomínají. Náladu i zájmy mají nestálé. Potřebují pravidelnost. Rádi improvizují a nesnáší rutinu. Neradi se podřizují pravidlům. Oplývají idejemi, ale mají problém je uskutečnit. Typické je provádění několika činností najednou, nebo střídání činností.

Vzhledem k tomu, že vlastnosti váty jsou převážně suché, chladné, je potřeba použít olej, který má opačné vlastnosti. Také teplý olej je zvláště dobrý pro zklidnění váty.

Pro typ váta je k olejové lázni vhodný sezamový olej. Vátu ve své podstatě otepluje. Pokud je to možné, použijte olej z ekologického zemědělství za studena lisovaný, z nepražených semínek. Mandlový olej je také dobrá volba, protože také otepluje.

Pitta
Pitta má střední postavu, má hezkou svalovou hmotu, kůže je teplá a jemná, vlhká, má větší množství mateřských znamínek, pitta lehkce zčevená, vlasy má 
světlé, rovné a jemné, když je v nerovnováze, má předčasný sklon k šedivění a vypadávání vlasů. Pitta ví co chce, je rozhodná a otevřená novým myšlenkám, velmi dobře se umí vyjadřovat. Smysl pro pořádek a účelnost trošku kazí utrácení peněz za luxusní věci, ale odpusťme jí to. Pitta bývá horlivá a vznětlivá, také však vášnivá, negativní emoci jako náhlý výbuch, zloba, špatná nálada, či kritika však odezní stejně rychle, jako vzplanula.

Vesměs pro pittu platí, že žije, aby jedla, naopak vátta jí, aby žila.

Pro Pittu je nejvhodnější použít pro olejovou lázeň slunečnicový olej, nebo kokosový. Může použít i neemový olej, speciálně, když tráví hodně času na slunci.

Kapha
Já osobně mám kaphy hodně ráda, poznáte je hned, jsou větší, kulaté, mají tendenci ke svalové hmotě či tuku, jejich kůže je studená, vlhká, jemná a i trošku bledá, vlasy však mají krásně silné, husté, vlnité a hnědé.

Proč je mám ráda? Protože jsou to báječní lidé, se kterými je fajn být. Kaphy mají tolerantní a velmi klidnou povahu, jsou věrné a milující, skvělí přátelé, neocenitelní při stmelování kolektivu a v situacích, kdy je třeba ostatní povzbudit. Kaphy rádi udržují harmonické vztahy se svým okolím a jejich přístup k životu je nenáročný a smířlivý. Mají velké, krásné oči, hojnost životní energie a sklony pohybovat se pomalu a uváženě. Kaphy mívají odpor k vlhkému a mlhavému počasí.

Kapha má ráda zahřívací olej jako sezamový, či mandlový, může použít také olivový olej

Co potřebujeme?

  • Rostlinný olej - ricinový, sezamový, mandlový, nebo kokosový. Já používám nyní na tělo mandlový olej a kokosový do vlasů a na vlasovou pokožku.
  • Tři ručníky - na jednom budete ležet/sedět, druhý na osušení po sprše, a třetí na zabalení celého těla (můžete použít i župan).
  • Oblečení.
  • Hudbu, knihu, svíčky (cokoliv, co vám zpříjemní čekání, než se olej absorbuje).
  • Esenciální oleje - můžete přidat několik kapek do ricinového či sezamového oleje, ne každému totiž tyto rostlinné oleje samy o sobě voní (já občas používám vanilku či levanduli).
  • Šampon, mýdlo či sprchový gel.

Postup při olejové lázni

1. Je dobré být připravený, mít vše po ruce, jinak uděláte pěkný nepořádek a olej bude všude. Je fajn mít vyčleněný jeden ručník, který vždy vyperete a příště znovu použijete na tento rituál v den odpočinku.

2. Nahřejte olej - ponořte lahvičku do hrnce s horkou vodou, dokud nebude olej příjemně teplý.

3. Ujistěte se, že máte okolo sebe ručník a vše, co budete potřebujete, jelikož jakmile budete natření olejem od hlavy k patě, bude vám to klouzat a olej bude po celém bytě. Já si vždy zapálím svíčky, připravím si knihu, vonnou tyčinku a podle nálady i příjemnou hudbu. Zatopte si, ať vám není zima.

4. Sedněte/stoupněte si do vany na ručník (abyste zabránili uklouznutí) a vtírejte olej od hlavy. Masírujte pokožku hlavy, vetřete olej do konečků vlasů. Nechte 5 minut působit a poté pokračujte dál na celé tělo. Nalijte trochu teplého oleje do svých dlaní a konečky prstů vmasírujte do pokožky celého těla. Přidejte více oleje. Buďte jemní, přesto důslední. Pokračujte rameny, horní částí zad, paže. Krouživými pohyby jemně vtírejte v oblasti kloubů. Dále pokračujte hrudníkem, přes břicho, dolní část zad, boky, hýždě (nešetřit!). S vyjímkou kolenou, kde vtíráme krouživými pohyby, nohy natíráme dlouhými tahy. Nezapomeňte na prsty u nohou.

5. Když si myslíte, že už jste celí pokrytí olejem, přidejte ještě jednu vrstvu, ať jste skutečně pokrytí olejem od hlavy až k patě. Lehněte si, sedněte si a relaxujte dalších 5-10 minut. Čas zvyšujte postupně. Doporučené maximum jsou dvě hodiny. Můžete začít s poslechem dvou písniček, postupně poslouchejte klidně celé album. Ale pozor, ze začátku to nepřežeňte. Ze začátku vás to může velmi vyčerpat, až po čase se budete cítit svěží a plní energie.

6. Otřete si nohy a dávejte pozor, aby vám neuklouzly. Vlezte si pod sprchu a zbytek oleje, který se nevsákl do pokožky, vymyjte. Použijte hodně teplou vodu. Doporučuji pouze přírodní mýdla, sprchové gely a šampóny. Je docela možné, že si vlasy budete muset umýt dvakrát.

7. Po sprše se jemně osušte čistým ručníkem a zabalte se do suchého ručníku či županu. Začnete se potit, což je dobře. Ještě chvíli takto odpočívejte a pak se teple oblékněte.

8. Umyjte po sobě sprchu. Pozor, aby se neucpal odpad - pokud začnete pravidelně používat olejové lázně, doporučuji pravidelné čištění.

9. Odpočívejte, je možné, že se budete cítit velmi uvolnění a budete mít touhu vlézt do postele a nic nedělat. Hodně pijte.

Další den můžete být daleko flexibilnější. Pozor, abyste se při své jógové praxi nepřetáhli.

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

 Naulí - stimulační masáž břišních orgánů
... Ráno jsem sklíčeně přišla do jóga shaly, kde seděl můj učitel. Když viděl můj...
Cestou z výletu zpět do ášramu si pár žen stěžovalo, že od příletu ještě nebyly pořádně...
Žádné extrémy nejsou dobré pro organismus
Santóša, to je spokojenost. A právě na santóšu jsem si vzpomněla, když jsem procházela...
 Kundžal krijá: všechno musí ven
Vamana dhauti či kundžal krijá je druhou očistnou technikou, kterou jsme praktikovali v...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05