Šípkový čaj podle odtajněného rodinného receptu

Příroda už se sice probouzí do jara, vitamínu C nám ale zatím moc nenabízí. Ideální přitom je, když jej můžeme čerpat z tuzemských plodin. Proto je nejvyšší čas vytáhnout ze spíže usušené šípky!

Šípky se sbírají na podzim, po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. My jsme k nim ale přišli jinak: během jedné nedávné rodinné návštěvy jsme šípkový čaj vyzkoušeli snad poprvé v životě a moc nám chutnal, což jsme hostitelce samozřejmě dali najevo. A jaké pak bylo překvapení, když jsme o pár dní později obdrželi balíček se šípky a vzkazem "Na sluníčku vyzrálé a s láskou trhané...". A k tomu ještě vypilovaný a léty osvědčený recept.

 Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku
Autor: 
Jógoviny.cz

Jak na to?

Receptů na přípravu šípkového čaje existuje celá řada, možná má dokonce každá rodina svůj vlastní... Pokud jste se ale do přípravy tohoto zdravého nápoje z jakéholiv důvodu dosud nepustili, vyzkoušejte recept náš.

Většinou recepty začínají tím, že je potřeba šípky rozdrtit či rozkrájet. To je ale takřka nadlidský úkol, protože sušené šípky jsou hodně tvrdé. Jak tedy na to?

Na 1 litr vody potřebujeme hrst opláchnutých šípků. Dáme je vařit v hrnci či konvici na cca 15 minut. Poté odstavíme, sítkem šípky vytáhneme na prkénko a všechny je nožem rozkrojíme na půl - teď už to půjde, povařením totiž změkly.

Rozkrájené šípky vložíme zpět do vody a dalších 10 minut povaříme. Pak konvici odstavíme, necháme ještě 10 minut louhovat a scedíme do servírovací nádoby, třeba do džbánku.

 Na 1 litr šípkové čaje potřebujeme jednu hrst šípků
Autor: 
Jógoviny.cz

Tipy a triky pro šípkové fajnšmekry

Jemné chmýří ze semen může po vylouhování čaje dráždit v krku ke kašli, proto by se ke scezení mělo použít co nejjemnější sítko, plátěný nebo papírový filtr. My používáme jemné sítko pro přípravu sypaných čajů a funguje perfektně.

Dalším tipem na zjednodušení přípravy šípkového čaje může být vaření přímo v čajové konvici se sítem na bylinky (jako vidíte výše na fotce vlevo) - odpadá tím totiž výlov šípků před krájením.

Některé recepty uvádějí dlouhé louhování šípků ve vodě před vařením. Tím samozřejmě získáte čaj maximální kvality, musíte si ale vzpomenout nejlépe den předem.

Pokud vám čistý šípkový čaj chuťově nevyhovuje, přidejte trošku medu a citrónu.

Ze šípků můžete připravit i takzvaného "druháka" - můžete použít už vylouhovanou várku šípků podruhé. V takovém případě zalejte šípky vroucí vodou a přidejte lžíci bylinek. Nechte zhruba 10 minut louhovat.

 Z použitých šípků můžete udělat i tzv. druháka - ideálně s bylinkami
Autor: 
Jógoviny.cz

Jsou zdravé!

Šípky bývaly odedávna součástí lidového léčitelství. Dnes se šípkový čaj pije obvykle v zimním a předjarním chřipkovém čase - posiluje naši imunitu a tím zvyšuje odolnost proti nachlazení.

Šípky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky - kromě vitamínu C obsahují také vitamín A, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, rutin a železo.

Šípky jsou prý nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní. Příznivě ovlivňují i metabolismus a rovněž pomáhají při nemocech nervového systému. Podporují soustředění a zmírňují také projevy křečových žil.

Ze šípků se kromě čaje vyrábí také sirup, marmeláda, nebo třeba omáčka k masu.

Petra dříve pracovala jako televizní reportérka, dnes má na starosti chod redakce Jógovin. V dětství závodně plavala a později pak o medaile bojovala na veslařském skifu. Jógově se považuje za věčného aštangového začátečníka. Má ráda hory, na kole i pěšky, a je spoluzakladatelkou jógového obchodu YogaGuru.cz

Kam dál?

 Čaj z čerstvých smrkových výhonků je jemný, bude vám chutnat.
Nedávno jsme byli u rodičů na Moravě a jedna z maminek nás vzala na krátký výlet do...
Voňavý, křupavý... mňam!
Domácí chleba a vůbec pečivo si připravuji doma sama už několik let. Impulzem bylo, když...
Hotovo!
Mák vždy symbolizoval spánek. Mléko z něj vytvořené zase přivolává podle lidových pověstí...
Chemie v pitné vodě?
Víte vše o vodě, kterou pravidelně pijete? Kolem sebe pozoruji, že řadě lidí tyto...
Go to top

Nejbližší akce

Pátek, 12. Duben 2024 - 14:00
Pátek, 12. Duben 2024 - 18:00
Pátek, 19. Duben 2024 - 14:05