Jógová inspirace z ptačí říše aneb Konce a začátky

Jedna ásana střídá druhou a po ní následuje další ásana. Vždy v souladu s dechem. Pokaždé v jiném tempu. Ne jinak, než tady a teď. Se soustředěním a myšlenkami v přítomnosti – ideálně. Pečlivě stavíme ásanu v čase a prostoru. Vnímáme, kam nás momentálně pustí naše tělo a mysl a kdy už se příliš přepínáme, kdy soutěžíme, kdy nejde o ásanu, ale násilí na sobě. Setrváme v ásaně. A pak ji rozpustíme.

 Konec je předpokladem nového začátku
Autor: 
Jana Bohutínská

Konec je předpokladem začátku

Konec ásany je předpokladem pro to, abychom mohli zaujmout jinou ásanu. Konec je předpokladem nového začátku. Říká se dokonce, že jsme ve skutečnosti (co to je skutečnost?) pořád na začátku. Protože pokaždé je tu jiný kontext "tady a teď". Protože pokaždé jsme ve zcela odlišném psycho-emocionálním a fyzickém nastavení. Protože pokaždé jsme poznamenaní dalšími a dalšími prožitky, zkušenostmi, setkáními a myšlenkami. Protože jsme se opět něco naučili. Protože se zase proměnilo naše tělo, vyvinula se naše životní praxe a možná se také jinak zbarvily naše životní sny.

Na jógamatce nám změna připadá přirozená. Nebo i tam její přijetí drhne a pak se ji učíme akceptovat. Setkáváme se sami se sebou a snažíme se být k sobě upřímní. Hledáme vlastní autentičnost – to, co zůstane a neodloupne se, když se pokusíme být sami sebou.

Hluboko do bažiny

A pak jógamatku očistíme a srolujeme do stylového vaku a pokračujeme ve své fascinující a vzrušující každodennosti. Stále dýcháme. Ve vztahu ke změnám je ale ve svém životě každý jiný. Oscilujeme mezi touhou po jistotě a radostí ze změny – mezi touhou zachovat to stávající, vyhnout se koncům, a radostí z nových začátků. I to, jaký pól je pro konkrétního člověka v tu kterou chvíli přitažlivější, se různým tempem proměňuje. Jiné to pro jednotlivce může být v tutéž chvíli v různých oblastech jeho života – je například lehké podstupovat rychlé změny v pracovní oblasti a nesmírně těžké udělat jakoukoliv, byť drobnou, změnu v soukromí. To je třeba můj případ. A jak to máte vy?

Přemýšlím, proč jsou konce a změny někdy tak těžké, bolestivé a smutné. Zkoumám to u sebe, u lidí ve svém okolí i u svých klientů. To, k čemu jsem došla, není nic převratného, zní to až banálně. Myslím, že se často ponoříme tak hluboko do své ztráty, že nám z očí zmizí kontext a širší nebo vyšší perspektiva. A také zapomeneme na vztah jednotlivé životní okolnosti a smyslu, který dáváme celému svému životu. Zkoumáme své ztráty pod mikroskopem s co největším rozlišením a tím limitujeme svůj pohled i porozumění. Zmizíme v bažině až po uši a jen tak tak se zakloněnou hlavou lapáme po dechu.

Jógamatka jako vzletová dráha

Konec je nový začátek

  • Jak v osobním životě nebo v práci ukončit to, co už nefunguje?
  • Jak se vyrovnat s tím, že něco končí?
  • Jak se orientovat na to, co jste se naučili a na čem postavit restart?
  • Odkud začít, když se chcete věnovat tomu, o co vám opravdu jde?
  • Jak udělat z novoročních předsevzetí zdroj motivace a radosti?

Praktický seminář kombinuje koučovací a psychologický přístup a soustředí se na reálná témata účastníků. 6. 12. 2015 v Praze. Více informací zde.

Místo toho, abychom se zhluboka nadechli, roztáhli křídla a vzlétli. Místo toho, abychom zakroužili nad tím nešťastným koncem a melancholii, která je s ním spojená, odhodili jako závaží. Místo toho, abychom vzlétli ještě výš a uviděli, že nad bažinou je les, ten se zvedá na kopec, za kopcem vychází slunce a osvětluje zajímavou krajinu. Místo toho, abychom pak letěli ještě výš a dál, až za horizont, kde nás s největší pravděpodobností čekají nějaká dobrodružství. Až se prolétneme, můžeme se vrátit na místo vzletu, jestli to budeme potřebovat. Už ho ale uvidíme jinak a možná pro nás bude najednou snazší nenechat se bažinou pohltit.

Letět můžeme ve svých myšlenkách, protože v nich jsme mocní jako kouzelnice a kouzelníci, kteří umí přičarovat křídla i zbystřit zrak tak, že se staneme příbuznými orla. A pro inspiraci se před letem můžeme uchýlit na jógamatku.

A tak znovu rozbalíme jógovou podložku nebo jógový kobereček a začneme stavět a rozpouštět ásany, končit a začínat. Já v takových chvílích zabrousím do přírodní vzdušné říše. Garudásana – orel. Kakásana – vrána. Jako jestřáb – Bakásana - zatím nelétám... Schopnost letět a rozhlédnout se z ptačí perspektivy je však sama o sobě důležitou kvalitou. Je úplně jedno, v jakém letíme stylu. Klidně tak nemotorně, jako létají ptačí mláďata.

Jana je koučka a věnuje se psaní. V koučovací praxi se zaměřuje především na individuální koučink, vedení workshopů, osobnostní rozvoj a kreativitu. V józe objevila prostor pro vlastní růst a životní experiment. Vášnivě se zajímá o umění, vegetariánský a veganský životní styl, má ráda les, moře a léto, kdy ji často najdete, jak odpočívá či jóguje na své zahradě v Českém krasu.

Kam dál?

 Jogínův partner, partnerův jogín
Tak jako ve světě neexistuje nic odděleně, tak ani v partnerství nelze žít odděleným...
 Očistit se skrze oheň a jít cestou srdce, to mě zajímá
Kdysi se mě někdo zeptal, co považuju v jógové praxi za nejpodstatnější. Odpovědí mě...
Právě sedím na břehu Arabského moře a otevírám bránu posledním pár dní ticha, které jsou...
 Jak nám může jóga pomoci v běžném životě? Třeba dopnout šaty!
Je to známý fakt, že jóga není pouze šedesátiminutové cvičení jednou týdně na lekci v...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00