Praxe Ashtanga jógy v prvním trimestru těhotenství

14. 08. 2015

Kdo mě zná z dřívějšího období, třeba jen rok dva zpět, zná Ashtangou zapálenou holku, která věnuje svůj čas a energii osobnímu růstu, harmonii v životě, své praxi a učení. Dlouho jsem si nedokázala představit, že by jedno z hlavních míst v mém životě zastoupilo něco jiného než jóga. Člověk se ale mění a s ním i jeho priority. Jóga se postupem času stala součástí mého života, je to něco, co můj život podporuje. Bhagavadgíta, verš 6.1 praví: "Ten, kdo není závislý na plodech svých činů a koná své povinnosti, ten je opravdový asketa a jogín a není jím ten, kdo nepečuje o oheň a žije bez účelu."

 První trimestr je pro ženu náročný, je potřeba poslouchat své tělo
Autor: 
Martin Vítek

Vždy pro mne byla důležitá rodina a zázemí, avšak dlouho jsem si říkala, že vše má svůj čas, že chci cestovat, věnovat se józe... Můj partner mě vždy podporoval a dával mi v této oblasti volná křídla. Jóga pro mne byla středem vesmíru. Najednou ale můj partner začal mluvit o dětech. Prý máme už dva psy, hezký domov a je čas na děti. Já vždy s láskou odpovídala, že až se budu cítit ve třetí sérii Ashtanga jógy pohodlně a stabilně, bude čas na děti. Necítila jsem se ještě připravená a józe jsem dávala přednost před dětmi. Daniel, při setkání s mou učitelkou Nancy Gilgoff, na ni jemně pomrkával, jak na tom s "trojkou" jsem a jak dlouho mi bude její dokončení ještě trvat. Nancy se jen smála. Můj druhý učitel, Manju Jois, mi naopak vždy říkal, že rodina a děti jsou ta největší jóga.

Ashtanga v těhotenství

K tématu doporučujeme také článek Petry Vonšovské přímo na blogu AYSP - Rady jak praktikovat Ashtanga jógu během těhotenství.

Loni v prosinci jsem odjela na měsíc na Maui, kde jsem pouze praktikovala jógu a čas trávila se svým kamarádem Jarkem na pláži či výletováním po okolí. Kdo tam někdy byl, ví, že pokud nejste surfař, je to trošku zlatá klec, alespoň já jsem to tak cítila. Výlet na Maui není levnou záležitostí a po čase tam není co dělat. Člověk si na to musí zvyknout. Nikam se zde nespěchá, není přeci ani kam.

V tomto čase, který jsem měla pouze pro sebe, jsem si uvědomila spoustu věcí. I přesto, že jsem jela za jógou, otevřely se mi najednou jiné dveře. Nahlédla jsem dovnitř, viděla věci, které jsem dříve neviděla a prakticky jsem se domů vrátila jako jiný člověk. Jakoby se mi otevřel nový svět - těžko popsatelný pocit. Najednou se vše změnilo, najednou jsem nebyla závislá na józe, ale jóga se stala mou součástí. S ní, nebo bez ní, jóga přeci není pouze to, co se děje na podložce. Vážně jsem uvažovala i o tom, že přestanu učit. Poznání bylo tak hluboké, že jsem se cítila malinká - vždyť já sama jsem možná pouze zanedbatelný krůček před svými studenty... 

Začali jsme mluvit o dětech oba dva, nechtěli jsme však nic uspěchat, dávali jsme si ještě čas. Na Velikonoce mne Daniel požádal o ruku, bylo to pro mne velké překvapení, jelikož jsme oba byli spolu šťastní a nikdy jsme se nehrnuli do vdavek. Pár měsíců na to jsme si řekli, že se začneme pokoušet o miminko a já otěhotněla téměř na poprvé. Tělo bylo připravené, mysl také, i tak to ale pro nás bylo překvapení, že se nám to podařilo tak rychle. 

Bylo velmi zvláštní samu sebe pozorovat. Ještě před tím, než mi test potvrdil, že jsem skutečně těhotná, změnila se mi jógová praxe od první minuty. Najednou byla mnohem jemnější, dech tišší a klidnější, místo praxe ásan jsem chtěla více meditovat, zůstávala jsem v některých pozicích déle a prodýchávala je, a některé pozice, které jsem dříve milovala, jsem naopak dělat nechtěla.

Jak se změnila má praxe Ashtanga jógy?

Ashtanga jógu praktikuji již několik let a neumím si představit, že bych s jógou v době těhotenství přestala. Pattabhi Jois však radil první trimestr necvičit a já plně rozumím proč. První trimestr je pro ženu velmi náročný. Spousta změn, nevolnosti, závratě, únava. Je potřeba poslouchat své tělo. 

Vždy radím svým studentkám, pokud během těhotenství chtějí s jógou začít, ať jdou přímo na těhotenskou jógu. V případě, že už Ashtanga jógu pravidelně praktikují, není třeba přestat, ale je potřeba poslouchat své tělo. Každá jsme jiná a každá můžeme prožívat své těhotenství jinak. Uvádím zde mé vlastní prožitky, možná ty vaše mohou být jiné. Platí pravidlo, že praxe musí být velmi jemná, je potřeba poslouchat své tělo. Těhotná žena si na mých Mysore hodinách může dělat prakticky co chce. 

První měsíc

Cítila jsem se báječně, praktikovala jsem všechny tři série. Trávila jsem více času meditací, během praxe jsem se zaměřovala více na svůj dech. Ve třetí sérii při balančních pozicích na rukou (Urdhva Kukkutasana ABC, Galavasana, Eka Pada Bakasana AB, Koundinyasana AB a Ashtavakrasana AB) jsem si představovala, jak budu pozice dělat s rostoucím bříškem a jaké to všechno bude. Do pozic se jde vždy ze stoje na hlavě a já musela zapojit více sílu paží, než bandh, které během těhotenství žena nechce tolik používat. Měla jsem spoustu síly a vitality. Do ničeho jsem se netlačila a svou praxí jsem proplouvala s lehkostí. 

Přestože miluji záklony a opravdu si je užívám, najednou pro mě přestaly být příjemné a já jsem nechápala proč. Až kontrola u lékaře mi potvrdila, že má intuice byla správná. Doktor mi zjistil, že mám obrácenou dělohu a vzhledem k tomu, že také praktikuje jógu, hezky mi vysvětlil, co se děje s tělem při záklonech. Děloha se během těhotenství sama obrátí do správné pozice, jenže praktikováním záklonů ji opět obracím zpět. Musela jsem být během své praxe velmi pozorná a naučit se například během pozdravů slunci nedělat pozici Urdhva Mukha Svanasana (pes hledící vzůru), ale jít s výdechem do pozice Chaturanga Dandasana, pak s nádechem místo pozice psa hledícího vzhůru udělat pouze pozici prkna (Utthita Chaturanga Dandasana) a pak s výdechem klasicky do psa hledícího dolů. Kdo pozdrav slunce zná, ví co myslím...

Druhý měsíc

Zde začíná legrace. V případě, že trpíte nevolnostmi a máte potíže, doporučuje se s jógou na čas přestat a odpočívat. Já trpěla nevolnostmi pouze tři dny, ale po celou dobu jsem měla žaludek jako na vodě a divnou pachuťv ústech. K jídlu mi stačily menší porce jídla, častěji. Po jídle mi kupodivu bylo lépe, ale ta pachuť... Trpěla jsem závratěmi a měla jsem velkou potřebu spánku. Objevila se mi také citlivost na vůně - nevadil mi ani tak lidský pot, jako spíše parfémy, deodoranty, laky na vlasy, navoněné prádlo a poprvé v životě mi Praha opravdu smrděla. Toužila jsem po vůni lesa, deště...

Jeden můj student, kamarád, mi po ránu na józe velmi úpřimně a s vážným výrazem říká: "To je dobrý, překonáš první tři měsíce, kdy ti je špatně a chce se ti pořád jen spát, pak ale budeš mít spoustu energie a budeš velmi náruživá..." Rozesmál mne na celý den!

V této době jsem fyzicky zvládala pouze pozdravy slunce a stojné pozice a poslední závěrečné pozice. Za to jsem si užívala meditaci a zklidnění mysli. Každé ráno jsem vstávala a šla učit. Studio jsem otevřela v 6:30, zrovna byla hodně horké dny a pravda je, že jsem si párkrát říkala, jak to vlastně zvládnu. Propocené tričko, i my lektoři jsme se zpotili, okolo studentů kaluže potu, okna zamlžená... Po lekci jsem pelášila domů a mnohdy usnula třeba na dvě hodiny. Potřebovala jsem nabrat sílu. Pak jsem praktikovala jógu, šla do práce a večer opět učit.

Mám velké štěstí, že do práce mohu chodit až na 11:00, takže rána jsem měla pro sebe. Soukromé lekce jsem musela zrušit. Během večerní lekce, kterou jsem vedla, jsem měla dostatek energie, ale několikrát se mi stalo cestou domů ze studia, že na mne přišla taková únava, že jsem měla chuť si lehnout doprostřed cesty, dát si alespoň desetiminutovku spánku a pak teprve pokračovat v cestě (a to bydlím pouze 15 minut chůze od studia!). Bylo mi úplně jedno, co si lidi pomyslí. Musela jsem se koncentrovat na svá chodidla, abych došla domů - pravá, levá, seno sláma...

V této době jsem si o to více uvědomovala, jak mám báječné studenty, asistenty, kteří mi stojí po boku a učí se mnou, a také báječného muže, který doma navařil, uklidil, vypral a téměř snášel modré z nebe s láskou a pochopením. Vše se v této době motalo okolo mne. Uf. 

Když jsem se poprvé začala učit u Manju Joise, učil mne, jak pracovat se studenty, jak pracovat s různými těly, s myslí a s dalšími jinými aspekty jógy, vyjma ásan. Později, když jsem absolvovala několik učitelských tréninků, trávili jsme spolu čas i mimo hodiny a povídali si. Začal mne učit, jakým způsobem používat své tělo, abych nebyla vyčerpaná po adjustmentech (dopomoc v pozicích), jak využívat svou vlastní energii. Díky tomu jsem byla schopná pokračovat dál s učením. Adjustment ve druhé sérii Ashtanga jógy může totiž být pro učitele fyzicky náročný.

I přes nevolnosti a únavu jsem si své těhotenství užívala. Nedělala jsem si starosti s tím, že neodcvičím žádnou ze sérií, respektovala jsem své tělo a naslouchala jeho potřebám. 

 První trimestr je pro ženu náročný, je potřeba poslouchat své tělo
Autor: 
Martin Vítek

Třetí měsíc

Energie se mi opět vrátila. Jednoho dne jsem se probudila a konečně jsem se cítila vyspaná, konečně jsem neměla potřebu schoulit se kdekoliv do klubíčka a spát. Stále jsem jedla malé porce, moc toho nesnědla, ale už mi bylo o hodně lépe. Začala jsem opět pozvolna s plnou denní praxí. Nedělala jsem již tolik vinyas, opustila jsem od vnějších rotací a přešla k rotacím vnitřním. I přesto, že bříško bylo stále ještě malé, již v této době chcete mít prostor a netlačit na břišní stěnu. 

Navštívil mne v tomto období v Praze můj učitel Manju Jois, kterému jsem asistovala na učitelském tréninku druhé série Ashtangy. Poté jsem s ním odjela do Berlína, kde jsem byla pro změnu studentem já a praktikovala s ním a sama se účastnila učitelského tréninku druhé série. Manju na mne hodně dohlížel, přepracoval celou mou praxi, ukrátil mi hodně na vinyasách a prakticky jsem cvičila kombinaci první, druhé a třetí série. Dokonce mi přidal i pár dalších pozic ze třetí série. Po své praxi jsem se cítila, jako bych ani necvičila, měla jsem spoustu energie a cítila jsem nádherný klid v mysli. V pozici Savasana odpočívám s dlaněmi na břichu a vnímám své dítě, komunikuji s ním.

Po učitelské tréninku v Berlíně jsem se těšila domů. Organizace svatby byla v plném proudu a musím říct, že krásnější svatbu jsem si nemohla přát. Byla plná smíchu a pohody.

Nezapomeňte, že jóga je to, co není vidět. Nejsou to minuty ani hodiny na podložce, ale prakticky 24 hodin denně.

Proč stále praktikuji a co mne k tomu vede?

Ti, co již Ashtanga jógu praktikují, ví, že tato praxe není statická, je to fyzicky náročná praxe, budujeme teplo, tapas, zapotíme se, skrze fyzično se dostáváme sami k sobě. Přesto zde nesmí být žádné násilí a to, co nás provází naší praxí, je dech. Cvičíme 6x týdně a máme jeden den odpočinku. Tato praxe vyžaduje jistou míru odhodlání, motivace a disciplínu.

Lhala bych, kdybych tvrdila, že kráčím na svou podložku vždy s plným odhodláním. Pravda je ta, že i mne se občas nechce. Svou praxi beru jako neustálou péči o své tělo i duši. Na svou podložku nemusím, ale mohu a chci. Fyzicky i psychicky se cítím skvěle, nevím, jak bych zvládala těhotenství, kdybych pravidelně nepraktikovala. 

Můj vnitřní klid mi umožňuje praktikovat za jakýchkoliv podmínek a projevuje se i v mém okolí a v běžném životě. Pravidelná praxe mne dostává zpět do rovnováhy i když venku hřmí a bouří. Ne vždy svou praxi miluji, ne vždy je to na podložce jednoduché, je to však cesta a jóga nejsou pouze ásany.

"Mysl je zahrada a naše myšlenky jsou semínka. Můžeme pěstovat buď krásné květiny nebo plevel."

Petra je autorizovanou lektorkou Ashtanga jógy, učí první a druhou sérii. Jejím posláním je předávat učení Ashtanga jógy pokud možno v nezměněné formě tak, jak se sama učila od svých učitelů Nancy Gilgoff a Manju Joise, kteří jsou pokračovateli učení Sri K. Pattabhi Joise. Petra se také věnuje EFT, holistické medicíně a Bachovým květinovým terapiím.

Kam dál?

Které pozice můžu a které nesmím cvičit po porodu?
"Ráda bych se zeptala, kterým ásanám bych se měla při rozestupu přímých břišních svalů po...
Těhotné ženy mohou navštěvovat hodiny klasické jógy.
"Dobrý den, jsem z malého města, kde se stěží hledá kurz jógy, natož jógy pro těhotné...
 Zkuste začít s praxí zaměřenou na pánevní dno, plný jógový a brániční dech
Jsem 4 týdny po císařském řezu a chtěla bych se zeptat, zda můžu cvičit pozdrav slunci,...
 Ve druhé sérii Aštanga jógy je řada záklonových pozic
Nancy Gilgoff je první ženou ze Západu, která studovala a později sama začala šířit...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 22. Březen 2024 - 14:15
Sobota, 23. Březen 2024 - 10:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00